Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 22.07.2018.
11:55
Vestionline, Tanjug A

Jović: Sve više razumevanja za argumente Srbije

Zamenik Direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović izjavio je da je, u pregovorima sa Prištinom, primetno da se argumentacija srpske strane prihvata sa sve više razumevanja i od strane onih koji su glavni sponzori kosovske nezavisnosti.

pixabay.com
 

- Jednostavno, svet se menja i ovo više nije 1999. godina, što u Prištini i dalje nisu u stanju da shvate. Oni zapravo sebe dovode u situaciju da naprave sličnu grešku koju smo mi napravili 1989. godine kada nismo shvatili značaj globalnih promena i kakve one posledice mogu imati po nas - rekao je Jović na Omladinskom forumu Vlasina.

On je bio predavač na tom forumu, koji okuplja studente iz svih delova Srbije, uključujući

studente Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Jović je, u okviru radionice pod otvorenim nebom, polaznike kampa upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji i nastojanjima Beograda da u dijalogu dođe do kompromisnog rešenja koje bi regionu garantovalo trajnu stabilnost, a Srbiji mogućnost za nastavak ekonomskog napretka. 

Prema njegovim rečima, pregovaračke pozicije Beograda i Prištine su toliko udaljene da je mogućnost za suštinski dogovor zaista veoma mala, ali primetno je da se argumentacija srpske strane, u pravcu toga da nije moguće poniziti Srbiju i ponuditi joj ništa za sve, sa sve više razumevanja prihvata i od strane onih koji su glavni sponzori kosovske nezavisnosti. 

Dijalog sa Prištinom je, prema njegovim rečima, doneo dva važna rezultata: činjenicu da, dok se razgovoralo, nije bilo bilo primera većeg međuetničkog nasilja sa smrtnim ishodom, kao i činjenicu da je učešće u dijalogu omogućilo poslednjih godina državi da se pod smanjenim pritiskom bavi rešavanjem drugih važnih pitanja, pre svega ekonomskom konsolidacijom. 

- U trenutku kada se Srbija na osnovu svih relevantnih parametara uspravlja i oporavlja, nama svakako ne odgovara nikakva destabilizacija prilika i životno smo zainteresovani da se očuvaju mir i stabilnost, prvenstveno imajući u vidu ekonomske parametre i demografsku situaciju - kazao je Jović. 

On je, međutim, upozorio da ozbiljan potencijal za destabilizaciju proističe iz katastrofalne socijalno-ekonomske situacije na samom Kosovu i Metohiji, dodavši da Beograd čini sve kako bi se bilo kakav nasilni scenario izbegao i sprečio. 

U razgovoru sa polaznicima kampa tema je bila i značaj Kosova i Metohije za viševekovnu izgradnju i očuvanje srpskog nacionalnog etosa. 

Kancelarija za Kosovo i Metohiju podržala je organizovanje manifestacije Omladinski forum Vlasina tako što je platila troškove puta grupi učesnika sa Kosova i Metohije. Reč je o grupi studenata sa Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online