Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.09.2018.
00:49
D. Dekić - Vesti A

Srbija kamp za migrante?

Glasine i tračevi, prokomentarisala je srpska premijerka Ana Brnabić medijske napise o otvaranju centara za migrante i dolasku Fronteksa u Srbiju s ciljem da tu čuva granice Evropske unije.

EPA
Migranti u Subotici

- Srbija već jeste tampon-zona za migrante - uzvraća direktor Centra za pomoć tražiocima azila Radoš Đurović ukazujući u izjavi za "Vesti" da joj je tu ulogu dao geografski položaj i još neki faktori.

Zato, kaže, tu ulogu ne može da izgubi, šta god deklarativno bude rečeno, ali po brojkama neće dostići neke bliskoistočne zemlje koje izbegle broje milionskim iznosom.

- Poslednja smo država Evrope koja nije članica EU, a oslonjena je delom na šengenski prostor. Ovaj položaj nam dodeljuje ulogu zone, a pod silinom pritiska migranata koji idu od Turske. To je naša budućnost i ne treba bežati od toga, već istinito informisati građane - ukazuje Đurović.

Lepo iskustvo

Ana Brnabić je iskustva s Fronteksom okarakterisala kao najbolju praksu saradnje Srbije sa EU.

- Molim vas da ne širimo glasine da će u Srbiji biti neki centri za migrante, pa će onda Fronteks. Ne. Ne govori se i nikada se nije govorio o tome. Nemojte da se igramo sa takvim stvarima. Srbija je bila u specifičnoj situaciji jer su dolazili migranti iz zemalja EU, da idu u druge zemlje EU, što znači da se ovde ne čuvaju granice EU - kazala je premijerka.

On je naveo i faktor "puš-bek" koji usložnjava situaciju.

- Sa hrvatske i mađarske granice vraćaju migrante, a BiH ih odskora zaustavlja na granici, pa se zadržavaju kod nas. Srpski komesar za izbeglice je rekao da ćemo prihvatati i migrante iz BiH koje, neko vreme, nemamo gde dalje da šaljemo - naveo je naš sagovornik i izneo podatak s terena da je u Srbiji sada više od 6.000 migranata koji ne mogu dalje ka EU i da je 18 kolektivnih centara za njih.

Osvrnuvši se na dolazak Fronteksa u Srbiju, Đurović je kazao da njihovo prisustvo ne znači da je Srbija prihvatila ulogu nekakvog sabirnog centra za migrante.

- Hteli smo da budemo partner EU i Fronteks je deo toga. Ne verujem da će Srbija ikada deklarativno biti označena kao mesto gde se gomilaju izbeglice. Nećemo biti ni kao Liban i Turska, ali hoćemo jedan od glavnih igrača na Balkanu. Srbija i prema kapacitetima prednjači kao faktor u upravljanju migracija - zaključio je Radoš Đurović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online