Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 15.01.2011.
00:17
novosti.rs A

“Što oslobodiste dr Frankenštajna?! Pobeći će!“

Javni tužilac Istanbula žaliće se na odluku sudije Rešata Ugura da na slobodu pusti turskog lekara Jusufa Sonmeza, osumnjičenog da je učestvovao u ilegalnoj trgovini i presađivanju ljudskih organa na Kosovu.

Dr Jusuf Sonmez

Ako žalba bude usvojena, "doktor Frankenštajn" mogao bi da se nađe na turskoj poternici, i da u narednih nekoliko dana ponovo bude uhapšen. On je u zatvoru proveo manje od 24 časa, nakon što je u utorak popodne priveden iz svoje luksuzne vile u elitnom delu Istanbula, sa maloazijske strane, pišu beogradske "Novosti".

- Iznenađeni smo odlukom suda - saopšteno je iz kancelarije tužioca. - Optužbe protiv njega su teške, pogotovo zbog prirode zločina za koji se tereti. Prema trenutno raspoloživim dokazima koje imamo, postoje velike šanse da je zločin, odnosno zločini, zaista i učinjen. Uz to, Sonmez bi mogao ponovo da pobegne iz zemlje i da tako postane nedostupan. Zbog svega toga, smatramo da bi do početka procesa bilo najsigurnije da Jusuf Sonmez bude iza rešetaka.

U Istanbul su u petak stigla i dva tužioca Specijalnog tužilaštva Kosmeta. Oni su oko podneva imali sastanak sa sudijom Ugurom.

- Tužioci sa Kosmeta su dobili informacije o procesima koji se trenutno vode protiv Sonmeza u našoj zemlji - preneli su turski elektronski mediji. - Razmenjene su i kopije dokumenata, uključujući sve spise iz istrage koju je, u vezi događanja na klinici "Medikus" kraj Prištine, vodio Euleks.

Sonmez ostaje na slobodi

Prema poslednjih informacijama iz Turske sud u Istanbulu verovatno će odbiti zahtev tužioca da doktor Somnez ponovo bude priveden. Obrazloženje je da su sve zakonske procedure ispoštovane, i da je istražni sudija imao dobru procenu kada je hirurga pustio da se brani sa slobode. Tako će biti, javlja visokotiražni dnevnik „Hurijet”, sve dok na videlo ne izađu novi dokazi.

Prema rečima Irine Gudeljević, portparola Euleksa, tužioci sa Kosova žele i lično da ispitaju doktora Sonmeza. To im do petka popodne nije bilo omogućeno. Tužilaštvo Euleksa ga i dalje vodi kao ključnog igrača u mreži međunarodnih trgovaca organima. On je bio, prema dokazima iz optužnice, glavni hirurg tokom operacija na privatnoj klinici "Medikus" blizu Prištine. Ceo ovaj kriminalni poduhvat imao je podršku Hašima Tačija.

Turska, prema članu 26. svog Ustava, ne izručuje svoje državljane drugim zemljama, ali im dozvoljava da one učestvuju u saslušanju kada se za to ukaže potreba. Ukoliko Sonmez bude osuđen, on bi kaznu služio u Turskoj.

Dan ranije, ovaj hirurg je "Novostima" potvrdio da nema veze sa pomenutim optužbama i da nameru da se odazove sudu u južnoj srpskoj pokrajini, jer ne veruje u njihovu objektivnost i pravednost. On, ipak, poručuje da neće bežati iz Istanbula, i da turski sudovi ne treba da strahuju od toga da će "propasti u zemlju".

- Ni dosad se nisam krio, bez obzira na pisanje ovdašnjih medija. Ponekad odlazim u Litvaniju, kod svoje rodbine, ali me je zaista lako pronaći - rekao nam je ovaj hirurg.

POVEZANE VESTI

Subota 15.01.2011. 04:15
Zuti bi najradije voleli da izvestaj Martija nikad nije video svetlo dana, Sve se to znalo,ali cutalo. Sto su cutali drugi jasno je,ali sto su cutali Srbi? Ko je bio na vlasti 2000? Te godine vlast je oslobodila iz zatvora preko 1000 siptara osudjenih za najteze zlocine,ubistva,kidnapovanja,teske pljacke,sverc oruzija,droge ifd. Oslobodili su ih bez ikakvih uslova,ne trazeci za uzvrat da se kidnapovani srbi bar oslobode! Taci vise nije po volji sila,pa je namerno pusten izvestaj,a i mnogi visoki zvanicnici cije su ruke isto krvave i ucestvovali su u preprodaji organa.Ovoga optuzuju i ucenjuju da ne progovori stiteci sebe,pa i ako nesto kaze,on je zlocinac,ne veruje mu se.Niko nije cistih ruk
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online