Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.11.2009.
12:00
J. L. Petković - Vesti A

Srbi izgubii vlast u dve opštine

Odziv birača na lokalnim izborima na Kosetu bio je slab. U opštinama sa srpskom većinom izašlo je daleko više albanskih nego srpskih birača, ocenjuje ministar Bogdanović.

Vežbanje demokratije: Biračko mesto u Čaglavici
Većina Srba na Kosovu je poslušala preporuku Vlade u Beogradu i nije se odazvala na poziv za lokalne izbore koje su raspisale privremene institucije. Prema prvim rezultatima, Srbi su dobili vlast u tri novoformirane opštine, ali su je izgubili u dve u kojima čine većinu.


Uhapsili šest osoba


Predstavnici Kosovske policijske službe (KPS) saopštili su da su u nedelju na severu Kosova u tri odvojena slučaja uhapsili šest osoba koje su ometale izborni proces u tom delu pokrajine.

U Gračanici, gde je glasalo 23,62 odsto od upisanih birača, pobedila je Samostalna liberalna stranka, a za predsednika novoformirane opštine izabran Bojan Stojanović. Srbi su pobedili i u dve nove opštine sa srpskom većinom u okolini Gnjilana, iako je i tamo odziv bio slab.


U Štrpcu, gde Srbi čine 70 odsto stanovništva, na birališta je izašlo 30,91 odsto ljudi, i to više Albanaca, čime su i dobili većinu odbornika u skupštini. Predsednik te opštine, Zvonko Mihajlović, koji je na tu funkciju stupio nakon izbora koje je raspisala Srbija, kaže da nastavlja sa radom i očekuje od države da se umeša u rešavanje nastalog problema.


Na redu decentralizacija?


Ministar za KiM Goran Bogdanović smatra da organizatorima nelegitimnih izbora nisu pomogle ni brojne manipulacije na glasačkim mestima kako bi uvećali broj srpskih glasača.
- Mora da se ima u vidu i veoma važna činjenica da je u srpskim opštinama izašlo daleko više albanskih nego srpskih birača. Sada je svima jasno da se mora zajednički raditi i razgovarati o legitimnoj decentralizaciji zasnovanoj na istinskim potrebama srpske zajednice - zaključio je Bogdanović.

- Naša lokalna samouprava nastavlja normalno sa radom. Ukoliko pokušaju da nas oteraju mi ćemo se tome suprotstaviti. Međutim, od države očekujemo da se aktivnije uključi i pomogne da Srbi zadrže vlast u Štrpcu, naravno ukoliko joj je to u interesu - kaže Mihajilović.


On dodaje da za sada nije dobio nikakvo obaveštenje da se raspušta dosadašnja samouprava, ali "prete da će da nam naškode i da nas oteraju".


- Posebno je pitanje i kako će se država ponašati prema onim Srbima koji takoreći imaju dva poslodavca. Učestvuju u srpskoj vlasti, a paralelno su se kandidovali na ovim izborima i rade protiv svoje države - priča Mihajilović.


Inače, Albanci su dobili većinu odbornika i u Novom Brdu, gde Srbi takođe čine većinu.


Sve ukupno, odziv na glasanje je bio slab, jer je na Kosovu glasalo nešto više od 45 odsto od 1,5 miliona birača.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online