Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.07.2018.
00:22
D. N. Petrović - Vesti A

Zakon skida zločinca Aćifa?

Kada od jeseni bude počeo i praktično da se primenjuje u Skupštini Srbije usvojeni Zakon o ratnim memorijalima, spomen-ploča Aćifu Hadžiahmetoviću, poznatijem kao Aćif-efendija ili Aćif Bljuta, koji je u centru Novog Pazara, u avgustu 2012. godine, postavilo Bošnjačko nacionalno veće na čelu sa Sulejmanom Ugljaninom, mogla bi biti milom ili silom uklonjena do kraja ove godine.

youtube.com/sandzak21
Foto: Arhiva

Istu sudbinu trebalo bi da dožive i spomen-obeležja borcima OVK-a u Preševu i Bujanovcu, ali i svi spomenici saradnicima fašističkih okupatora i kvislinzima koji su poslednjih godina i decenija podizani i u drugim delovima Srbije.

Mada su neki mediji bombastičnim naslovima najavili skoro rušenje spomen-ploče Aćifu Hadžiahmetoviću, Srbi u Novom Pazaru ne veruju da će zloglasni ratni gradonačelnik (1941-1945) biti i uklonjen iz centra grada.

- Mi smo imali najave najviših čelnika države da će Aćif-efendija, dokazani fašista i saradnik Hitlera, biti odmah uklonjen, prošlo je skoro šest godina, a on je još tamo gde ga je Sulejman Ugljanin postavio. Očekujem da država konačno počne da radi svoj posao, ali očekujem i otpor i provokacije jednog dela Bošnjaka koji podržavaju koncept Velike Albanije za koju se Hadžiahmetović borio - ističe dr Dobrosav Nikodinović, predsednik Udruženja Ras u Novom Pazaru.

"Branio Pazar od četnika"

Deo Bošnjaka na čelu sa Sulejmanom Ugljaninom tvrdi da je Aćif-efendija "odbranio Novi Pazar od četnika", da je bošnjački junak i da mu Bošnjaci duguju veliku zahvalnost. Pokrenuta je i inicijativa za Aćifovu rehabilitaciju koja godinama stoji u ovdašnjem Višem sudu. Neki Bošnjaci, međutim, tvrde da je Aćif bio nemilosrdan i prema Bošnjacima i da je streljao na desetine muslimana neistomišljenika u Novom Pazaru koji se nisu slagali sa njegovom politikom albanizacije.

Što se tiče onih koji su spornu spomen-ploču postavili (čelnici BNV i SDA) za sada se ne oglašavaju i uglavnom, kratko odgovarajući da ne žele da daju izjave za srpske medije.

Za sada nema ni reakcija iz "štaba" bivšeg muftije, a sada poslanika u Skupštini Srbije Muamera Zukorlića koji je jedno vreme takođe veličao Aćif-efendiju i organizovao nekoliko "pohoda na Hadžet" gde su posleratne komunističke vlasti bez suđenja, zbog saradnje sa okupatorom, streljale Aćifa-Hadžiahmetovića i njegove najbliže saradnike.

Hitler ga odlikovao

Potpredsednik Vlade Srbije i lider SDPS Rasim Ljajić smatra da spomen-ploču Aćifu Hadžiahmetoviću treba ukloniti i da je nije trebalo ni postavljati.
- Ima ljudi koji misle da je on oslobodilac i spasilac, ali je istina da je on bio saradnik okupatora. Istim aršinima se moraju meriti svi saradnici okupatora, svi kvislinzi, četnici i ustaše. Stvar je tu prosta, to nije pitanje zakona već pre svega pitanje svesti i interpretacije istorije na način kakva ona jeste. Naravno, svakva stvar može da se politizuje, ali to ne vodi nikuda. Činjenice su neumitne. Protiv sam svake rehabilitacije saradnika okupatora - ističe Ljajić i naglašava da je Aćif-efendija dobio orden od Hitlera.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online