Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.11.2018.
01:00
Đ. Barović - Vesti A

Dragan Vučićević za "Vesti": Nisam advokat vlasti

Sudeći prema poslednjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije pitanje slobode medija je jedna od tri ključnih oblasti u kojima nema pomaka. U prošlom vikend broju "Vesti", Dragoljub Petrović, glavni i odgovorni urednik "Danasa", između ostalih, nazvao je i "Informer" perjanicom režimskog informisanja.

V. Sekulić
Dragan Vučićević, glavni i odgovorni urednik "Informera"

Međutim, Dragan Vučićević, vlasnik i glavni i odgovorni urednik "Informera, u razgovoru za "Vesti" tvrdi da nije advokat režima, već urednik novina koje imaju stav i jedan od najvećih tiraža u zemlji.

Optužuju Vas da ste na državnim jaslama, a da nezavisni mediji zbog kritike režima ne mogu da dobiju ni oglas?
- Ukoliko smo na "jaslama države" tako što nas, prema poslednjem izveštaju, dnevno kupuje oko 105.000 građana, a nemamo nijedan besplatan oglas u novini, onda su te optužbe tačne. Nisam siguran da su na kioscima širom Srbije ljudi s pištoljima koji teraju čitaoce da kupuju samo nas, a nikako "Danas", "Vreme" ili "Nin". Po poslednjoj teoriji zavere imamo ovoliki tiraž zato što moraju da nas kupuju opštinski odbori SNS.

Je li to tačno?
- Evo, molim sve koji to tvrde da i dokažu. Ako se pokaže da je tačno, ja ću momentalno da ugasim novine u koje sam uložio sve što imam i otvoriću palančinkarnicu u Železniku. Smešna su objašnjenja medija koja dnevno ne mogu da prodaju ni nekoliko hiljada primeraka da je za to kriva država.

Sem što ste vi povlašćeniji u dobijanju oglasa?
- "Informer" od 2012. nema ni jedan jedini oglas bilo koje državne institucije, a pritom svaki je plaćen. Možda će jedna od sledećih teorija zavere biti da su Lidl, Komercijalna banka ili Idea bili prinuđeni da se oglašavaju kod nas, što nema veze sa stvarnošću.

Problem je i na koji način dobijate oglase?
- Ne znam ko može da poveruje da je nemački Lidl lično Vučić naterao da se oglašava kod nas, a ne u medijima sa minornim tiražom. Interesantno je da "proevropski mediji" ne znaju ništa o tržišnoj ekonomiji na kojoj počiva Zapad, već su i dalje u nekom svom socijalizmu, u skrivenim vlasnicima kapitala, raznim džigi-bau firmama sa Malte i Kipra. Ali, to je u redu zato što su najglasnije "demokrate".

Već izvesno vreme prozivate jednog opozicionog lidera i vlasnika kablovskog sistema za ozbiljna krivična dela. Ukoliko je sve tačno, kao što tvrdite, zar to nije posao države, odnosno policije i pravosuđa, a ne novinara?
- Nažalost, nadležni organi u ovoj zemlji dobrim delom ne rade svoj posao. Nemam nikakav problem da to kažem, iako me optužuju da sam "advokat vlasti". Činjenica je da pravosuđe i tužilaštvo u Srbiji ne funkcionišu i da u dobrom delu rade u korist "žute, ološ elite". Ukoliko sam zaista "advokat vlasti" i to u diktatorskom režimu, kako je moguće da je "Informer" osuđen da plati 100.000 dinara samo zato što je na svom sajtu preneo pismo vlasnika Pinka. Zar tu nije prekršena zagarantovana sloboda izražavanja? Ne sećam se da je neko novinsko udruženja stalo u našu odbranu.

Ali, to što radite je svojevrsna kampanja protiv nekih političara i medija?
- Ne, to nije kampanja, već istraživačko novinarstvo i ono se umnogome razlikuje od rada takozvanih nezavisnih novinara. Objasnite mi kako to neki nezavisni novinar može da bez problema vodi političke skupove. Da sam ja to uradio, već bi me razapeli.

