Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 09.10.2011.
11:32
Vestionline A

Rusija likvidirala "državne neprijatelje" u Istanbulu

Turska policija veruje da iza likvidacije trojice Čečena, ubijenih pre tri nedelje u Istanbulu, stoji Rusija - odnosno odred ubica koje je poslala ruska vlada, piše "Independent".

Trojica Čečena likvidirana u sred dana

U Istanbulu je u poslednje tri godine ubijeno šest Čečena. Sumnjalo se da iza svih ubistava stoje ruski agenti, ali za to nikada nije bilo dokaza. Međutim, prilikom poslednje likvidacije ubice su za malo uhapšene, a turska policija kaže da su zbog žurbe i panike iza sebe ostavili tragove.


Ubistvo trojica Čečena dogodilo se u jednom istanbulskom predgrađu na evropskoj strani najvećega turskoga grada, u četvrti koju većinom naseljavaju izbeglice i useljenici. Čečeni su likvidirani vatrenim oružjem na sred ulice, a svedok kaže da je video kako čovek otvara vrata od vozila i "overava" pogođene mete. Vlasnik obližnjeg kafića, koji je ovu scenu video kroz prozor, kaže da ubica nije izgledao kao da je u panici, a kad je obavio posao ušao je u auto i odvezao se.


U Istanbulu živi oko 2.000 Čečena, a Rusija veruje da se znatan deo finansiranja tog pokreta vodi iz Turske.

Meta ovog napada bio je Berg-Kadž Musajev, visokopozicionirana figura Kavkaskog emirata, grupe koja se nalazi i na američkoj i na ruskoj listi terorističkih organizacija, a vodi je najtraženiji ruski terorista Doku Umarov. Musajev je, prema tvrdnjama čečenske zajednice u Istanbulu, u taj grad stigao pre 18 meseci, na lečenje pošto je teško ranjen u okršaju s ruskim snagama. Druga dvojica ubijenih su iz istog čečenskog sela kao i Musajev, a veruje se da su samo kolateralne žrtve napada.

Istražujući ove likvidacije turska policija je pronašla pasoš na ime Aleksandra Žarkova (55) za koga se veruje da je vođa ubilačkog odreda. Pronađeni su i drugi tragovi na osnovu kojih je rekonstruisana operacija.


Policija pretpostavlja da je akciju izvelo osam ili devet osoba, podeljenih u tri tima: za praćenje, organizaciju i izvršenje pogubljenja. Veruje se da je Žarkov koordinirao. Navodno mu je u tome pomagao mlađi plavokosi muškarac koji je koristio ime Nadim Ajupov. On je ostavio USB u hotelskoj sobi u kojoj je odseo na kome su fotografije na kojima pozira sa svastikom i, kako navodi "Independent", loša poezija. U hotelskoj sobi je pronađeno oružje, noćni viziri i dvogled.

Još dvoje osumnjičenih su Maria M, žena snimljena na međunarodnom aerodromu Ataturk u danima posle ubistva, i Zijuadin Makaje - Čečen za koga se tvrdi da je povezan s kontroverznim čečenskim predsednikom Ramzanom Kadirovim, bliskim Moskvi. Kadirov je opovrgao bliske veze s Makajevim, iako čečenska zajednica u Istanbulu tvrdi da je on Kadirovljev izaslanik.

Andrej Soldatov, jedan od vodećih stručnjaka za ruske obaveštajne službe iz Moskve, smatra da je "sasvim moguće" da Rusija stoji iza ubistava u Istanbulu. Likvidacija, prema njegovom mišljenju, podseća na atentat na Zelimkana Janderbijeva, bivšeg čečenskog potpredsednika, u Kataru 2003. godine. Katarske vlasti su tada uhapsile ruske vojne obaveštajce i prvog sekretara ruske ambasade u Kataru.

O povezanosti Rusije sa ovakvom vrstom eliminacije neprijatelja govori i ruski dokument o formiranju tajnih jedinica čiji bi zadatak bio likvidacija neprijatelja države koji žive u inostranstvu. Odred Skotland Jarda za borbu protiv terorizma došao je u posed ovog dokumenta, u kome se kao datum početka rada novih jedinica navodi prvi maj 2004. godine.

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.10.2011. 12:42
Колико сам ја схватио из ове вести, једина чињеница је да Турска подржава терористе, који се слободно крећу и лече у тој земљи. Што се тиче Руса, они имају апсолутно право да штите своју земљу, како у Русији, тако и у иностранству и само могу да буду пример за земљу као што је Србија, где се државна безбедност углавном обрачунава са децом и сиротињом, ваљда да се не замери неком моћнијем уместо да се позабави са случајевима највећих српских крвника са Косова. И да то нису само државни непријатељи Русије, то су непријатељи целог Руског православног народа, а сами тим и наши. Браво Путине, покажи овим нашим домаћим колабрационистима шта је држава и заштита државних и народних интереса.
Nedelja 09.10.2011. 17:23
Nisu oni zbog žurbe i panike ostavili tragove.To je poruka - evo to sam ja, ko te jebe. Evo sada znaju kako se zove pa neka krenu neki Mujo, Haso ili Ekrem iz tajne policije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online