Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.07.2018.
10:23
Danas A

Spekulacije oko sastanka Putina i Trampa: Rusima Krim za nezavisno Kosovo?

"Oni, svakako, imaju mnogo važnije teme nego što je Kosovo, i oko toga ne treba imati iluzija", komentariše za Danas Škeljzen Malići, kosovski analitičar, pisac i filozof, sve učestalije navode o tome da će američki i ruski predsednik rešiti pitanje Kosova za vrlo kratko vreme tokom susreta polovinom ovog meseca.

EPA/Jorge Silva
Vladimir Putin i Donald Tramp (Foto: Arhiva)

Doskorašnji savetnik premijera Albanije, međutim, ističe da, iako marginalno, pitanje Kosova može poslužiti kao inicijalni sporazum ako se ono poveže, na čemu je Putin već toliko puta isticao, sa "pravom Krima na samoopredeljenje i pripajanje Rusiji".

- Tramp je u svojoj izbornoj kampanji više puta Krim "poklanjao Rusiji", ali bi sada mogao nešto tražiti zauzvrat, nešto što Zapad i Amerika smatraju svršenim činom, a to je nezavisnost Kosova. Njih dvojica to mogu da reše u pola minuta. Naravno, to na neki način predstavlja udarac na aktuelni svetski poredak, samo što to i jeste misija Trampa, kao i Putina, da taj poredak ispretumbaju. Jer su na dnevnom redu krize u Ukrajini, Kavkazu, Bliskom istoku - smatra Malići. 

Prema njegovim rečima, za Trampa i Putina konkretno rešavanje kosovskog i Krimskog pitanje je tehničko.

- U principu ono bi trebalo da se svodi na priznavanje stvorene situacije. Ne verujem da u tom sporazumu može biti mesta za teritorijalne ustupke. Ako ih i bude biće minimalni. Na neki način, proces koji bi otvorio takav sporazum Trampa i Putina, nije toliko važan zbog teritorijalnih koncesija na Kosovu, koliko daje nade Srbiji da će se legitimirati mnogo važnije pitanje prava prisajedinjenja Republike Srpske - Srbiji - ističe Škeljzen Malići za Danas.

On zaključuje da je "sve to opasno igranje sa granicama i interesnim sferama", kao i da nije poznato kako će se završiti i u kontekstu upravo započetog trgovinskog rata.

Mediji uveliko pišu da velika šansa da se reši kosovsko pitanje leži u susretu Trampa i Putina u Helsinkiju, jer bi ta dva lidera trebalo da se o tom pitanju dogovore.

Te informacije notirane su tako kao da bi nedvosmisleno išle u korist Srbiji, pa list Blic recimo ovako o tome piše: "Evropa nema ni snage, ni volje, ni mogućnosti da natera Albance da urade nešto. Zato je ideja da se o ovom suštinski važnom pitanju za nas dogovore Putin i Tramp, a da Evropa to potom prihvati kao konačno".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online