Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 24.06.2018.
15:31
b92.net A

Poruka iz SAD: Srbija da shvati - nezavisnost Kosova je nepovratna

Član Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma SAD Eliot Engel ocenio je da su "zavaravajuće" tvrdnje o povlačenju priznanja Kosova potpuno netačne. On je dodao da bi Srbija trebalo da se odrekne takve politike, jer je nezavisnost Kosova nepovratna.

pixabay.com
Amerika još jednom podržala Prištinu

"Lažne tvrdnje Srbije da države okreću leđa Kosovu su zavaravajuće i izazivaju veliku ljutnju u svetu. Srbija bi to trebalo da zaustavi i vrati se normalizaciji odnosa sa svojim susedom. Nezavisnost Kosova i njegov suverenitet su trajni", naveo je Engel na Tviteru, prenosi RTK 2.

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli pozdravio je podršku koju je taj odbor dao Kosovu.

"Pozdravljamo podršku Odbora i Stejt departmenta u naporima da se borimo protiv lažne propagande Srbije i njenih neuspelih napora da se blokira integracija u međunarodne komisije", napisao je Pacoli na Tviteru.

Pozvao je Beograd da zaustavi to "bezobzirno ponašanje" i ostane posvećen dijalogu, a ne da ga "zloupotrebljava".

Nedavno je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić predstavio dokument u kojem se tvrdi da je Liberija povukla priznanje nezavisnosti Kosova.

Ministar spoljnih poslova Liberije Gbezongar Milton Findli uručio je u Beogradu šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću notu kojom Liberija obaveštava Srbiju da je poništila svoje priznanje nezavisnosti Kosova.

U noti piše da će ta odluka ostati na snazi sve do okončanja pregovora pod pokroviteljstvom EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Liberija je priznala Kosovo na osnovu saznanja da Beograd nije spreman da pregovara s južnom pokrajinom, navodi se u noti koja je predstavljena na konferenciji za novinare Dačića i Miltona Findlija.

Dodaje se da će Liberija poštovati dogovoreno između Beograda i Prištine i glasaće u korist dogovorenog rešenja u Ujedinjenim nacijama.

Međutim, istog dana, Vlada Liberije je putem zvanične medijske izjave "odbacila izveštaje u nekim međunarodnim i društvenim medijima o ukidanju diplomatskih odnosa sa Kosovom", navodi Koha.

"Liberija je bila jedna od prvih zemalja koje su priznale suverenitet Kosova 30. maja 2008. godine, nakon proglašenja nezavisnosti i ostaje posvećena Zajedničkoj deklaraciji o uspostavljanju diplomatskih odnosa. Obe zemlje nastavljaju da uživaju uzajamno poverenje i prijateljstvo", navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnoj internet stranici Ministarstva spoljnih poslova Liberije.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova izjavilo je da "ta izjava predstavlja ubedljiv dokaz za lažne vesti i 'ljute' srpske propagande protiv Kosova, što je dokazano sa državama Gvinejom Bisao i Ganom i drugim zemljama".

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.06.2018. 21:32
Шта је неопходно да се деси на овој планети да би ови мамлази престали да се мешају у политику других земаља???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online