Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.04.2019.
00:27
Vestionline A

Da li će u Berlinu biti rešena sudbina Kosova?: Pitaju se i Putin i Tramp

Moćni evropski dvojac, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron su za 29. april sazvali neformalni sastanak o Kosovu i Metohiji na koji su osim predsednika i premijera Srbije i Kosova, pozvani i čelnici Albanije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Makedonije, Crne Gore, kao i predstavnici EU Žan-Klod Junker i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini. Postavlja se pitanje da li će u Berlinu biti prekretnica i početak završne faze pregovora Beograda i Prištine, koji su skoro pet meseci u zastoju zbog taksi na robu iz centralne Srbije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da od tog sastanka ne očekuje ništa.

EPA/ANATOLY MALTSEV
Donald Tramp i Vladimir Putin

- Ne postoji taj malj na kugli zemaljskoj koji će me naterati da sednem za sto sa njima dok ne ukinu takse. Neka i u Prištini i drugom delu regiona zaborave ideju da mogu Srbiju da ponižavaju - poručuje srpski predsednik.

Međutim, analitičari su uvereni da Merkelova i Makron nisu bez jasnog plana i cilja sazvali ovaj sastanak. Predsednik Srbije će, prethodno 26. aprila u Pekingu, razgovarati sa predsednicima Rusije i Kine. Čitaoci "Vesti" u Evropi i Kanadi iznose svoj stav o tome da li će u Berlinu biti rešena sudbina Kosova i Metohije.

Lična arhiva
Milan Matić, Frankfurt, Nemačka

Milan Matić, Frankfurt, Nemačka

- Prvo treba velike sile da usaglase podele, pa će onda da nam kažu šta će naši političari da se dogovore. To ne zavisi ni od nas niti od Albanaca nego od velikih. To što će da budu svi predsednici republika iz bivše Jugoslavije neće ništa da reši. Ja ne pamtim kad smo se poslednji put oko nečega međusobno dogovorili. Što se sastanka Vučića sa Putinom i Si Đin Pingom tiče, oni će sigurno da nam pruže neku usmenu podršku, ali to neće da bude uvaženo sa Zapada. Imam utisak da će ovi da urade sasvim nešto drugo, jer su i oni jedni od tih velikih sila pa se opet vraćamo na njihovo usaglašavanje.

Lična arhiva
Miroslav Berić, Beč, Austrija

Miroslav Berić, Beč, Austrija

- Ne verujem da će sastanak u Berlinu doneti rešenje. Već dugo vidimo da Albanci ne slušaju EU, a ni evropske lidere, već samo SAD. Samo ako Amerika bude izvršila pritisak na njih moguće je da se pokrenu. Takođe, od početka smo videli da Nemačka i Francuska ne žele nikakav kompromis, već samo da Srbija prihvati aktuelno stanje. Mislim da predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće prihvatiti da prizna Kosovo bez ikakvih ustupaka. To bi bilo političko samoubistvo, a ujedno i izdaja.

Lična arhiva
Duško Dinić, Hanover, Nemačka

Duško Dinić, Hanover, Nemačka

- Sasvim je jasno da Merkelova i Makron imaju spremljen nekakav plan, ali sam uveren da od toga neće ništa biti, ako se s tim ne slože Amerikanci. Vučić i Srbija žele mirno rešenje, ali je

Vučić ipak u pravu kad kaže da nikome neće dozvoliti da Srbiju i Srbe ponižava. Na skup u Berlinu su pozvali toliko pregovarača, a Ujedinjene nacije i Rezoluciju 1244 niko i ne spominje. A UN su jedine nadležne da takve probleme rešavaju. Rusija podržava Srbiju, a očekuje se i podrška Kine. Obe zemlje su velike sile i članice Saveta bezbednosti, pa verujem da ni Amerika neće moći tako lako da ih negira. Do nekog pomeranja u Berlinu bi moglo da dođe, ali ne verujem da će tu sudbina Kosova biti rešena.

Lična arhiva
Sava Ilić, St. Galen, Švajcarska

Sava Ilić, St. Galen, Švajcarska

- Moje mišljenje je da se sudbina Kosova rešava još od 1389. godine. Od tada pa do današnjeg dana vodimo borbu za njegovu slobodu i ta borba će trajati sledećih nekoliko vekova. Bilo kakva odluka da se donese i bilo ko da je donese osim srpskog ujedinjenog naroda, ne pije vodu. Evropski i svetski moćnici demonstriraju svoju silu, koristeći našu neslogu i izvlače svoju korist. Dok naš narod jenjava i sve nas je manje i manje. Ako naš srpski narod ne promeni kolektivnu svest i ne ujedini se u celini, pitanje opstanka Kosova će biti večna tema.

