Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.07.2018.
03:00
Kosta Dimitrijević A

Kralj glume i filma Čiča Ilija Stanojević (4): Šala sa carinikom Glavonjom

Prešavši u novosadsko pozorište Čiča Ilija je pokazao lep uspeh u prikazivanju "manjih karakternih uloga", a isticao se i u pevanju. U Mozerovom komadu, po pisanju kritičara, pokazao je da dobro "vlada mimikom", da mu je "glas prijatan, gibak i harmoničan, a nalgasak svagda na svom mestu".

commons.wikimedia.org
Stevan Sremac

Lažno ćoravo oko

Kritičar dr Milan Savić bio je uveren da se od ovog glumca "može vremenom lepo uspehu nadati".

Sa novosadskim Srpskim narodnim pozorištem Čiča Ilija je nekoliko godina uspešno gostovao širom Vojvodine, a najčešće u Sremskim Karlovcima.

Kasnije je u svojim vedrim kozerijama s puno humora opisivao zgode i nezgode iz tog "čergaškog", gostujućeg glumačkog života.

Iz vremena Čiča Ilijinog gostovanja u tadašnjem inostranstvu, u Zemunu i Novom Sadu, često je prelazio preko granice u svoj voljeni Beograd i obratno. U to vreme tamošnji glavni službenik Saveskog komesarijata bio je neki Ljubiša zvani "Glavonja", poznat po strogosti i cepidlačenju. U stvari, on je pregledao dokumenta za prelaz preko granice.

Priče iz kafane

Sedeći u omiljenim kafanam na relaciji od "Dardanela" do "Tri šešira", Čiča Ilija ispijajući svoje omiljene krigle piva uz meze okupljenim prijateljima i poštovaocima njegovog glumačkog umeća rado je pričao svoje vedre šale i dosetke, čemu su se pridruživali i njegovi prijatelji. Povodom Čiča Ilijine stalne žeđi prema pivu humorista Stevan Sremac imao običaj da započne kazivanje uvodom:
- Znate, slavni ruski pisac Turgenjev rekao je da ljubav i glad gone čoveka na velike podvige. Ali, ja mislim da se to ne odnosi na našeg Čiča Iliju.
- Zašto, kako to Stevo misliš? - upita neko iz društva moleći za bliže objašnjenje.
- Pa, ja mislim da našeg dragog Čiča Iliju na velike podvige nikada nije nagonila glad nego samo žeđ, i to na žeđ prema dobrom plzenskom pivu, a može i jagodinskom.
Okupljeni društvo pljeskom odade priznanje Sremcu za uspelu doskočicu na račun Čiča Ilijinog stalnog "hobija"...
Onda, da pomenemo jednu pošalicu glumca Save Todorovića u vezi sa Čiča Ilijinom omiljenim pivom. Sedeći u kafani zadirkivala se pomenuta dva poznata glumca, a onda će čika Sava reći:
- E, moj Čiča Ilija, pa ja bih te žednog preko vode preveo.
- Može, odgovori lakonski Čiča Ilija, ali samo kad bi na toj drugoj strani bile krigle sa svežim pivom!
Dao Čiča Ilija reč prijateljima da za kafanski sto neće sesti tri meseca. Ali, već sledećeg dana ugleda ga jedan prijatelj nakresanog kod "Tri šešira".
- Zar se Čiča tako drži reč? - prekori ga on.
- Znaš, popio sam stojeći! - pravdao se šeretski Čiča Ilija.
Upitali Čiča Iliju ko mu je taj novi prijatelj koga stalno vuče za sobom.
- Čudan neki čovek - odgovori Čiča Iliji. - Prvo je bio nesrećno zaljubljen, zatim srećno veren, posle toga nesrećno oženjen i na kraju - srećno razveden!

Kako je Čiča Ilija bio poznat veseljak i voleo da zbija šale ne samo na pozorišnoj sceni nazivajući sebe "komedijašem", pa se tako čak potpisivao u pisma prijateljima, potekla je anegdota koju ćemo u izvornom obliku objaviti prema kazivanju jednog savremenika.

