Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 04.02.2010.
12:00
N. Jokić - Vesti A

Priznaje li Grčka nezavisno Kosovo?

Hajredin Kuči, potpredsednik vlade samoproglašene države Kosovo, potvrdio je da Priština navodno blisko sarađuje sa Atinom po pitanju priznavanja nezavisnosti Kosova. Albanski mediji podsećaju da je ova njegova tvrdnja usledila ubrzo nakon navodne izjave premijera Grčke Jorgosa Papandreua, koji je ovih dana rekao da bi Grčka priznala Kosovo ukoliko se reši pitanje Kipra i ukoliko Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU.

Hajredin Kuči

- Priznavanje nezavisnosti Kosova od strane Grčke imalo bi poseban i simboličan značaj", rekao je Kuči. Albanski mediji podsećaju da je ova njegova tvrdnja usledila ubrzo nakon navodne izjave novog premijera Grčke Jorgosa Papandreua, koji je ovih dana rekao da bi Grčka priznala Kosovo ukoliko se reši pitanje Kipra i ukoliko Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

 

Već priznali pasoše

 

Grčka vlada priznala je u septembru 2008. godine pasoše samoproglašene države Kosovo što je dalo mogućnost nosiocima tih putnih isprava da dobiju grčku, odnosno "šengensku" vizu. Crna Gora i Makedonija učinile su to isto nešto pre Greke, da bi zatim i priznale nezavisnost Kosova.

U evropskim institucijama malo je ko začuđen ovim nagoveštajima, a većina naših sagovornika ocenjuje da "nije isključeno da Grčka prizna Kosovo".


Ulrike Lunaček, austrijska poslanica i izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu, kaže da je to nešto što bi moglo da se desi. Po rečima drugih sagovornika iz Evropskog parlamenta, poznato je da se "na tome radi".


U kombinaciju oko uslova za priznavanje Kosova po ocenama nekih naših sagovornika moglo bi da uđe i za Grčku veoma važno pitanje imena Makedonije koja se sada zove "Bivša jugoslovenska republika Makedonija".

Kao što su "Vesti" izveštavale, krajem decembra je Evropski parlament izglasao rezoluciju o proširenju EU u kojoj se prvi put o Kosovu govori kao o nezavisnoj državi, bez ranije uobičajenog ograđivanja navođenjem Rezolucije SB UN 1244. Izglasavanje ovakvog teksta rezolucije bilo je moguće zbog ćutanja grčkih poslanika koji su uoči plenarne sednice odustali od podnošenja amandmana.


I sami nezvanični grčki izvori sa kojima su "Vesti" razgovarale, potvrđuju da "nije isključeno" da Atina prizna Kosovo iako je to "daleko od želje grčkog naroda". I EU i NATO, čiji je Grčka član, zalažu se za priznavanje Kosova, a pritisak na Atinu mogao bi da bude tim delotvorniji što je Grčka trenutno u teškoj ekonomskoj krizi sa ogromnim manjkom u državnom budžetu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.12.2011. 10:25
nece zbog kipra.
Nedelja 18.03.2012. 00:14
kosovo je srbija
Nedelja 18.03.2012. 00:15
zivela srbija i bratska rusija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online