Samo potvrđujete našu tezu da mediji u Srbiji nikad nisu bili podeljeniji?
- A kada nije bilo tako? Dovoljno sam u novinarstvu da pamtim da su se novinari uvek opredeljivali za neku opciju. Prisetimo se samo radovanja nekih novinara kada je Komrakov brutalno prebijen samo zato što je radio posao onako kako je mislio da treba da ga radi. I sada je izgleda ideal nekih da se pojedini "nepodobni" novinari kače po banderama ili prebijaju.

I sami ste rekli da važite za "advokata vlasti"? Zar nije posao novinara da kritikuju ono što ne valja?
- Ne podržavam Vučića zato što je lep i visok, već zato što vidim rezultate njegove politike. Vidim da je ova Srbija znatno bolja nego 2012, i to u svakom segmentu. Drugo, evo već nekoliko dana se bavimo javnim izvršiteljima, a priznaćete da to nije baš po volji vlasti. U istom broju razotkrivamo i jednog državnog činovnika koji je dozvolio da vojvođanski tajkun umalo sruši most u Kovinu. Teško da je Zorana Mihajlović ili neko drugi iz Ministarstva saobraćaja zadovoljan tim našim napisima. Pronađite mi u bilo kojim nezavisnim medijima bilo koji tekst koji se neće dopasti Đilasu, Jankoviću ili Jeremiću. Ne postoje.

S tim se neće složiti predstavnik organizacije Reporteri bez granica, koji je ustvrdio da je stanje u medijima u Srbiji najgore u poređenju sa svim zemlja Balkana?
- Ti Reporteri bez granica su deo specijalnog rata koji se ne vodi protiv vlasti, već protiv ove zemlje pošto mnogima u Evropi ne odgovara da Srbija bude ozbiljna država. Drugo, ne mogu da poverujem da je medijska situacija u Srbiji gora nego u Hrvatskoj ili Crnoj Gori.

Teško ćete i ubediti ljude da je "Informer" u grupi nezavisnih medija?
- I ne pokušavam. Ali, to što sam vlasnik nezavisnog medija, ne znači da sam idiot bez stava. Imam stav i ne krijem ga za razliku od mnogih koji bi da budu i Rusi i Amerikanci, i crni i žuti. Uostalom, čitaoci vrednuju moj stav po tome koliko kupuju ili ne kupuju moje novine. Baš kao što na TV-u kanal menjate daljincem, tako i na trafici imate izbor šta ćete čitati, a nas čitaju.

Optužbe "stranih plaćenika"

Zašto javno niste osudili naslovnu stranu "Ilustrovane politike". Zar to nije skandalozno?
- Ne znam da li je ta naslovna strana skandal ili ne, ali da li je skandal i kako se zove kada list "Danasu" mene danima i nedeljama i mesecima crta kao psa sa ogrlicom koji viče "av, av, av". Je l' to mržnja? Da li je mržnja kada Draža Petrović koristi svaku priliku da laže o "Informeru". Zašto ne da dokaz za bilo koju svoju tvrdnju.

Ne možete za ljude govoriti da su strani plaćenici, a to tvrdite i za Petrovića?
- Mogu, zato što jesu. Oni su strani plaćenici jer se izdržavaju od stranih "grantova", budžeta i donacija. To je činjenica.

Uredniku "Politike" pitanja se ne dopadaju

U želji da što detaljnije sagledamo medijsku scenu u Srbiji pružićemo mogućnost svim relevantnim medijskim kućama. Među prvima smo se obratili Žarku Rakiću, v.d. glavnog i odgovornog urednika najstarijeg dnevnog lista na Balkanu, "Politici". Na potpuno iznenađenje, on je odbio intervju uz komentar da mu se pitanja "baš ne dopadaju", mada su isključivo sva bila u vezi sa trenutnom medijskom slikom u Srbiji i kako iz tog problema izaći.

Dragan Vučićević kaže da ne postoje nezgodna ili "pitanja koja se dopadaju ili ne dopadaju", već isključivo da li će se njegove reči izvrnuti ili ne.

- Verujem da nećete to uraditi i zato i razgovoramo - kazao je Vučićević.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online