Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 01.06.2013.
14:09 >> 15:09h
Beta A

Suzavac i vodeni topovi zbog 600 stabala

Turska policija ponovo je jutros upotrebila suzavac i vodene topove protiv nekoliko hiljada demonstranata koji su pokušali da dođu do glavnog istanbulskog trga koji vlasti planiraju da rekonstruišu. Protest u pojedinim trenucima prelazi u žestoke sukobe s policijom, a turski premijer Redžep Tajip Erdogan poziva demonstrante da odmah prekinu demonstracije.

Stanovnici Istanbula su, u znak protesta zbog projekta rekonstrukcije trga Taksim, koji predviđa seču svih 600 stabala u centralnom parku i izgradnju trgovinskog centra, mirnim demonstracijama sedenjem pokušali to da spreče.

Područje oko trga Taksim, koje je inače omiljeno stecište za hiljade turista koji posećuju Istanbul, sada je potpuno blokirano, a metro i sve autobuske linije koje vode ka tom delu grada su zatvoreni. Pojedini turisti već napuštaju hotele na Taksimu pošto se sukobi policije i demonstranata prenose i na okolne ulice.

Demonstranti su veoma dobro organizovani, dolaze s hirurškim ili gas maskama, ispod očiju i usta stavljaju limun i umivaju se mlekom kako bi izdržali velike količine suzavca koje policija baca na njih, i koriste razne druge taktike.

Dok s jedne strane policija pokušava da potisne demonstrante suzavcem, a povremeno i vodenim topovima, u okolnim kafićima i prodavnicama pojedini turisti se šetaju i kupuju kao da se ništa ne dešava.

Turski novinari koji prate proteste ne očekuju da će se situacija smiriti. Naprotiv, za danas su zakazane i demonstracije opozicije u azijskom delu grada, a učesnici tih protesta bi trebalo da se pridružze demonstrantima na trgu Taksim.
 

Turski premijer je u međuvremenu pozvao demonstrante da prekinu proteste i upozorio da će policija nastaviti da suzbija proteste na istanbulskom trgu i sugerisao da vlasti neće odustati od projekta rekonstrukcije Taksima. Erdogan je u televizijskom obraćanju, mđutim, rekao i da je moguće da je policija prekomerno koristila suzavac i da će to biti ispitano, prenele su novinske agencije.

"Policija je bila prisutna na Taksimu juče. Biće prisutna danas i biće tamo i sutra. Taksim ne može biti mesto gde će divljati ekstremističke grupe", rekao je Erdogan.

On je rekao da je vlada odlučna da rekonstruiše Taksim i izgradi kopiju nekadašnje otomanske kasarne, ali da nije doneta konačna odluka o izgradnji tržnog centra. Premijer je proteste nazvao nelegitimnim i dodao da "svi pokušaji van glasačkih kutija nisu demokratski".
 

U sukobima tokom noći u nekoliko gradova povređeno je više stotina ljudi, saopštilo je tursko udruženje za ljudska prava, a novinska agencija Dogan navodi da je u Istanbulu priveden 81 učesnik protesta koji su utrčali u hotel kako bi se sklonili od suzavca. Policija se sukobila s nekoliko grupa mladih, od kojih su neki počeli da bacaju kamenice na policajce.

Policija je suzbila i proteste u glavnom gradu Ankari, gde se više stotina ljudi, u znak solidarnosti, okupilo u malom parku i odatle krenulo ka zgradi parlamenta.

Policija je u petak ujutro suzavcem i vodenim topom rasterala nekoliko stotina ljudi i time prekinula četvorodnevni protest. Istambulski sud je posle toga naredio privremenu suspenziju projekta vađenja drveća.

Protesti su zbog upotrebe sile protiv demonstranata u petak prerasli u antivladine proteste i proširili se i na druge turske gradove, među kojima Eskišehir, Mugla, Konija i Bolu. Demonstranti u Ankari su bacali kamenice i molotovljeve koktele na policiju, koja je odgovorila suzavcem.

 

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

POVEZANE VESTI

Subota 01.06.2013. 14:14
Dok nasi nemilice peljese zelene povrsine gradova odnoseci drvorede, parkove i krosnje stabala starih vise decenija Turci su se pokazali veci u zastiti svoje okoline i grada kojeg vole
Subota 01.06.2013. 18:56
jbg...600 stabala...sta znam...kao da...sve Nbg blokove razjebu recimo..kuda prika...cenim...ako ne gore...isto bi bilo ovde...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online