Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 18.06.2018.
19:27
Radio Slobodna Evropa A

RSE: Zašto srpski ministri prizivaju podelu Kosova?

"Znaju da je to nerealno rešenje, o kojem čak i srpski krajnje desni nacionalisti veruju da je zakasnelo, ali, uprkos tome, pojedini članovi Vlade Srbije upinju se iz sve snage da ponovo u igru vrate ideju podele Kosova ili razgraničenja", piše Radio Slobodna Evropa.

youtube.com
 

"Izmišljenim temama podižu tenzije"

- Zauzimanje što boljih pozicija Srbije pred završnu fazu dijaloga sa Kosovom i pred potpisivanje pravno-obavezujućeg sporazuma sa Prištinom cilj je učestalih poslednjih izjava pojedinih srpskih ministara o razgraničenju ili podeli Kosova - kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Bodo Veber, viši saradnik berlinskog Saveta za politiku demokratizacije.

- Celokupni beogradski spin cilja na to da se pokuša dobiti što bolja startna pozicija. Taj spin je istovremeno pokušaj te nadolazeće pregovore preokrenuti u pravcu pitanja, kako to predsednik Srbije Vučić i drugi formulišu, šta Beograd treba da dobije a ne šta treba da da. Mislim da je to nastavak tog pokušaja lobiranja za što bolje ustupke kad pravi pregovori počnu - ocenjuje Veber.

Na drugoj strani, dodaje Veber, to je očigledan znak da "Zapad nije još uspeo da definiše zajednički okvir i zajedničku poziciju i dok traje taj međuperiod, trajaće sigurno i to spinovanje Beograda".

U maju ove godine šef srpske diplomatije Ivica Dačić još jednom se založio za podelu Kosova, uveren, kako kaže, da bi to i Albanci prihvatili da nisu pod uticajem svojih "mentora".

Pre nekoliko dana je i ministar odbrane Aleksandar Vulin, uz ogradu da je reč o ličnom stavu, kazao da je razgraničenje najbolje rešenje za Kosovo jer bi se njime, kako je rekao, osujetilo stvaranje "Velike Albanije".

"Vučić hoće da uđe u istoriju"

Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić za dnevnik "Blic" je pre tri dana rekao da je podela Kosova dobro, ali zakasnilo rešenje, protiv kojeg je i dobar deo međunarodne zajednice, zbog negativnog uticaja na druge zemlje regiona. Ljajić je dodao da veruje da bi Albanci "oberučke prihvatili" podelu Kosova da im je neko to rešenje ponudio pre 1999. godine.

Vedran Džihić, profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beču i viši stručni savetnik u Austrijskom institutu za međunarodne odnose smatra da "na domaćem terenu uvek je potrebno da se tenzije drže visoko, da se pojavljuju veštačke, izmišljene, teme, koje onda drže srpsku javnost preokupiranu".

On veruje da kod Vučića postoji spremnost za postizanje sporazuma o Kosovu, da i krug njegovih savetnika u nekim intimnijim situacijama otkriva da je on rešio da uđe u istoriju kao čovek koji je doneo neke hrabre oduke, ali da se, na drugoj strani, ne samo kad je reč o pitanju Kosova, rukovodi vladanjem putem politike permanentnog spektakla, konferencija za štampu koje sugerišu blizinu s narodom, ali su zapravo paravan za netransparentnu politiku i potkopavanje demokratskih institucija.

A zadatak pojedinih ministara je da sa pripreme tih hrabrih odluka skreću pažnju "patriotskim pričama".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.06.2018. 20:47
"Zašto srpski ministri prizivaju podelu Kosova?" Зато зто им фали једна даска у глави!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online