Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 05.09.2010.
16:56
Tanjug A

Poleću i "jugoslovenski" i avioni?

"Jat ervejz" i "Montenegro erlajnsa" od 31. oktobra zajednički koriste flote a pozvani da se pridruže i ostali eks-ju vio prevoznici.

Povezivanje srpske, hrvatske i slovenačke železnice je pri kraju i njihova zajednička kompanija bi trebalo da krene u oktobru. Krajem tog meseca trebalo bi da se ostvari i povezivanje srpske i crnogorske avio kompanije. Povezivanje te dve kompanije je odličan poslovni potez i bilo bi dobro da se i prevoznici drugih bivših jugoslovenskih republika pridruže, izjavio je danas državni sekretar za vazdušni saobraćaj Miodrag Miljković.

"To je nešto što se trenutno svuda u svetu dešava, s obzirom na globalnu ekonomsku krizu, koja se posebno odrazila na aviosaobraćaj", rekao je Miljković za Tanjug.

On je naveo da su se zbog smanjivanja troškova i bolje organizacije letova udružile aviokompanije "Er Frans" i "KLM", "Iberija i "Britiš ervejz", kao i dva najveća američka avioprevoznika.


"Mi smo već imali kontakte i pokušaje da se tako nešto napravi u regionu", rekao je MIljković i dodao da bi bilo dobro da se odluke o tome ne donose na osnovu političkog raspoloženja.

Državni sekretar je istakao da bi partnerski odnos trebalo da bude motivisan finansijskim razlozima i željom da putnici dobiju mnogo bolje uslove letenja uz niže cene.

Miljković je kazao da bi srpskoj i crnogorskoj aviokompaniji prvenstveno odgovarali avioprevoznici Slovenije i Hrvatske, koji u sastavu svojih flota imaju "Erbasove" i "Kanadere". On je naglasio da bi pridruživanjem aviokompanija iz regiona mogao da se napravi "vazdušni most" o kome se dugo pričalo, od kojeg bi svi imali koristi, jer bi se tako uštedelo i stvorile mogućnosti za smanjivanje cene karata.

"Onda bi nastupali i prema velikim aviokompanijama kao jedinstven sistem", rekao je Miljković dodajući da, pre svega, misli na "Lufthanzu," američke i prevoznike sa Dalekog Istoka.

"Ukoliko budemo jedni drugima pomagali kroz aerodromske i službe za odrzavanje aviona, ketering i drugo, neće morati svako od članova alijanse da ima svoju službu na svim aerodromima", kazao je državni sekretar za vazdušni saobraćaj.

Miljković je na pitanje novinara da li su aerodromske takse u Srbiji visoke, rekao da nisu, u poređenju sa drugim evropskim aerodromima.

U svakom slučaju, istakao je on, dobar razgovor između prevoznika i aerodroma mogao bi da dovede do smanjenja cene aerodromskih taksi.

"U Srbiji su takse mnogo niže (nego u Evropi), a da li bi mogle dodatno da se smanje - verovatno da. Na tu temu bilo bi dobro da se organizuje zajednički sastanak prevoznika i aerodromskih kompanija, da bi se cena prilagodila platežnoj moći naših građana", rekao je Miljković.

Generalni direktor "Jat ervejza" Srđan Radovanović je najavio 25. avgusta da će srpski avioprevoznik od 31. oktobra, kada počinje zimski red letenja, uspostaviti partnerski odnos i udružiti svoju flotu sa crnogorskom kompanijom "Montenegro erlajnz", što će omogućiti da se poveća broj destinacija na koje će se leteti iz Beograda, Niša, Podgorice i Tivta, kao i niže cene avionskih karata.

Radovanović je na konferenciji za novinare izjavio da srpska i crnogorska kompanija ukupno imaju 22 aviona - od čega "Jat" 14, a "Montenegro erlajns" osam, kao i da su postigli dogovor da usaglašavaju red letenja, odnosno da se ne preklapaju na pojedinim destinacijama, kako bi imali veći broj aviona na raspolaganju za nove destinacije.

Planiran je, takođe, zajednički nastup ka inostranstvu, odnosno povećan broj letova ka evropskim i svetskim aerodromima da bi se obe kompanije izborile sa veoma jakom konkurencijom na međunarodnom nivou.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online