Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 28.06.2018.
11:55
blic.rs, Vestionline A

Napeto na Kosovu - ROSU prate vozila iz Srbije

Na Kosovu se danas obeležava Vidovdan, uz pojačane mere bezbednosti, naročito do i oko mesta gde će raznim manifestacijama biti obeležen ovaj praznik, poput Gračanice i Gazimestana...

A. Čukić
Gazimestan (Foto: Arhiva)

Od jutros nikakvih incidenata nije bilo, ali je atmosfera napeta, naročito imajući u vidu pojačan broj pripadnika policije.

Kako navode prištinski mediji, a posle jučerašnje informacije o zabrani ulaska ministru odbrane Aleksandru Vulinu u južnu srpsku pokrajinu, jedinice kosovske policije ROSU krenule su put severa Kosova.

Iako su se pojavile spekulacije da bi uopravo ovo mogao da bude razlog za "pojačanu borbenu gotovost", zamenik komandanta policije za severni region Besim Hoti rekao je da Vulinova zabrana uopšte nije razlog tome, već da policija prati kolonu vozila koja je došla iz Srbije za Vidovdansku gozbu u Gračanici i Gazimestanu, i da je razlog tome bezbednost.

Govoreći o zabrani, Hoti je naveo da je to odluka vlade i da će se primeniti.

- To je odluka vlade, a policija je mora sprovesti - dodao je on.

Međutim, da bi zabrana uslaska srpkom ministru vojnom mogla da bude povod za incidente, smatraju pojedini vladini zvaničnici. Oni čak govore i o potencijalnom pokušaju ulaska na Kosovo bez dozvole.

To je na svojoj Fejsbuk stranici naveo Jetlir Ziberaj, savetnik kosovskog šefa diplomatije Bedžeta Pacolija. On je naveo i da su međunarodni partneri svesni svih aktivnosti koje će Kosovo preduzeti.

- Za svaku provokaciju koja se desi, posledice će snositi Beograd jer ih on izaziva. Međunarodni partneri su obavešteni o svakoj od naših akcija. Pored zavera koje se redovno stvaraju, vrlo je jasno da ilegalni ulazak bilo koga na teritoriju Kosova podrazumeva sprovođenje zakona od strane kosovske policije - napisao je on.

Ministar Vulin je jedini srpski zvaničnik kome je zabranjen ulazak u pokrajinu, ali će zato danas, prema zvaničnim najavama, na Kosovu biti direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i ministar prosvete Mladen Šarčević.

Kako navodi kosovski portal "Bota sot", oko 50 pripadnika kosovskih specijalnih policijskih snaga stacionirano je u bazi specijalne jedinice "Belveder" u Mitrovici, gde čekaju naređenje da intervenišu u slučaju potrebe.

Iako nije navedeno šta je razlog za zabranu ulaska Vulinu, kosovski mediji pišu da bi to mogli da budu njegove "nacionalističkih izjava protiv Kosova".

Inače, kosovska policija je juče saopštila da je pripremila poseban operativni plan kako bi garantovala javnu bezbednost pre i posle obeležavanja pravoslavnog praznika Vidovdana.

Kako se dodaje, policija je preduzela sve potrebne mere za održavanje javnog reda i mira, sprovođenje zakona, kao i povećanje mera bezbednosti.

- U cilju garantovanja slobode i slobodnog kretanja za sve građane, na lokacijama gde budu ograničenja, potpune ili delimične blokade određenih putnih pravaca, u područjima gde se smatra da će se održavati razne manifestacije, kao što su Priština, Gračanica, Gazimestan, angažovaće se dovoljan broj službenika policije - navedeno je u saopštenju.

Povodom Vidovdana više događaja organizovano je u Gračanici, gde se održava centralna manifestacija. Sveta arhijerejska liturgija počela je u 9 sati, a parastos se na Gazimestanu biće služen danas u 13 časova.

Takođe, u 13 sati u Kosovskoj Mitrovici Đurić i Šarčević će prisustvovati Svečanoj akademiji povodom Dana Univerziteta, nakon čega će uručiti 40 laptopova i pet tableta Univerzitetu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.06.2018. 21:56
Доводећи све у питање, ми спремамо ново Косово, али не славно Косово него срамно. На славном Косову честити ктитор ове свете обитељи дао је живот свој за крст часни и слободу златну. Срамно Косово значиће слом и пропаст, без икаквог узвишеног гесла или са неким геслом недостојним наше славне историје и нашег славног народа. Да не да Бог!речи владике Николаја.Данас управо заборавлјајући и ниподаштавајући своје јунаке и великане срамно губимо свето Косово и предајемо га у руке опоганитеља.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online