Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.07.2018.
16:55
Vestionline, Tanjug A

"Prikupićemo dokaze za zločine OVK na Kosovu"

Predstavnici Radne grupe za istraživanje zločina OVK na KiM sastali su se danas sa predstavnicima Vlade Srbije i službi bezbednosti, a na sastanku je predstavljena struktura tzv. Oslobodilačke vojske Kosova "po dubini" i direktna veza predstavnika OVK sa zločinima koji su se desili u zonama njihove odgovornosti.

M. Karović
Milovan Drecun (Foto: Arhiva)

Predsednik Radne grupe za prikupljanje činjenica i dokaza o zločinima koji su počinili pripadnici terorističke OVK nad srpskim narodom i ostalim nacionalnim zajednicama na KiM tokom 1998, 1999, 2000. godine Milovan Drecun rekao je novinarima da je dokumantacija prikupljana iz domaćih i stranih izvora, ali da je još rano za njeno publikovanje.

Generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović rekao je da su obrađene zone Dukađin i Drenica, kao i da je prikupljeno više do 3.500 dokumenata iz različitih izvora od kojih neka nose oznaku poverljivosti.

- Mnogo ima izjava svedoka, mnogo dokaznog materijala i sve to u funkciji prave istine i procesuiranja odgovornih. U ove dve zone obrađeno je 650 događaja, a 152 lica sa tih teritorija se vodi kao nestalo - rekao je Odalović.


Prema njegovim rečima, rad će nastaviti u ostalih pet zona odgovornosti OVK, ali da treba imati na umu da je proces prikupljanja informacija veoma obiman i složen.

Drecun je naveo da rezultati dosadašnjeg rada Radne grupe još neće izaći u javnost, zbog osetljivosti materijala i mogućnosti da neko kompromituje prikupljene informacije.

Kako kaže, uspostavljena je komunikacija sa Specijalnim tužilaštvom, a budući da to tužilaštvo želi da procesuira odgovorne po komandnoj odgovornosti Radna grupa je priložila odgovarajuću dokumentaciju o strukturi OVK.

- Očekujemo da nam kažu koje će događaje da procesuiraju da bismo dalje mogli da im ustupamo deo po deo dokumentacije koja će im biti od pomoći, ali nećemo da napravimo grešku koja je napravljena u Haškom tribunalu gde četvrtina materijala nije dostupna našim organima i državi, te zato originalnu dokumentaciju ostavljamo u svojoj bazi i možemo je dati samo na uvid - istakao je Drecun.

Kada je u pitanju saradnja sa međunarodnim institucijama, on kaže da je kao predsednik Radne grupe poslao dopise kojim traži dokumente od kancelarije UN, UNMIK-a i NATO komande, ali da je stepen saradnje nedovoljan.

- UNMIK nam je rekao da je dokumentacja predata Euleksu, a Euleks nije pozitivno odgovorio na moj zahtev, kao ni Kfor, jer smatraju da to nije njihov mandat - rekao je Drecun.

On je dodao da je evidentno je da je od dolaska međunarodnih snaga na KiM bilo zataškivanja, ali da to neće sprečiti Radnu grupu da "sklopi sliku" o zločinima.

Odalović se nadovezao i rekao da je više do 50.000 takozvanih mirovnjaka došlo na prostor KiM posle Kumanovskog sporazuma, kao i više hiljada policajaca.

- Bilo je strahovito mnogo međunarodnih predstavnika u vreme najtežih zločina nad Srbima i zato apelujem da se te arhive otvore - rekao je on.

Na današnjem sastanku učestvovali su predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, ministar za rad Zoran Ðorđević, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, direktor BIA Bratislav Gašić i drugi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online