Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.06.2013.
02:35
Vestionline A

Klinike neće primati pacijente dve godine

U pojedinim delovima Novog Južnog Velsa stanje u javnim bolnicama je toliko ozbiljno da ustanove odbijaju da prime nove pacijente pošto su liste čekanja već preduge. To znači da su pacijenti bez privatnog osiguranja prepušteni sami sebi i bez pomoći.

Vestmid bolnice
 

Predsednik Australijskog medicinskog udruženja, ogranka za NSW, Brajan Auler, kaže da su liste čekanje u javnim bolnicama sve duže i da neke od njih dižu ruke u uzaludnom nastojanju da izađu na kraj s tim pritiskom.

- Mnoge klinike došle su u situaciju zbog koje više neće primati pacijente, jer imaju liste čekanja popunjene za naredne dve godine - ističe Auler.
 

Najviše su opterećene klinike za operacije uha, nosa i grla, tretman protiv bolova, kao i neurohirurška odeljenja. Ministarka zdravlja Džilijen Skiner obećala je da će državni budžet NSNj povećati fondove namenjene finansiranju hirurških zahvata. Država se, takođe, pridružila nacionalnom projektu čiji je cilj preduzimanje mera da se eliminišu takozvane "skrivene liste čekanja".
 

Tako, samo na području Njukasla, do 10.000 pacijenata nalazi se na ovim listama, čekajući da im bude zakazan sastanak kod specijaliste. Dr Auler objašnjava da se problem pogoršava na sve strane i da bolnice zatvaraju odeljenja za vankliničku negu, samo da bi smanjile troškove poslovanja. Takođe je sve više doktora koji odlaze da se bave privatnom praksom.

U potrazi za lekarom

 

Predstavnik laburista Endrju Mekdonald, inače pedijatar, kaže da često ne može da nađe doktora u javnoj bolnici koji bi bio voljan da preuzme njegovog pacijenta kojem je potrebna ortopedska ili otorinolaringološka pomoć.


- Obično pacijenti idu da pozajmljuju novac od članova porodice ili nikako na lečenje.


Poslednja zaštita

 

Klinika za uho, grlo i nos bolnice Vestmid potvrdila je da su u stanju da prime nove pacijente tek ukoliko ih upute bolnički lekari ili budu primljeni u hitnoj pomoći.
 

- Klinike javnih bolnica postupaju kao poslednja zaštita za ljude bez privatnog zdravstvenog osiguranja, odnosno one koji ne mogu da plate privatni tretman - kaže Šon Dramond, izvršni direktor operacija zdravstva za Zapadni Sidnej u Vestmidu.

Kopredsednik izvršnog saveta medicinskog osoblja za zdravstvo na području Hantera - Nove Engleske, Nik Bogduk, kaže da je prošle godine na pregled čekalo sedam hiljada ljudi. Ta brojka je sada verovatno stigla do 10.000.
 

- Te pacijente niko nije pregledao. Oni čak ne znaju da li im je potrebna operacija odnosno da li će biti stavljeni na listu čekanja za operaciju. Bolnice više nemaju ni para da plate doktore koji bi radili u javnom sistemu, a i da imaju nema mesta za njih da obavljaju više operacija - naglašava Bogduk.
 

Ministarka Skiner osporava tvrdnje da pacijenti treba da čekaju dve godine na operaciju oka i kaže da je prosečno vreme 222 dana.
 

- Pritisak na javne bolnice je povećan zbog federalnih odluka koje su oterale pacijente od privatnog zdravstvenog osiguranja - kaže Skinerova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online