Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.07.2018.
00:55
Đ. Barović - Vesti A

Draginje mali Beč

Od oko 3.000 stanovnika, Draginje kod Koceljeve je mesto u kome je najmanje polovina meštana u Beču. Jeste, ima ih i po Francuskoj, Italiji, pa i Nemačkoj, ali uglavnom se mogu nabrojati na prste jedne ruke. Svi drugi su u glavnom gradu Austrije.

V. Sekulić
Radilo se, pa se i zaradilo: Kuća Vlade Jovanovića

I dok je u drugim dijasporskim sredinama sve manje onih koji letnji raspust provode u zavičaju, ovde je suprotno.

Neki su već došli, a većina se očekuje početkom avgusta kada će se u Draginje sliti "pola Beča". I ne samo to, u ovom mestu koje je steklo svetsku slavu po velelepnim vilama i zamkovima, i dalje se gradi, ali i ulaže u ono što su izgradile prethodne generacije.

- Pravilo je da smo svi tu u avgustu. Tada su tesne draginjske ulice, jer je tu najmanje oko 1.500 ljudi. Ovaj deo godine je i prilika kada svi možemo malo da odmorimo, da se opustimo, a ono što mi je najdraže, i da nam se deca druže - priča 50-godišnji Vlada Jovanović koji je u Beču poslednjih 15 godina, a tamo su mu i deca, Svetlana (34) i Milan (31) koja su uveliko zasnovala svoje porodice, tako da Vlada ima troje unučadi, a još jedno željno iščekuju za koji mesec.

Dijaspora obnovila crkvu

Zahvaljujući dijaspori, prošle godine je kompletno renovirana i lokalna crkva, Hram Svete Trojice u Koceljevi.
- Veći deo novca su obezbedili opština i privatnici našeg kraja, ali u obnovu ove svetinje se zdušno uključila i naša dijaspora koja je jednim delom finansirala radove - ponosno ističe Vladan Janković.

Doduše, prvih dana jula, Vlada se uglavnom bavi građevinom. Pre nekoliko godina je započeo novu kuću od 450 kvadrata, ali se ispostavilo da su majstori "isfušarili" krov, pa sada mora opet da se radi.

- I dalje, nažalost, u Srbiji misle da mi u dijaspori beremo pare, pa ih imamo toliko da plaćamo i šta treba i šta ne treba. Naravno da nije tako. Od kada su u Evropsku uniju primljene Bugarska i Rumunija, njihovi državljani su preplavili Zapad i znatno oborili cene rada. Ipak, ne kukamo. Za one koji hoće da rade i ne biraju, posla uvek ima - veli Vlada.

Nekada poznati po trgovini stokom, Draginjani su kretali ka Zapadu mahom devedesetih kada je u Srbiji bilo nemoguće preživeti. Jedan od retkih koji to nije učinio je 40-godišnji Zoran Petrović.

Stogodišnjica kraja Velikog rata

Selo Draginje je Ukazom kralja Aleksandra iz 1903. godine preimenovano u Veliki Bošnjak, po imenu njegove supruge, Drage Mašin. Tako je ostalo do danas.
Ove godine, povodom 100 godina od završetka Prvog svetskog rata opština Koceljeva planira prigodan kulturno-umetnički program kako bi se obeležila Cerska bitka, pošto je upravo iz sela Draginja, Stepa Stepanović, komandant Druge armije, rukovodio ovom ofanzivom srpske vojske

Doduše, cela njegova porodica je preko granice, a njegov otac važi za jednog od prvih iz sela koji je krenuo trbuhom za kruhom.

V. Sekulić
Porodica preko, a on ostao: Zoran Petrović

- U Beču su mi majka Marija, dve sestre, dva brata, ali i mojih troje dece. I dalje deca vole da dođu u zavičaj, ali iskreno, i to je sve ređe i ređe. Obično dođu kako bi smo svi bili zajedno, ali deca, kako rastu, ipak bi pre na more nego u selo - iskren je Zoran.

Prema njegovim rečima, u Draginju se ipak gradi mnogo manje nego ranije. Međutim, nema porodice koja i dalje ne ulaže u obnovu onoga što su im ostavili dedovi i očevi.

- Evo, ja sam nedavno obnovio krov i fasadu. Starije generacije planiraju da se vrate, a mlađe, kao i svugde, ako se snađu o povratku više ne razmišljaju. Međutim, nema porodice koja dopušta da joj ono što su joj roditelji stvorili propadne.

S tim se slaže i Jovan Đorđević (65) kome su deca otišla put pečalbe 2007. godine.

- Tada sam morao da prodam traktor da bismo imali novca na početku. Hvala bogu, lepo su se snašli i zadovoljni su. Naravno, svakog leta su ovde, jer nigde nije lepše nego u svom zavičaju - ističe Đorđević.

Najveći problem kanalizacija

Predsednik Mesne zajednice Draginje ujedno je i zamenik predsednik Skupštine opštine Koceljeva, Vladan Janković, jedan je od onih opštinara koji su bez ikakve uvertire pristali da sa reporterima "Vesti" prođu ovim mestom, te čuju i dobro i loše na račun lokalne samouprave.
Uglavnom su to reči hvale, a ključni problemi koje meštani ističu su nerešena kanalizacija i odnošenje đubreta.
- Projekat izgradnje kanalizacije je uveliko završen, ali kako je reč o kapitalnoj investiciji vrednoj dva miliona evra, opština konkuriše na više adresa, pa očekujem da će to uskoro biti i rešeno. Nažalost, problem odvoženja smeća ne zavisi od nas, već od izgradnje nove deponije kod Uba - objašnjava Janković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online