Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.01.2019.
00:12
Đ. Barović - Vesti A

Džihadista pravio bombu!

Združenom akcijom MUP Srbije i BIA, u Novom Pazaru uhapšen Armin A. (21), pripadnik vehabijskog pokreta za koga se sumnja da je planirao bombaške napade i da je povezan s Islamskom državom (ID).

EPA/Djordje Savic
 

U kući ovog mladića u naselju Bukreš, pored zastave ID i ekstremističke literature, pronađene su hemikalije za pravljenje eksploziva, satovi i druge naprave za daljinsko aktiviranje bombi, specijalni telefoni, kao i vazdušna puška s optičkim nišanom. Njemu je određen policijski pritvor od 48 sati nakon čega će biti priveden tužiocu.

Prema nezvaničnim informacijama, pripadnici BIA presreli su Armina na ulici i pretresli mu ranac u kojem su našli vazdušnu pušku s optičkim nišanom i nekoliko noževa. Usledio je pretres kuće kada su nađene i ostale zaplenjene stvari

Službenik koji je učestvovao u akciji kaže da je Armin A. rekao da ne priznaje Srbiju, niti bilo koju drugu državu, kao ni institucije koje deluju u državnom sistemu.

- Za sebe je rekao da je vernik, ali da nikada ne bi radio kao hodža, jer i imami primaju platu od države - otkrio je za medije ovaj službenik, ali se ne zna da li je Armin A. slobodni strelac ili pripadnik neke organizovane terorističke grupe, kao ni šta je planirao s bombom.

Pripadnik radikalnih islamista

Prema nezvaničnim informacijama, policija je

odranije imala informacije da on pripada radikalnom islamističkom pokretu koji deluje u Novom Pazaru i okolnim gradovima, te da je dovođen u vezu s nekoliko pojedinaca koji su planirali da idu u Siriju.

Sagovornici "Vesti", eksperti iz oblasti borbe protiv međunarodnog terorizma, ističu da ovo hapšenje pokazuje da se srpske bezbednosne službe uspešno bave prevencijom mogućih terorističkih akcija.

Dr Dragan Simeunović, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, kaže da Srbija ima odlične rezultate u najvažnijem segmentu borbe protiv terorizma, a to je prevencija.

- Ako se iz decenijskih sukoba i nemira izrodilo nešto dobro, onda je to izoštren refleks naših bezbednosnih struktura i policije da reaguju pre nego što bude kasno i kada dođe do terorističkog napada - ističe prof. dr Dragan Simeunović.

Službe uspešne

Ovaj stručnjak dodaje da je drugi jasan dokaz o dobrom radu bezbednosnog sektora i taj što je iz Srbije najmanje dobrovoljaca otišlo u ID u odnosu na zemlje u okruženju.

- Srbija u svakom segmentu borbe protiv ovog oblika terorizma ima mnogo veće uspehe nego okolne zemlje. Za to zaslugu imaju službe, ali i društvene okolnosti koje ne pospešuju rast ekstremističkih grupa. Letos sam u Novom Pazaru bio gost čelnika Islamske zajednice i uveren sam da su Bošnjaci odlično svesni gde svaki ekstremizam vodi - ističe Simeunović.

On navodi da će istraga pokušati da utvrdi cilj zamišljene terorističke akcije, a da je većina aktivnosti pripadnika ID usmerena na sunarodnike koje ne smatraju pravim vernicima, a da su napadi na hrišćane uvek bili u drugom planu.

Sprečena tragedija

Zoran Dragišić, profesor fakulteta Političkih nauka ističe da nema sumnje da su srpske bezbednosne službe uspele da spreče teroristički napad na tlu Srbije.

- Ukoliko pronađete sve elemente za pravljenje eksplozivne naprave uključujući i tajmere i uređaje za daljinsko aktiviranje, tada ne treba imati dileme o jasnoj nameri da se izvrši teroristički napad. Naše snage bezbednosti su uspele to da spreče zbog čega im treba odati svako priznanje - kaže Dragišić, koji takođe ističe odličan preventivni rad službi.

Iz Furkana na ratište

Nema tačnih podataka o broju vehabija u Sandžaku, ni koliko ih je završilo na ratištima na Bliskom istoku.

Podsetimo, pre mesec dana u Siriji su poginuli Emina Plojović (31) i njeno četvoro dece, dok je njen suprug Rejhan (32) preživeo. Prethodno, iz ovog grada u redovima ID stradali su i Eldar Kundaković (27) i Mirza Ganić (19). Otkriveno je da su svi otišli kao članovi Mesdžida Furkan, na čijem čelu je bio Abid Podbićanin.

Specijalni sud u Beogradu početkom aprila osudio je Rejhana Plojovića na devet i po godina zatvora jer se u redovima ID borio u Siriji, ali i da je vrbovao i obučavao ljude za terorističke akcije.

Tom prvostepenom presudom osuđeni su i Abid Podbićanin, Sead Plojović i Tefik Mujović na po 11 godina zatvora, Goran Pavlović na 10, Izudin Crnovršanin na devet i po, dok je Ferat Kasumović kažnjen sa sedam i po godina.

POVEZANE VESTI

SRBIJA Vodič za raj
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online