Kralj glume i filma Čiča Ilija Stanojević:

1. Dorćolska posla

2. Prva uloga u štali

3. Poludeo čovek u kvartu

Jednog dana obreo se Čiča Ilija na carini kod Savskog pristaništa, a strogi službenik Ljubiša Glavonja ga pita:

- 'Oćeš objavu za preko granice?
- Jeste, baš ste pogodili- odgovori Čiča Ilija.
- Kako ti je ime? - pita Glavonja stavivši novu objavu ispred sebe spreman da upše podatke.
- Čiča Ilija Stanojević..
- Otkud to "Čiča" kad si mlad čovek? - čudi se Glavonja bacivši letimično pogled na njega. - Ne piše ti to ime, valjda, u krštenici?
- Ne piše - priznaje skrušeno Čiča Ilija - ali me tako zovu po jednom dorćolskom kafedžiji, čije sam gestove uspešno oponašao...
- A kako se on zvao?
- Čiča Ivan i ima je kafanu zvanu "Kot narodni direk".
- Znam ja tu dorćolsku kafanu - kaže Glavonja već pomalo nervozno i nastavi: - Nemoj više da me zasmejavaš s tim pričama, nego mi reci šta si po zanimanju?
- Glumac! - odgovori kratko i konkretno Čiča Ilja, pa još po običaju dodade: - Komeđaš!
- A, tako - reče Glavonja to zapisavši u posebnoj rubrici, pa onda radi Čičinog ličnog opisa, podiže glavu k njemu da ga bolje osmotri zbog "karakteristčnih znakova". I tada je uočio jednu značajnu "karakteristiku". Čiča Ilija je imao zatvoreno desno oko...
Onda, birokratski pedantan Glavonja poče zapisivati: "Glave okrugle, kratke kose, širokog nosa, ćorav, u desno oko..."

Upisavši sve to u rubrici "lični opis", Glavonja radi provere, podiže glavu k Čiča Iliji i - zinu od čuda: umesto zatvorenog desnog oka bila je obratna situacija. Glavonja prosto nije mogao verovati svojim očima: pred njim je stajao čovek sa otvorenim desnim a zatvorenim levim okom. Mrmljajući, prekorevajući sebe što je načinio toliku grešku, Glavonja precrta svoju ranije konstataciju i čitko napisa "ćorav u levo oko". Tada ga Čiča Ilija ispravi:

- Doduše jesam ćorav, ali vi gospodine pogrešno zapisujete.
U međuvremenu, Čiča Ilija je otvorio levo a zatvorio suprotno oko, pa kada Glavonja ponovo uspravi svoj pogled k njemu, toliko se zaprepastio da skoro čitav mint nije mogao da prozbori ni reč. A potom ljutitim glasom dreknu:
- Pa u koje si oko ćorav, bem ti oca glumačkog!

Ljubav prema pivu

Čiča Ilja objašnjava u kafani "Dva jelena" svoju ljubav prema pivu:
- Eto, ne smem da pijem vodu. Škodila bi mi zdravlju.
- Kako može voda da škodi?
- Ja, brate, imam gvozdeno zdravlje - odgovorio je Čiča Ilija, pa ono bi kad bih pio vodu moglo i da zarđa.
Pored svojih nezaboravljenih uloga u komičnom reprertoaru Čiča Ilija je po svoj prilici najviše ostao u sećanju po pomenutim kafanskim pričama, anegdotama i dosetkama, koje su neki pisci koristili kao motive za svoja književna dela. Zbog tih "pozajmica" ili plagijata Čiča Ilija se ponekad i ljutio, govoreći:
- Ja pričam, a oni pišu i uzimaju velike pare. Posle, teško im i piće da mi plate, da časte!

Čast za zafrkanciju

Tada Čiča Ilija otvori ono tobože "ćoravo" oko i njime namigujući reče Glavonji.

- E, moj gospodine, sada, valjda, shvatate da se džabe ne zovem Čiča Ilija komedijaš. I tako potpisujem! Nego, da vas zbog ovu moju šalu ili zafrkanciju najpre častim. Da popijemo koje pićence u kafani preko puta, a onda ćete već lako napisati objavu... Šta će, nego da svakad ozbiljni Glavonja odobrovoljen Čiča Ilijinim iskrenim priznanjem prihvati dobronamernu ponudu. A već istog dana ondašnji Beograd prepričavao je najnoviju Čiča Ilijinu šalu.

Sutra - Kralj glume i filma (5): Humor bez otrovne žaoke

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online