Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.10.2018.
00:10
D. Dekić - Vesti A

Lagao zbog pretnji smrću

Pogibija Milomira Milivojevića (25) u fabrici "Milan Blagojević Namenska" u Lučanima, 14. jula 2017, prilikom eksplozije barutnog otpada dobila je novi obrt. Marko Mitrović, jedini svedok te nesreće, otvoreno je rekao da je pod pritiscima direktora fabrike Radoša Milovanovića i anonimnim pretnjama smrću menjao prvobitni istiniti iskaz o nesreći.

youtube.com/N1
Za 18 godina poginuo 21 radnik: Fabrika "Milan Blagojević Namenska"

Pritom, nesreće i povrede radnika u fabrici se nižu, za 18 godina poginuo je 21 radnik, ali niko zbog toga nije odgovarao. Umesto toga, direktor Milovanović podneo je tužbu protiv Milovana i Mirjane Milivojević, oca i sestre nastradalog Milomira!

Svedok eksplozije u kojoj je stradao Milomir Milivojević bio je Marko Mitrović koji je tom prilikom lakše povređen. On je ispričao da je posle prvobitnog iskaza da je u magacinu u kojem su stradali Milomir i još jedan radnik bilo 2,5 tone barutnog otpada iako je dozvoljeno samo 450 kilograma, fabričkim kolima odvezen u policiju gde su mu sugerisani drugačiji odgovori.
Mitrović je za "Vesti" potvrdio da ga je dva dana posle tragedije u kancelariju pozvao direktor.

- Pretio mi je i naredio da kažem da su njih dvojica poginuli zato što su ispustili bure. Rekao sam mu: "Ne mogu to da kažem, zbog njih dvojice na nebu", a on mi je odgovorio: Njih više nema, pa nema" - ispričao je Mitrović za "Vesti".

On je dodao da je ponovo morao da potpiše nešto što nije rekao.

- Naterali su me da potpišem da je Milovan Milivojević pretio da će na direktora baciti bombu - rekao je Mitrović.

Na osnovu te izjave direktor Milovanović je tužio oca nastradalog mladića zbog ugrožavanja bezbednosti. Direktor Milovanović je tužio i Mirjanu Milivojević zbog uvreda izrečenih u otvorenom pismu upućenom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Mirjana, međutim, tvrdi da Osnovno tužilaštvo u Čačku, odeljenje Ivanjica, u čijoj je nadležnosti slučaj, odugovlači proces. Njena porodica, kako je rekla, ima problem da dođe do dokumentacije u predmetu, a određena dokumenta stigla su do njih tek godinu posle nesreće.

Namera rukovodstva fabrike u Lučanima jeste, kako je istakao advokat Vladimir Todorić, pravni zastupnik porodice Milivojević, da se to prikaže kao požar, a ne eksplozija i da se na taj način odvrati pažnja od prekomerne količine barutnog otpada u magacinu gde su radnici nastradali. Taj magacin koji je bio pretovaren nije imao upotrebnu dozvolu, ni protivpožarni atest, a kada je reč foto-dokumentaciji, advokat Todorić tvrdi da ne samo što postoje dva seta fotografija, već u predmetu nema slika navedenih da postoje, a to su one koje je snimio kriminalistički tehničar MUP-a Srbije u večeri nesreće.

- Sve fotografije lica mesta su po danu, a one koje je snimio MUP trebalo bi da su noćne. Mesto nesreće, po nalogu Tužilaštva, čuvalo je obezbeđenje fabrike, a ne policija, što je takođe neobično - kazao je Todorić.

Krivi uvek radnici

U fabrici je pre dva dana radnik Z. N. (53) povređen u eksploziji u pogonu Raketno gorivo. Povređeni je odmah prevezen u bolnicu u Čačku, gde mu je ukazana pomoć, a prema rečima dežurnog lekara, reč je o lakšim povredama mekog tkiva. Stručna komisija fabrike, koju je formirao direktor, ekspresno je za nesreću okrivila radnika navodeći da zaposleni "nije poštovao propisanu proceduru".

Sporni detalji

- postoji pet dokumenata o uzrocima i okolnostim eksplozije i požara u julu 2017. kada je poginuo Milomir Milivojević

- četiri dokumenta imaju istu foto-dokumentaciju s pečatom MUP, osim izveštaja Komisije fabrike čija se foto-dokumentacija bitno razlikuje

- hronološki je prvi bio izveštaj Komisije fabrike u kojem su fotografije na kojima se vidi da su vozačko i suvozačko sedište razneti i da su na betonu, da je bela kabina vozača takođe razneta

- na tim fotografijama nigde se ne vide elektro-kolica

- međutim, na preostala četiri dokumenta, napravljenim tokom uviđaja dan posle nesreće, vide se da izgorela elektro-kolica, dok je kabina vozača i dalje na vozilu

- iz Zapisnika o pregledu lica mesta požara MUP i na osnovu veštačenja Miloša Vukadinovića može se ustanoviti da su ove slike urađene dan posle nesreće

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online