Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.06.2018.
20:23
Tanjug A

"Od vladajućih stranaka - mediji negativno samo o SNS"

"Srpska napredna stranka je jedina od stranaka iz vladajuće koalicije o kojoj su zabeleženi negativno konotirani tekstovi u štampanim medijima, dok o ostalim strankama pozicije, SPS, SDPS, PS... nije objavljen nijedan tekst sa negativnom konotacijom u prvom kvartalu 2018. godine", rečeno je na konferenciji za medije Kvartalnog medijametra - analize štampanih medija u Srbiji za januar - mart 2018.

Tanjug/Filip Krainčanić
Analiza štampanih medija u Srbiji januar - mart 2018: Medijski arhiv Ebart

Na naslovnim stranama, kako je istaknuto, od stranaka su najzastupljenije SNS i SPS, o kojima su objavljena 334, odnosno 143 teksta.

Kao i tokom cele 2017. godine i u prvom kvartalu 2018. godine najviše negativnih tekstova napisano je o Aleksandru Vučiću, a najviše naslovnica u srpskoj štampi, kada je reč o pojedinačnim akterima imali su Aleksandar Vučić - 723, zatim Ivica Dačić - 207 i Ana Brnabić -177.

Najmanje naslovnih strana imali su ministri Branislav Nedimović (10) i Milan Krkobabić (6), a od opozicionih lidera najviše su bili zastupljeni Dragan Đilas (266), Saša Janković (149) i Vuk Jeremić (137), navela je medijska analitičarka Danica Laban.

Najzastupljeniji žanr u štampi je izveštaj, za kojim slede intervju, članak i komentar, kazala je Laban i dodala da je zanimljivo da je vesti sve manje na naslovnicama tako da je ovoga puta objavljeno samo 38 vesti, odnosno nešto manje od 2 odsto.

Tanjug/Filip Krainčanić

Prema rečima Laban, tekstovi su nebalansirani, neceloviti, a izveštaji ne sadrže sve potrebne informacije ili dve strane, klasično novinarsko pravilo.

- Sve ukupno balansirano je oko 22,5 odsto izveštaja - kazala je Laban. U prvom kvartalu 2018. godine najzastupljenija tema u srpskoj štampi je bila politički život u Srbiji, kazala je Laban i dodala da zatim sledi kosovska tematika i ubistvo pevačice Jelene Marjanović.

- Sve političke teme, tu govorimo o aktivnosti predsednika, premijerke i Vlade Srbije su prisutne u 712 ili oko 33 odsto tekstova iz uzorka i u odnosu na prethodni kvartal unutrašnja politička tematika je bila znatno prisutnija, a tome su uzrok i izbori koji su održani u Beogradu - kazala je Laban i dodala da je većina medija beogradske izbore pratila u neutralnom kontekstu.

- Kosovska tematika je znatno više bila prisutna iz razloga što je ubijen Oliver Ivanović, kao i uhapšen direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić - kazala je Laban. 

Govoreći o ostalim temama koje su zastupljene u srpskoj štampi, Laban je navela da je tema regionalne saradnje zastupljena u 45 odsto tekstova u negativnom kontekstu, a više od polovine negativnih tekstova se odnosi na Sjedinjene Američke Države.

- Nešto više pozitivnih tekstova napisano je o Rusiji 27, a po 15 o privredi i socijalnim pitanjima - navela je Laban i dodala da je 89 odsto tekstova koji su se ticali EU neutralno, ali da postoji i nešto više od 11 odsto negativno konotiranih tekstova o Uniji.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković govorio je o stanju u nedeljnicima i naveo da su oni i u 2018. godini nastavili da kritički pišu o vlasti, i da među njima prednjači NIN, zatim Vreme, pa Novi Magazin, Nedeljnik i Pečat.

- Što se tiče nedeljnih novina, kada je reč o temi, postoji neka vrsta pluralizma i političkog i vrednosnog, postoji prisustvo slobode izražavanja - kazao je Stanković i dodao da je dominantan predmet slika političkih aktera, vlasti i opozicije i da je glavna karakteristika te slike već tri godine da su one dominantno negativne.

Stanković je dodao da se politički akteri mnogo više osporavaju, nego što se afirmišu i, kako je istakao, to pre svega važi za vlast.

- Vlast je vrednosno negativno određena u srpskim nedeljnicima - kazao je Stanković. 

Kako je naveo Stanković, slika vlasti je jednostavnija od slike opozicije, jer je slika vlasti uvek negativna, dok je slika opozicije nijansirana odnosno, kako navodi, postoje kolumne i tekstovi u nedeljnicima koji su negativno konotirani prema opoziciji, ali istovremeno postoji i neka vrsta implicitne podrške.

- Slika vlasti je uglavnom vezana za njenog najznačajnijeg aktera, a to je Aleksandar Vučić, koji se vrlo intenzivno i ekstenzivno negativno predstavlja. Analizira se svaka odluka, svaki potez, čitav koncept vlasti i na negativan način se karakteriše i to tako što se Vučić prikazuje kao neki akter koji je autoritarni lider - kazao je Stanković.

On je dodao je da se Vučić predstavlja i kao lider koji predvodi nekompetentnu grupu ljudi i da se ta negativna slika o Vučiću u kontinuitetu reprodukuje i fiksira.

- U nedeljnicima imate snažnu tendenciju ka kriminalizaciji vlasti i najzad imate kampanju podsećanja i vraćanja na Vučićevu biografiju iz devedesetih godina, ne bi li na neki način pokušali da u medijskom prostoru kreiraju atmosferu sličnu onoj devedesetih godina - kazao je.

Objasnio je da to onda predstavlja "mobilizacijski kapacitet" u političkom smislu za neke slojeve u biračkom telu koje su jedno vreme podržavale neke stranke opozicije, a sada su u nekoj vrsti apstinencije.

Kvartalni Medijametar izlazi četiri puta godišnje. U ovom broju obrađeni su tekstovi sa naslovnih strana dnevnih novina Politika, Večernje novosti, Blic, Danas, Kurir, Alo! i Informer, a uzorak za ovaj kvartal čini 2.173 tekstova sa naslovnih strana. 

U diskurzivnoj analizi obuhvaćeni su i nedeljnici Vreme, NIN, Novi Magazin, Nedeljnik i Pečat.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online