Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 01.11.2010.
15:53
Tanjug A

Srpski Albanci za Veliku Albaniju!

Deo političkih predstavnika Albanaca iz Preševa i Bujanovca podržali su u subotu u Tirani ideju koju promoviše "Lista prirodne Albanije", zasnovanu na političkoj platformi da se mirnim putem objedine delovi teritorija susednih država na kojima Albanci čine većinsko stanovništvo.

"Prirodna Albanija" je ono što je u narodu poznatije kao Velika Albanija
 

Zaključak skupa u Tirani je da će se Lista za "prirodnu Albaniju" obratiti Međunarodnom sudu pravde u Hagu zahtevom za revidiranje Londonske konferencije konferencije iz 1913 godine, kao i Berlinskog kongresa, da bi se, kako se tvrdi, ispravile greške prema Albancima koje su nastale nakon povlačenja osmanlija sa ovih prostora.

Zagovrnik te ideje, koja je promovisana početkom ove godine, je albanski profesor i politički analitičar Koče Danaj koji je bio savetnik tri albanska premijera i direktor je Instituta za regionalne prognoze.


Iz Srbije na skupu - Mustafa, Redžepi i Musliju

Skupu su prisustvovali predstavnici opštine Preševo Ragmi Mustafa, potpredsednik Orhan Redžepi i predsednik Partije demokratskog progresa Jonuz Musliju.

Skupu nisu prisustvovali lider Partije za demokratsko delovanje i jedini poslanik iz reda Albanaca u Skupštini Srbije Riza Haljimi i funkiconer te stranke i predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi.

"Vlada Srbije sprečila Haljimija i Kamberija da idu u Tiranu"

Ragmi Mustafa i Junuz Musliju nisu želeli da komentarišu odsustvo Haljimija sa tog skup, a sam Haljimi tvrdi da nije dobio direktan poziv. Redžepi, međutim, tvrdi da Haljimi i Kamberi "nisu smeli" da prisustvuju tom skupu od predsednika Koordinacionog tela za jug Srbije Milana Markovića, odnosno, kaže, Vlade Srbije za koju oni rade protiv interesa albanskog naroda u takozvanoj preševskoj dolini.

Ideja "prirodne Albanije" je jedinstvena država svih Albanaca na Balkanu u kojoj bi oni imali ista prava, a reč je o delovima teritorija Makedonije, Grčke, Kosova, Crne Gore i Srbije, rekao je Tanjugu Ragmi Mustafa. On tvrdi da je do "prirodne Albanije" moguće doći mirnim putem, jer ta priča, kaže, nije od juče.


"Podržavaju nas Evropa i SAD"

"To je realnost koju podržava Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, kao i mnoge političke partije", rekao je Mustafa.

Musliju je rekao da je uveren u ideju stvaranje prirodne Albanije koja bi omogućila svim Albancima da zajednički uđu u Evropsku uniju.

On je rekao da je 1913. godine napravljena velika nepravda Albancima i da očekuje da će Međunarodni sud pravde to imati u vidu i doneti odluku kojom će ta neprava biti ispravljena.


"Albanci okupirani u Preševskoj dolini"

Režepi tvrdi da "prirodna Albanija" nije nastala tek tako, ona je, kaže, rezultat velikih nepravdi nad Albanskim narodom, kao najstarijem na Balkanu, a koje su im uradili grčki i slovenski režimi.

"Preševska dolina je u pravom smislu reči najokupiranija teritorija od svih Albanskih krajeva na Balkanu. Srpska Žandarmerija je prisutna na pretek i najmanje pet puta dnevno se kreće po svim selima i gradovima - Presevu i Bujanovcu", rekao je Redžepi Tanjugu.

On tvrdi da su investicije na jugu Srbije u odnosu 15 prema jedan u korist najrazvijenih opština i sedam prema jedan u korist najnerazvijenih opština u Srbiji.

"Devet godina je prošlo da je Žandarmerija kidnapovala devet Albanaca kojima se u Beogradu neopravdano sudi za ratne zlocine nad Srbima", rekao je Redžepi.

Najzad, tvrdi Redžepi, Preševo i Bujanovac su do 1956. godine bili pod administracijom Kosova. On ukazao i da je bivši američki predsednik Džordž Buš juna 2007. godine u Tirani rekao da treba prekinuti osovinu Beograd - Atina u zamenu za trougao Tirana - Atina - Beograd.

Haljimi: Besmislica, to je skupljanje političkih poena

Haljimi, međutim, tvrdi da je reč o ideji koja nema naročitu specifičnu težinu i u prilog tome naveo da mu nisu prisustvovali predstavnici Albanaca s Kosova. On je rekao da je reč o najobičnijem "folklorizmu i prikupljanju jeftinih političkih poena", kao i da sve to ne predstavlja nikakvu novinu.

Haljimi tvrdi da njegovi sunarodnici, koji su prisustvovali tom skupu, na žalost imaju podršku i pojedinih političkih partija, pa i državnih struktura iz Srbije što se, kaže, pokazalo kada je rušena vlast u Preševu, ali i u radu Koordinacionog tela za jug Srbije i formiranju nekih koalicija koje nisu imale nikakvo političko opravdanje.

Haljimi je rekao i da se Danaj oduvek bavio pitanjem položaja i života Albanaca u državama u okruženju, ali da je on bez ikakvog političkog značaja u Tirani.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.11.2010. 16:02
SMRDI BARUT. KO TREBA DA PRONADJE BURE I UGASI FITILJ.
Ponedeljak 01.11.2010. 16:10
Trabalo bi malo temu oni medjusobno pokrenuti o posledicama posle te njihove "velike Klosarije"!! A posledice ce biti i to ogromne,ja jedva cekam da ovo bude gotovo!! NARAVNO AKO UOPSTE ZNAJU STA ZNACI REC "POSLEDICA" , MADA CISTO SUMNJAM!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online