Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 07.06.2011.
13:07
Lj. Ivanović - Vesti A

Mutant bakterija hara Evropom

Smrtonosni oblik bakterije ešerihije koli ne potiče od španskog krastavca, pa izgleda ni od nemačkog pasulja, kako je tokom vikenda objavljeno. Najnovija teorija ukazuje da bakterija najverovatnije dolazi iz klica soje uzgojene u Donjoj Saksoniji u Nemačkoj i dosad je odnela najmanje 22 života, dok je više od 2.500 ljudi obolelo.

- Mi imamo nesumnjive indicije za to da je pogon iz mesta Uelcen, u Donjoj Saksoniji, očito, izvor zaraze, ali moramo sačekati laboratorijsku potvrdu - rekao je ministar zdravlja Nemačke Daniel Bar.


 

Da li se po život opasna EHEC bakterija (enterohemoragijska ešerihija koli) nalazi u sojinim i klicama drugih žitarica naučnici će tek utvrditi, ali se zapravo više raspravlja o nemoći medicine da na posledice zaraze adekvatno odgovori, pa se situacija već poredi sa vremenom u kojem je harala kuga.


Zaraženi ovim mutiranim oblikom bakterije najčešće dobijaju jaku groznicu, krvavi proliv, bubrezi postepeno prestaju da rade, a zabeleženo je čak i da se crvena krvna zrnca razgrađuju dok centralni nervni sistem trpi teška oštećenja. U toj fazi bolesti, smrt je veoma izgledna.

Problem s bakterijom je postao i političko pitanje broj jedan, pa je tako partija Zelenih, kojoj je posle nuklearne katastrofe u Japanu veoma dobro krenulo, žestoko napala krizni menadžment, odnosno vladu kancelarke Angele Merkel, prebacujući joj da deluje veoma sporo, traljavo i nekoordinirano.

Nemački lekari se grčevito bore da spasu pacijente zaražene novim oblikom baterije ešerihije koli dok broj smrtnih slučajeva zasad istim tempom raste. Nemački ministar zdravlja Daniel Bar upozorava da su bolnice na severu Nemačke u problemu, jer nemaju dovoljno mesta da prime sve zaražene.


- Suočeni smo s kritičnom situacijom oko nege obolelih, ali zasad uspevamo da se nosimo s problemima. Bolnice su suočene s manjkom zaliha krvi i osoblje je premoreno zbog prekovremenog rada, a najteža je situacija u bolnicama u Hamburgu, Bremenu i Hanoveru - kaže ministar Bar.


Poslednji rezultati istrage ukazuju da je centar zaraze negde na poljima između Hamburga i Hanovera i bolnice u tim gradovima su pretrpane.


- Lekari dolaze da rade i vikendom, pa neki čak i spavaju u bolnicama - kaže Oliver

grive, portparol Univerzitetske bolnice u Kilu.

Hamburška ministarka zdravlja Kornelija Prufer-Storks je izjavila i da se uveliko razmišlja o povlačenju penzionisanih lekara u aktivnu službu, kao privremeno rešenje zbog zaraze koja se širi. Čak se i pacijenti žale da zbog gužvi higijena na klinikama više nije na nivou koji je propisan, a to dodatno doprinosi problemu, s obzirom na to da se veruje da se bakterija lako može preneti i sa čoveka na čoveka.


- Svi mi patimo od dijareje, a imali smo na raspolaganju samo po jedno kupatilo, za muškarce, odnosno žene. To je bio potpuni haos. Čak i da nisam obolela od
ešerihije, ovde bih je sigurno dobila - kaže Nikoleta Pabst.
 

Lekari posebno prate parametre rada bubrega i stepen oštećenja, kao i razgradnju crvenih krvnih zrnaca i oštećenja centralnog nervnog sistema. Uprkos rastu broja preminulih, vlasti uveravaju da je broj novoprijavljenih slučajeva zaraze u padu.
 

Apeli za krv

U Nemačkoj su upućeni apeli za sakupljanje krvi, pošto je EHEC pacijentima, ukoliko zapadnu u krizu, potrebna nova krv, javljaju mediji, navodeći statističke podatke da se od ukupnog broja obolelih mora računati sa oko pet odsto žrtava. Definitivna stručna potvrda toga bi, kako javljaju nemački mediji, mogla da bude danas ili sutra.

 

Madrid pobesneo


Vlada Španije zahtevaće od Nemačke i Evropske unije kompenzaciju za svoje farmere zbog prvobitnih optužbi iz Nemačke da je zaraza bakterijom ešerihijom koli došla preko krastavca uvezenog iz Španije. Kako se uzbuna pokazala lažnom, premijer Hoze Luis Zapatero odlučio je da naplati odštetu koja se na nedeljnom nivou meri sa oko 200 miliona evra, a uz to i efekte negativne kampanje da se povrće iz Španije ne kupuje.

 

Restorani na proveri


U međuvremenu zdravstveni inspektori proveravaju restorane u gradu Libek, jer je u jednom od njih ručalo 17 osoba i svi su zaraženi opakom bakterijom.


- Skinuli smo salatu s menija i stavili smo zvanično obaveštenje nadležnih iz Instituta Robert Koh da je hrana u našem restoranu ispravna. Nemamo šta da skrivano - kaže Joakim Berger, vlasnik restorana u kojem su istražitelji bili.

 

Rusija oprezna


Dok se ne utvrdi šta je tačno uzrok širenja opasne zaraze, vlada Rusije je povukla veliki potez i naredila kompletnu zabranu uvoza povrća iz Evropske unije. U Moskvi kažu da očekuju da se vanredna situacija što pre okonča, kako građani ne bi trpeli u opštoj konfuziji u kojoj se precizno i ne zna odakle bakterija potiče.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.06.2011. 13:34
22 mrtvih? Svaki dan pogine na europskim cestama na stotine...Imperijalistički mediji vole širiti paniku svako malo..
Utorak 07.06.2011. 13:13
Nek joj je sa srećem...ali nek se zadrži samo na teritoriji EU..
Sreda 08.06.2011. 07:32
svake godine neka nova pandemija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online