Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 20.09.2018.
17:28
Vestionline, Tanjug A

Odnosi Beograda i Tirane utiču na regionalnu stabilnost

Odnosi Beograda i Tirane utiču na regionalnu stabilnost i ako postoji saradnja Srbije i Albanije i region Zapadnog Balkana biće stabilan, ocenjeno je danas na skupu "U medijskom ogledalu - srpske i albanske međusobne percepcije".

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zajednički imenitelj za obe zemlje je evropska perspektiva i težnja evropskim vrednostima. 

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji profesor Mihailo Crnobrnja kaže da je studija "Albanija u očima srpskih medija" pokazala negativne ali i dobre, pozitivne poluge na kojima može da se zasniva saradnja dve zemlje a to su - kultura, ekonomija i turizam. 

- To predstavlja vrata kroz koja se najbrže može promicati i najviše učiniti - rekao je Crnobrnja i dodao da je Kosovo glavna tema u medijskom ogledalu. 

On kaže da je ključ za kosovsko pitanje u smanjivanju spoljašnjeg uticaja i povećavanju kapaciteta za unutrašnji dogovor. 

- Svaki dogovor koji je nametnut teško preživljava. Zbog toga ćemo težiti ka tome da se kosovsko pitanje reši dogovorom - naglasio je on.

Između Srba i Albanaca, kako kaže, postoje brojne predrasude te da je važno da se budući odnosi grade "na bazi informacija a ne na bazi rekla kazala".

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio kaže da ta misija podržava projekte u kojima se radi na boljoj saradnji Srba i Albanaca.

- Odlučili smo da radimo najpre sa mladima i da podržavamo aktivnosti koje se tiču mladih Srba i Albanaca. Takođe, smo odlučili da podržimo razmenu između dva novinara gde svaki iz svoje zemlje piše o onoj drugoj zemlji - naglasio je Oricio.


On kaže da je najvažnije u oba projekta što su i mladi i novinari imali priliku da budu na drugoj strani.

 - Ovde se radi o mladim ljudima, kategorijama koje su obišle svet a i dalje postoji potreba da se spozna onaj drugi - rekao je on i dodao da je na kraju svakog procesa uočena promena percepcije svakog od njih u odnosu na drugu stranu.

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kascio kaže da su Srbi i Albanci najveće nacije na Zapadnom Balkanu i da odnosi Beograda i Tirane utiču na regionalnu stabilnost.

On je rekao da Srbi i Albanci treba da se upoznaju bolje , da se prevaziđu stereotipi i da gledaju ka zajedničkom cilju a to je EU. 

- Mir i bezbednost u regioni ključni su za sve nas. Nastavljamo da podržavamo Srbiju i Albaniju na putu ka EU - naglasio je on.

Ambasador Albanije u Srbiji Ilir Bočka kaže da postoje i dobri primeri saradnje Albanije i Srbije i navodi projekat u kojem srpski novinar objavljuje kolumne u albanskim novinama i obrnuto - albanski novinar u srpskim.

- Pozitivni primeri su prisutni, a to je i prilika da se pokažu sve sličnosti i razlike među nama -zaključio je on.

Skup "U nedijskom ogledalu - srpske i albanske međusobne percepcije o" organizovali su Evropski pokret u Srbiji , OEBS i ambasada Italije u Srbiji.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.09.2018. 22:28
Због стабилности у региону и Тирани и Београду треба бити јасно да је неопходно да граница између две државе буде јака географска граница а не као данас да иде преко Проклетија. Тај који је ту поставио границу имао је у плану да се на Балкану деси ово што се данас дешава. Та граница је директан разлог зашто су 20-ом веку Албанци постали етничка већина на косову. Једино праведно решење за границу је лева обала Дрима и на тај начин да се Скадар врати у руке Србима. Такво обострано мишљење би створило добре односе између држава за сва времена.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online