Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.07.2018.
12:20
blic.rs, Vestionline A

NATO: Osiromašeni uranijum ne utiče na zdravlje, ali...

Zamenica generalnog sekretara NATO Rouz Getemiler kaže da je Alijansa sprovela istraživanja na osnovu dve naučne studije koje su pokazale da osiromašeni uranijum nema negativne efekte na zdravlje.

EPA/Valda Kalnina
 

- NATO je oduvek vodio brigu o dobrobiti i ima jasnu politiku. Sproveli smo dve studije koje ne lažu.

Ona je ponovila da su i ona i njen šef Jens Stoltenberg izrazili kajanje zbog civilnih žrtava bombardovanja 1999.

- Mogu da ponovim reči koje dolaze za najvišeg nivoa. Mi se kajemo- rekla je Getemilerova.

Zamenica generalnog sekretara je istakla da Srbija i NATO imaju odlične odnose na obostrano zadovoljstvo i da obe strane imaju puno benefita od tog odnosa.

- Odluka je potpuno na vama da li želite da postanete naš član ili ne - rekla je ona.

Komentarišući pisanje ruskih medija o tome da Crna Gora ima zadatak da ubedi Srbiju da postane deo Alijanse, ona je rekla da to nije istina.

- Apsolutno je nemoguće da nekoga mamimo u članstvo. Ponavljam na svakoj zemlji ponaosob je da sama odluči da li će nam se pridružiti - rekla je Getemiler.

Ona je navela i kako su i Austrija i Švajcarska takođe okružene zemljama NATO ali ih niko ne pritiska da budu u Alijansi.

Govoreći o dobrim odnosima sa Srbijom Getemiler je navela da će na jesen biti održane vežbe u kojima će biti prikazan odgovor na prirodne katastrofe. Istakla je da je to dobro za sve zemlje regiona naročito u svetlu nedavnih poplava i požara.

Inače vežba će se održati u oktobru u Mladenovcu i okolini.

Govoreći o Kosovu i formiranju Oružanih snaga Kosova, ona je rekla da sve što NATO radi tamo je u saglasnosti sa Kforom kako bi se obezbedila sigurnost ljudi.

- NATO se drži svoje politike. Mi sarađujemo sa vlastima Kosova u saglasnosti sa Kforom. Nije ni u čijem interesu da vidi da se ponovo konflikt rasplamsa u regionu - rekla je ona.

Ukoliko Kosovo poželi da postane član NATO moraće da radi na izgrađivanju institucija, da imaju sposobne vojne snage.

- Mi insistiramo na dijalogu Prištine i Beograda i nastavljamo da radimo sa Kosovom- rekla je Getemiler.

Što se tiče Srbije ona je svesna da trenutno ta zemlja ne razmišlja o članstvu i istakla je saradnju sa Srbijom na poljima sajber-odbrane i nauke.

Naročito je istakla ulogu Srbije u NATO aktivnostima u Iraku gde pružaju medicinsku podršku.

Upitana za to što Srbija kupuje rusko oružje, ona je rekla da svaka zemlja može odluči kakvo i čije oružje odgovara njenoj vojsci.

- Na Srbiji je da odluči koje oružje želi. Mi zajedno treniramo i sarađujemo sa našim partnerima. Ističem da svaka zemlja donosi suverene odluke - rekla je ona.

Getemiler je više puta istakla da treba Srbija i NATO da gledaju napred ka daljoj saradnji i boljoj budućnosti.

Upitana o Trampovom insistiranju da članice NATO treba više da izdvajaju novca za odbranu, ona je u tome videla pozitivnu stranu.

- Mi smo spremni i pregledali smo sve naše dokumente. NATO sve više razvija odbrambene sposobnosti i za borbu protiv terorizma. Moram da istaknem da je Trampov pritisak bio od pomoći da još više radimo na tome. Tramp će imati teške reči ali očekujem dobru diskusiju- rekla je zamenica generalnog sekretara NATO.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online