Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 20.10.2010.
12:04
D. Dekić - Vesti A

Srpska deca na vojnoj obuci u Sibiru

Da su mališani iz Srbije, starosti od 11 do 15 godina, u ruskim kampovima vežbali rukovanje oružjem i bacanje bombi, javnost u Srbiji saznala je tek dve godine nakon njihovog boravka na toj obuci. Do ovog otkrića došao je beogradski list "Danas" na neobičan način, uz pomoć dečjih literalnih radova u kojima su izneli utiske o dvonedeljnom boravku, sklapanju puške, gađanju, bacanju bombi i noževa i mačevanju.

Deca su napisala i da su na put u bratsku zemlju krenula uz pomoć Udruženja ratnih veterana srpskih zemalja 1990 - 1999 "Patriotski front". Informacija je pronađena na starom sajtu te NVO gde je navedeno da je jedinstveni odlazak u Sibir podstakao sverusko patriotsko udruženje "Kosovski front", "Stjag" i moskovski net "Srpska. Ru" na konkurs za najbolji dečiji rad, na temu "Moj boravak u Rusiji".


Potpredsednik Generalne skupštine "Patriotskog fronta" Neđo Antonijević u izjavi za "Vesti" nije krio iznenađenje što se vest iz 2008. pojavila sada, a kao mogući razlog tome vidi činjenicu da je puno maloletnika učestvovalo u incidentima tokom beogradske gej parade.


On tvrdi da u Patriotskom frontu nisu znali kakvu će obuku imati deca srpskih veterana.
- Iza nekoliko hiljada tamošnjih dečjih kampova stoji država i oni mlade pripremaju da budu vojnici, verovatno zbog svog položaja i problema sa granicama. Jesmo slali decu i naše ljude da vide metod rada, ali ga nismo primenili u letošnjem kampu koji je održan u našoj organizaciji i pod pokroviteljstvom opštine Bačka Palanka - kaže Antonijević.

GDE JE TUŽILAŠTVO: Zoran Dragišić


Vojna obuka dece je, prema rečima vojnog analitičara Zorana Dragišića, krivično delo kojim treba da se bavi tužilaštvo, ali bi, kako je istakao, i država Srbija morala da vodi računa ko i kako šalje decu u inostranstvo.


Na naše pitanje zbog čega smatra da je došlo do previda Srbije u ovom slučaju, odgovorio je da je dovoljno pogledati ko sve obavlja neke od državnih funkcija pa da se vidi da je reč o "provizorijumu" države.


- Ako je to sve tačno i Rusija bi trebalo da vidi ko i zašto tako obučava mališane koji su često predmet raznih zloupotreba. Ježili smo se pred slikama dece vojnika na afričkom kontinentu, a sada čujemo da su i srpska deca u rukama imala oružje. Takođe je uočljivo da se saradnja nekih naših i ruskih organizacija teško može staviti u okvir normalne, pa i to treba ispitati - smatra Dragišić.

Napravili grešku


U Patriotskom frontu kažu da će iduće godine u Rusiju ići još jedna grupa srpske dece, ali oni neće imati militarne vežbe.
- Shvatili smo da smo napravili grešku i zbog toga smo od Rusa zahtevali da izbace deo obuke pucanja iz pušaka i bacanja bombi - kažu u ovom udruženju.

Sreda 20.10.2010. 15:48
alo,trovači umova prestanite trovati ljude šupljim pričama!!!!!ovo je toliko šuplje da boli glava.zašto ne objavite da su se marsovci juče spustili u beograd i odigrali fudbalsku utakmicu protiv "rada"!?!?!??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online