Lična arhiva
Biljana Dabić, Osnabrik, Nemačka

Biljana Dabić, Osnabrik, Nemačka

- Vrlo pažljivo i redovno se informišem o političkoj sceni u Srbiji još od vremena bombardovanja kada sam morala da napustim Beograd. Koristim internet i pratim portale kako na srpskom, tako i na nemačkom jeziku. Od sastanka u Berlinu očekujem da se desi nešto što se do sada nije nijednom pokazalo kao namera, a u cilju spasavanja našeg svetog Kosmeta.

Miroslav Marković, Misisaga, Kanada

- Nisam optimista kada je rešenje sudbine Kosova u pitanju. Srbija je ucenjena i mislim da se mi tu ništa nećemo pitati. Da li će u Berlinu biti prekretnica i početak završne faze pregovora Beograda i Prištine, ne znam na koju se prekretnicu misli. Za mene bi prekretnica bila da se uvaže srpski stavovi o Kosovu, da se Srbija poštuje i da se poštuje da je Kosovo njena teritorija. Pošto se to neće desiti, kakva je prekretnica moguća? U stvari, šta hoće Srbija i čemu se nada, i na čemu radi kada je Kosovo u pitanju? To što Vučić kaže da neće sesti za sto dok se ne ukinu takse na robu prazna je pretnja. Ne znamo mi šta se iza zatvorenih vrate dešava i koji se interesi i ciljevi tu prepliću. Zapravo mislim da mi nemamo trenutno u Srbiji nijednog političara koji je dorastao problemu Kosova, te ga stoga oni sigurno neće ni rešavati.

Lična arhiva
Mirjana Lacković, Frankfurt, Nemačka

Mirjana Lacković, Frankfurt, Nemačka

- Mislim da neće ništa značajno da se desi u Berlinu, ali se nadam, uz Božju pomoć, da će nešto da se promeni u našu korist. Jedino tako. Verujem u Rusiju i Putina i da će da nađe načina da pritisne Evropsku uniju da bar malo promeni politiku prema nama. Bar te takse da smaknu i da mogu ponovo da se dogovaraju, pa valjde će biti nešto. Samo on, Putin, to može.

Lična arhiva
Nebojša Krivokuća, Minhen, Nemačka

Nebojša Krivokuća, Minhen, Nemačka

- Moram odmah reći da me politika uopšte ne zanima, jer gledam kako da normalno radim i živim. Što se tiče sudbine Kosova, daleko je to sve od nas običnih ljudi, to će rešavati neko drugi, Putin i Tramp, naprimer. Ali, mogu da kažem da mi je žao tog našeg naroda tamo, jer opet će on da ispašta za svaku odluku koja se donese.

Lična arhiva
Nataša Mene, Pariz, Francuska

Nataša Mene, Pariz, Francuska

- Odgovor je: plašim se da hoće, jer mi sve to liči na direktivu. Iako se nadam da nećemo popustiti, sve sam bliža uverenju da smo Kosovo izgubili. To traje. Zapad je uporan, ne obazire se na postojanje, izgleda, sada bih rekla tzv. međunarodnog prava, bez obzira na to, i to zaključujem, na anemične Ujedinjene nacije, uostalom, niko se od njih ne izjašnjava o našoj temi i sudbini. Da se, kojim slučajem, na ovakav način dirne bilo koja druga zemlja iz njihove interesne sfere, na noge bi se digao ceo svet. Ali Srbi su im trn u oku i zaista traje to vekovima, iako smo tokom istorije uvek bili na pravoj strani. Mi smo borci, to posebno podvlačim i ne treba da se predamo. Imamo ime, veru, istoriju za ponos i obraz i moramo ih održati, jer to ime, vera, obraz i istorija za ponos nisu samo za danas i za nas sadašnje, već kao što smo ih mi nasledili - dužni smo da ih predamo naslednicima. Zbog svega što nam se dešava i što nas prati, ukratko, ogorčena sam i, nažalost, nemoćna, kao i svi mi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online