Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.06.2018.
15:41
Vestionline, Tanjug A

Liberija povukla priznanje Kosova

Ministar inostranih poslova Liberije Gbezongar Milton Findlej predao je danas prvom potpredsedniku vlade i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću notom kojom Liberija povlači svoju odluku o priznanju Kosova dok traje dijalog Beograda i Prištine.

Tanjug
Gbezongar Milton Findlej i Ivica Dačić

U noti se navodi da je Liberija priznala kosovsku nezavisnost na osnovu saznanja da Beogard nije spreman da pregovara o rešenju sa južnom pokrajinom Kosovo.

"Danas se vodi dijalog između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU. Imajući to u vidu, bilo je samo prikladno da Liberija zauzme stav koji omogućava odgovarajuće rešenje za građane Srbije i pokrajine Kosovo, što se čini putem aktuelnih pregovora. U skladu sa tim Liberija poništava svoje priznanje Kosova. Ova odluka ostaje na snazi sve do okončanja razgovora i pregovora pod pokroviteljstvom EU", navodi se u noti.

Liberija će, kako se navodi u noti, poštovati pravične rezultate pregovora koji budu ostvareni između Beograda i Prištine.

"Nadalje Liberija će u potpunosti podržavati dve strane tako što će glasati u korist dogovorenog rešenja u UN", stoji u tom dokumentu.

Ministar Findlej je ukazao da je Vlada Liberije prepoznala činjenicu da Beograd i Priština pregovaraju pod pokroviteljstvom EU, te da Liberija povlači priznanje nezavisnosti Kosova dok ti razgovori budu trajali.

Šef liberijske diplomatije rekao je da je njegova poseta mogućnost da Srbija i Liberija otvore novu stranu u istoriji svojih odnosa. Podsetio je da su Liberija i Srbija kroz bivšu Jugoslaviju, uvek bile prijatelji.

- Mi smo danas nova vlada, nova demokratija i pokušavamo da formiramo partnerstva sa vama i ljudima iz Srbije. Danas smo potpisali šest sporazuma i ti bilateralni dokumenti biće korisni za oba naša naroda. Liberija je zainteresovana za građenje dobrih odnosa sa Srbijom, a partnerstvo koje će doneti korist obema zemljama - naglasio je on.

Šef srpske diplomatije rekao je da je dogovorio sa svojim kolegom iz Liberije da se zemlje konsultuju na međunarodnom planu i koordiniraju, kao i da je Liberija saopštila da će sa nama dogovarati pristup oko za nas najvažnijih pitanja, posebno kada je reč o Kosovu.

Dačić je objasnio da je Liberija priznala Kosovo odlukom iz 2008.godine, a da je sada tu ist poništila dok traje dijalog pod okriljem EU, jer ne žele da se stavaljaju ni na jednu stranu.

- Za nas je ta odluka veoma važna, dobra i pozitivna i pokazuje da dijalog dalje traje. Ovo je naš doprinos nastavku dijaloga u Briselu, koji se nastavlja u nedelju - kazao je on.

Dačić je izrazio neizmernu zahvalost Liberiji što razume poziciju Srbiju. Kazao je da je to za nas veoma važno, ali i ukupan proces dijaloga, jer pokazuje da sve strane moraju da učine napore da se dođe pravednog i kompromisnog rešenja.

- Ovo je dokaz da je proces povlačenja priznanja Kosova u punom zamahu. Nastavićemo da radimo na tome zato što želimo da se dijalogom dođe do kompromisnog rešenja - poručio je Dačić.

Dačić je podvukao da je Srbija ponosna na istoriju dobrih odnosa sa Liberijom, koji datiraju još iz doba bivše Jugoslavije, kao i zajedničkih aktivnosti u okviru Pokreta nesvrstanih. Sledeće godine, kako je rekao, proslavićemo šest decenija od uspostavljanja diplomatskih odnosa.
Podsetio je da je Liberija prva nezavisna zemlja u Africi, koja svoju nezavisnost ima još iz 19.veka.

- Veoma sam zadovoljans što je došllo do inovacije ugovorne regulative, da sarađujemo i na političkom i svakom drugom planu - poručio je Dačić.

Potpisano šest sporazuma

Ivica Dačić je sa liberijskim ministrom potpisao šest sporazuma - Sporazum o prijateljstvu i saradnji Srbije i Liberije, Sporazum o ekonomskoj saradnji dve vlade, Sporazum o saradnji u oblasti turizma, Memorandum o razumenju ministarstava inostranih poslova dve zemlje o političkim konsultacijama, Sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede i Sporazum o saradnji između Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Spoljnopolitičkog instituta Ministarstva inostranih poslova Liberije. 


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online