Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.05.2019.
00:12
D. Dekić - Vesti A

Nerad za alibi NATO

Srbija je za jedno istraživanje oformila dva državna tela na različitim nivoima, pa se posledicama NATO bombardovanja 1999. godine bave skupštinska Komisija i vladino Međuresorno koordinaciono telo (MKT) za utvrđivanje uticaja na zdravlje ljudi i životnu sredinu, čije je formiranje iniciralo 100 stručnjaka.

Tanjug
Stradao sav živi svet: Bombardovanje rafinerije u Novom Sadu

Oba tela formirana su pre godinu dana. MKT potpisima su overila četiri ministra i mada je Goran Trivan, zadužen za ekologiju, prošlog meseca najavio da će ona brzo početi s radom, potpredsednica ovog tela Danica Grujičić obelodanila je javnosti da ono ne radi.

Prema rečima predsednika skupštinske komisije dr Darka Laketića, ona je za razliku od vladine vrlo aktivna. Kao dokaz, on za "Vesti" argumentuje da smo s njim kontaktirali posle jednog u nizu sastanka te komisije. Ovoga puta, kako kaže, rad je bio posvećen posledicama bombardovanja po životnu sredinu.

- Sednice nisu otvorene za javnost pošto na njima dobijamo podatke koje treba da sistematizujemo, a potom ih saopštavamo - kazao je Laketić.

Sastanak sa Stoltenbergom

Ministarska komisija se ne sastaje, ali zato punom parom radi Udruženje građana "Osiromašeni uranijum" čiji je predsednik profesor prava dr Sreto Nogo. Oni imaju dokumentaciju za obolelih 4.000 građana i spremaju tužbe protiv članica NATO-a koje su učestvovale u bombardovanju Srbije.

- Stalno ponavaljam da ako nešto nećete nikad da dovedete do kraja, onda formirate državnu komisiju. To je praksa preuzeta još iz komunističkog doba i postoji anegdota kako je neko uzeo greškom čoveku kaput, pa je odmah formirana komisija da to istraži i naravno nikada nije saopšten rezultat. Posle, kada je taj čovek trebalo da napreduje, neko se u Centralnom komitetu dosetio da je to onaj iz afere "Kaput", pa je njegova kandidatura odbačena.

Naš sagovornik prikuplja dokumentaciju o posledicama Nato bombardovanja na ljude i otkriva za "Vesti" da krajem maja putuje na sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Muk iz Vlade

- Poslao sam pismo Stoltenbergu i između ostalog naveo da hoću da ih tužim, ali da pre toga nameravam da vidim da li je moguće poravnanje. Bio sam bez nade da će mi odgovor stići, ali sam ga dobio u roku od nedelju dana i Stoltenberg je hteo da se što pre vidimo. Obaveze su me sprečile u aprilu, pa idem krajem ovog meseca - najavio je naš sagovornik.

Nogo je pisao i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa molbom za prijem.

- Obratio sam se predsedniku, jer želim da pre putovanja u sedište NATO dobijem instrukcije naših vlasti, da ne bi moj i rad udruženja došao u suprotnost sa politikom koju vodi Srbija. Takođe, želim detaljnije podatke o bombardovanju, pa bih Vučića zamolio da utiče na ministre kako bi mi pomogli u sakupljanju materijala - priča Nogo.

On kaže da je pisao i potpredsednicima srpske vlade, ali da odgovor nije dobio, jer očito nisu prepoznali da to nije samo humanitarno pitanje, već i državni interes.

Lavrov pružio ruku

Nogo kaže da je poslao pismo i ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu.
Naveo sam da bi želeo da se sastanemo radi njegove pomoći, jer nam treba tamošnji Institut nuklearne fizike koji bi potvrdio da li je neko oboleo od karcinoma zbog bombardovanja ili iz drugog razloga. Čuo sam od ruskih prijatelja da je Lavrov tražio da se proveri postoji li naše udruženje i kada su mu odgovorili potvrdno, on je pristao da se vidimo narednog meseca - kaže za naš list Sreto Nogo.

Sve više dece s rakom

Darko Laketić ističe da osim poslanika u radu učestvuju i naučnici iz Instituta za nuklearne nauke "Vinča" i drugih državnih institucija, profesori nekoliko fakulteta i direktori klinika, instituta i drugih zdravstvenih ustanova.

Zato su, kaže dr Laketić, vrata komisije otvorena i dr Danici Grujičić koja je odnedavno na čelu Instituta za onkologiju i radiologiju.

On je u februaru rekao da prvi preliminarni rezultati naučno-medicinske studije pokazuju porast učestalosti malignih oboljenja, naročito bolesti krvi kod dece od pete do devete godine.

- Cilj je da dođemo do istine zašto naši građani obolevaju više nego u drugim zemljama i da li postoji veza između NATO bombardovanja i toga - istakao je Laketić povodom studije rađene sa Institutom za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online