Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.09.2018.
00:40
Đ. Janković - Vesti A

Narod strepi dok vlast ćuti

Mesecima migranti prolaze lozničkim krajem hitajući ka Drini i susednoj BiH. Za to vreme građani su sve zabrinutiji, a vlast uporno ćuti i, utisak je, namerno žmuri pred tom više nego očiglednom pojavom.

A. Čukić
Foto: Ilustracija

Nedavni snimci grupe migranata koji se u donjem vešu osvežavaju na česmi u ćošku lozničkog gradskog groblja, objavljeni na društvenim mrežama, izazvali su veliko negodovanje građana koji su održali skup i tražili od lokalne samouprave i policije da reaguju.

- Ukoliko se u najkraćem roku ne vidi reakcija lokalne samouprave i predstavnika državne vlasti na rešavanju ovih problema, mi ćemo se ponovo okupiti, započeti svakodnevne proteste i tražiti pomoć predstavnika države u Beogradu - poručeno je sa protesta.

Stefanović: Nećemo biti sabirni centar

Sporazum koji je Srbija nedavno parafirala sa Evropskom obalskom i graničnom stražom (Fronteks) ne predviđa osnivanje sabirnih centara, niti se Fronteks time bavi, izjavio je Nebojša Stefanović, srpski ministar unutrašnjih poslova.

- Fronteks se pre svega bavi zaštitom granica i to članica EU. Fronteks može da dođe tek kada se potpiše sporazum, pošto je trenutno samo parafiran i ako ga parlament usvoji. Ako ih Srbija tada pozove, oni će obavljati posao i isključivo u saradnji s našim policajcima - rekao je Stefanović i podsetio da će Fronteks, ukoliko ga Srbija pozove, biti pre svega na granici s Bugarskom i Makedonijom.

Lozničko Javno preduzeće Naš dom, koje upravlja grobljem, posle snimaka migranata na česmi u groblju brzo je reagovalo. Migrantima je zabranjen ulazak na groblje, a voda na česmi, koju su oni koristili i letos za osvežavanje ili pranje garderobe sada je isključena. U upravi groblja tvrde da nije bilo nikakvog skrnavljenja niti su migranti šetali goli, kako je to objavljivano po društvenim mrežama, i da zbog njih funkcionisanje gradskog groblja nijednog momenta nije bilo ugroženo.

- Svašta se priča, da su navodno krali i napadali građane, ali niko se zvanično nije oglasio. Svakoga dana ih viđam na travnjaku kod autobuske stanice. Leže, spavaju, jedu, puše i telefoniraju. Deluju prilično opušteno, kao da nisu u nepoznatoj zemlji. Utisak je da ne putuju napamet, već tačno znaju gde idu i ovde ostaju samo koliko moraju. Nije, ipak, normalno da stranci leže i spavaju gde hoće, ni da ih bude ovoliko. Nisam imala s njima problema, ali su ljudi, koji imaju decu, veoma zabrinuti - kaže jedna Lozničanka.

Oružje u Sarajevu

Sarajevska policija sprovela je akciju u kojoj je kod migranata u glavnom gradu BiH nađena veća količina naoružanja, među kojima su pištolji, puške, automati i municija, piše portal Klix.ba. Jedan deo oružja je, navodno, bio skriven u stanu, dok je određena količina bila zakopana ili odbačena.

Prema nezvaničnim informacija, od početka godine migranti nisu nikoga napali, niti se desilo da su osumnjičeni za neko krivično delo ili prekršaj, mada građani pričaju drugu priču.

Nesumnjivo je samo da migranti stižu, da više ne borave samo u blizini autobuske nego i u parku kod železničke stanice gde su malo zaklonjeniji od pogleda prolaznika.

Slobodno hodaju gradom, ulaze u ovdašnje trgovine i restorane, a kreću se uglavnom u grupicama od tri do šest ljudi. Svi nose kvalitetne telefone i često veoma glasno pričaju njime.

Periodično dolaze u grupama, onda ih dan-dva nema pa ponovo navale. Cilj im je da se prebace preko Drine i domognu Bosne, a onda Hrvatske i zapada. Sigurno je da ne žele da ostanu u Srbiji, ali ne zna se do kada će dolaziti i kada će promeniti rutu.

Zahtevi sa protesta

Garantovanje lične i imovinske bezbednosti građana

Pojačati zdravstveni i sanitarni nadzor na metu gde borave migranti

Da se pojača kontrola i nadzor nad migrantima koji borave u Loznici ili prolaze kroz grad

Da se obezbedi neprekidni fizički nadzor nad izvorima vode u Banji Koviljači i delovima Viskoze u kojima još ima opasnih materija, pre svega CS2.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online