Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.07.2018.
15:10
Vestionline, b92.net A

"Umire pravda u nama"

U subotu je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu održan šestomesečni pomen ubijenom lideru GI SDP Oliveru Ivanoviću. Kako prenosi Kossev, na pomenu je govorila njegova sestra Nataša Ilić-Ivanović, koja je istakla da je porodica nema zbog svega što se desilo sa Oliverom, ali možda i još više zbog nekih stvari koje su se desile posle.

A. Čukić
Oliver Ivanović ubijen je 16. januara

Književnik i novinar Živojin Rakočević rekao je da je tišina na groblju zapravo govor o tome koliko smo daleko od pravde. 

“Ne možemo mi reći da je umro Oliver Ivanović. Umire pravda u nama. Već šest meseci, svaki dan. I umire ne samo u nama kao pojedincima, već u kolektivu, bez obzira da li se radi o Beogradu, Kosovskoj Mitrovici ili nekom goranskom selu. 

Oliverov brat Miroslav je naveo da ga je strah da istraga, odnosno predistražni postupak u slučaju ubistva Ivanovića nikada neće biti okončan. 

- Niko nam se ne obraća na tu temu. Iako redovno naglašavam - ne očekujem da nam se iznose detalji istrage, ali makar da to bude nagoveštaj ili o dosadašnjem toku. Čini mi se da rezultata ima. Međutim, ti se rezultati iz nekog razloga ne finalizuju. Istraga se ne privodi kraju - naveo je Miroslav. 

Pogađa ga, kaže, to što su se kao porodica našli na putu strana koje se nalaze u medijskom i političkom sukobljavanju. Komentarisao je i rečenicu kosovskog predsednika Hašima Tačija u vezi sa istragom ubistva njegovog brata o tome da će istina ”nekog zaboleti“. 


- Ja ovu rečenicu razumem tako da onaj ko je izgovara, odlično zna i ko su izvršioci i iz kojih kuhinja je poteklo sve to. To može samo da mi smeta, jer očekujem da je prvi normalan korak da to neko prijavi nadležnim organima koji bi trebalo da u tom smislu nešto urade. Mislim da ni do toga neće da dođe. To će jednostavno ostati tako i služiće za jedno nesvršeno političko prepucavanje koje bi svakako stvaralo nekom političke poene, a nas kao porodicu strašno povređuje - naveo je Ivanović. 

Oliver Ivanović ubijen je s leđa sa šest hitaca 16. januara u jutarnjim satima pred prostorijama svoje kancelarije u centru Kosovske Mitrovice. Bio je najpoznatiji lider kosovskometohijskih Srba od 1999. Suđeno mu je za ratne zločine u sudskom procesu koji je vodilo upravo sudsko veće EULEX-a, a pred kojim je i osuđen na devet godina zatvora. 

Manje od godinu dana pred ubistvo oslobođen je da se brani sa slobode u ponovljenom sudskom procesu i to nakon što je u pritvoru proveo skoro tri i po godine. 

U javnosti, uključujući i značajan deo međunarodne, pre svega onih koji su sarađivali sa Ivanovićem tokom godina, ostao je jedinstven utisak da se radilo o nepravednom, odnosno montiranom procesu, kako je sam Ivanović govorio od prvog dana svog pritvora. 

Po izlasku iz zatvora a nakon odluke da se sa svojom građanskom inicijativom kandiduje za kosovske izbore, dospeo je u medijsku i političku stigmatizaciju, onih struktura kojima upravlja, odnosno kontroliše, najjača stranka kosovskih Srba - Srpska lista, a zapaljen mu je i auto. 

Sahranjen je u aleji zaslužnih građana u Beogradu. Bez komemoracije u opštini Severna Mitrovica čiji je odbornik bio, na ulicama ga je ispratila reka ljudi – iza kovčega i uz špalire sa strane. 

Nad grobom mu je sa srpskom premijerkom Anom Brnabić klekao Marko Đurić, a na sahrani je bio i Goran Rakić. 

Do sada, u javnosti, u istrazi zvanično nema rezultata, ali ni pomaka, iako se vode dve - U Beogradu i Prištini. Sa druge strane, uzajamno se optužuju. Srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski Hašim Tači više puta najavljivali su rokove i skore konkretne informacije, što se još uvek nije dogodilo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online