Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.10.2010.
09:40
Tanjug A

Srbija ponovo protiv Slobe

Suđenje po tužbi države Srbije protiv naslednika bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića zbog nelegalnog prisvajanja kuće u Užičkoj 34, na Dedinju trebalo bi sutra da krene ispočetka u Višem sudu u Beogradu, iz drugog pokušaja.

Pokojni srpski vođa Slobodan Milošević kuću od 100 kvadrata kupio je za 2.000 evra
 

Prethodno ročište je krajem avgusta bilo odloženo na neodređeno pošto sin nekadašnjeg predsednika SRJ Marko Milošević nije imao izabranog branioca, a sud dobio obaveštenje policije o njegovoj adresi.

Sudija Božidar Vasić najavio je tada da će Miloševiću postaviti punomoćnika po službenoj dužnosti ukoliko ga sam ne angažuje i dostavi punomoćje sudu.

Na ovom suđenju, osim tužbe Republičkog javnog pravoranilaštva koje traži poništaj ugovora o kupovini sporne kuće, razmatraće se i protivtužba ćerke bivšeg predsednika SRJ Marije, koju je sredinom februara 2009. godine njen punomoćnik podneo sudu, a sud spojio postupke.

Kuću o kojoj je reč, od oko 100 kvadratnih metara, Milošević je otkupio 20. jula 1999. godine, za oko 2.000 evra. Republičko javno pravobranilaštvo tužbom protiv Miloševićevih naslednika traži od suda da utvrdi apsolutnu ništavost ugovora o kupovini te kuće.

Članovi Miloševićeve porodice tuženi su kao naslednici kuće za koju država, odnosno Republički javni pravobranilac, tvrdi da je stečena na nezakonit način, a koja jedino sudskom presudom može da bude vraćena u svojinu države.

Oni su tuženi jer je ugovor o otkupu kuće, prema tužbi javnog pravopranilaštva, sklopljen suprotno Zakonu o stanovanju, pošto je Milošević tada već imao jedan otkupljeni stan u vlasništvu, u Tolstojevoj 33.

Država Srbija je, prvobitno, tužila Miloševića, kao potpisnika ugovora, ali je posle njegove smrti, 11. marta 2006. godine, i prekida koji je trajao zbog utvrđivanja naslednika, postupak nastavljen protiv njegove supruge Mire Marković i dece Marije i Marka Miloševića.

Marku i Mariji Milošević, kao i Miri Marković zabranjeno je odlukom suda otuđenje, opterećenje ili bilo kakvo drugo raspolaganje kućom u Užičkoj do okončanja ovog postupka. Pošto je reč o parničnom postupku, prisustvo Markovićeve, Marije i Marka Miloševića nije neophodno.

Mira Marković i Marko Milošević dobili su izbeglički azil u Rusiji, pa u toj državi ne mogu da budu uhapšeni po srpskoj poternici koja je za njima raspisana zbog sumnje da su organizovali grupu za šverc duvana tokom devedesetih godina.

Srbija Markovićevu traži i zbog optužbe da je zloupotrebila službeni položaj prilikom raspodele stanova Vlade Srbije 2000. godine. Marija Milošević poslednjih nekoliko godina živi u Crnoj Gori i nedostupna je srpskim pravosudsnim organima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online