Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.07.2018.
00:11
J. Arsenović - Vesti A

Beograd prazni Srbiju

Iz antičkih vremena ostala je izreka da svi putevi vode u Rim. U srpskoj verziji, svi putevi vode u Beograd. Najnoviji statistički podaci o unutrašnjoj migraciji govore da se u srpsku prestonicu prošle godine doselilo više od 15.000 stanovnika. Najviše njih je došlo iz Kraljeva, Leskovca, Smedereva i Užica.

pixabay.com
Beogradizacija Srbije: Centralizovani su vlast, privreda, usluge kultura

- Život u manjim mestima je nešto što nije na ceni u srpskom društvu. Faktički se uvek suočavate s jednom vrstom socijalne izolacije, nemogućnost zapošljavanja, odvojenosti od važnih događaja, institucija, ljudi. I u mnogim drugim zemljama život u manjim mestima ima svojih posebnosti, ali kod nas je s centralizacijom vlasti došlo i do centralizacije privrede, usluga, javnih službi - komentariše za "Vesti" sociolog Srećko Mihajlović.

Koliko je alarmantno pražnjenje mesta po unutrašnjosti pokazuju podaci iz Trstenika, gde je između dva popisa (2002. i 2011. godine), ova opština izgubila oko 7.000 stanovnika, što je skoro 15 odsto ukupne populacije. Trstenik je zbog toga vlada svrstala u petnaest opština u Srbiji s najlošijom demografskom kartom.

Stručnjaci su saglasni da je drastično smanjenje stanovništva po unutrašnjosti ne samo posledica negativnog prirodnog priraštaja već i migracije na relaciji selo-grad. Zbog nezaposlenosti i smanjenja životnog standarda, prvenstveno mladi, upravo oni koji treba da stvaraju porodicu, odlaze u veće gradske sredine i inostranstvo.

Penzioneri se jedino vraćaju

Spas u problemu depopulacije trebalo bi potražiti i u razvoju seoskog turizma, podizanju njegovog ekonomskog značaja i samostalnosti i zadržavanju mladih na selu.
Umesto jačanje ovih segmenata, selu se vraćaju uglavnom penzioneri, bilo zato što je život jeftiniji i mirniji, ili zbog potrebe da svojoj deci, napuštanjem stana u gradu, obezebede krov nad glavom. Srećko Mihajlović je i sam primer takve odluke, jer se posle penzionisanja kao ugledni sociolog iz Beograda vratio u rodni kraj, u selo Granice kraj Mladenovca.

Mihajlović napominje da su unutrašnje migracije uobičajen i gotovo standardan proces koji ima svetski karakter i koji se dešava već tri veka u Evropi i razvijenom svetu.

- Ono što nije deo tog normalnog trenda kad je reč o Srbiji jeste odsustvo decentralizovane društvene politike koja bi prevazišla apsolutnu orijentaciju ka Beogradu. Kod nas se, nažalost, decenijama vodi politika da se Srbije identifikuje sa Beogradom, odnosno Beograd je Srbije i - tačka - dodaje Mihajlović.

Otud je beogradizacija Srbije sociološki već nekoliko decenija odomaćen pojam. Statistika kaže da su, kad je reč o unutrašnjem pomeranju stanovništva, samo beogradski i region Vojvodine u 2017. godini imali pozitivan migracioni saldo, odnosno bio je veći broj doseljenih u odnosu na iseljene.

Kako debeogradizovati Srbiju i učiniti mesta u unutrašnjosti privlačnim za život, pre svega mladima? Podrazumeva se da se počinje od oživljavanja privrede u unutrašnjosti koja će omogućiti zapošljavanje, ali i da se državna uprava i kultura decentralizuje.

- Bilo je pokušaja da se decentralizuju neki Vladine institucije, da delovi ministarstva budu u Kragujevcu ili Nišu, ali je ostalo mrtvo slovo na papiru. Kada gledate jutarnji program vidite koliko je ta beogradizacija uzela maha. I kada se nešto izveštava sa lokala, to je kratko, povremeno i nepotpuno, jer izgleda u Srbiji postoji samo Beograd - konstatuje Srećko Mihajlović.

Izmeštanje, ali uz pad kvaliteta

- U zdravstveni sistem u unutrašnjosti sada se nešto i ulaže, ali nauka je postala isključivo stvar Beograda. Ako ste iz provincije, imate jedan veliki minus u svom CV i na vas se gleda drugačijim očima. Pogledajte primer genetičara Miodraga Stojkovića, njegov povratak u Leskovac i kako mu je odbijena kandidatura za članstvo u SANU - konstatuje Mihajlović svojevrsnu diskriminaciju čak i prema ljudima iz nauke.
On primećuje da je na jedvite jade decentralizovano visoko obrazovanje, ali da je otvaranjem fakulteta po manjim mestima došlo do smanjenja kvaliteta obrazovanja.
- Nažalost, imamo pojavu da kada se nešto izmešta iz Beograda, onda to obično bude na nižem nivou kvaliteta - dodaje naš sagovornik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online