Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.06.2018.
09:25
Vestionline, Tanjug A

"U SAD smo došli da realno predstavimo probleme Srba"

Potpredsednik kosovske vlade i ministar za povratak Dalibor Jevtić, koji se sa delegacijom Srpske liste nalazi se u poseti Vašingtonu, kaže da je cilj njihove posete da realno predstave probleme Srba na Kosovu i Methoniji i da govore o nedavnim incidentima u južnoj srpskoj pokrajini.

A. Čukić
Jevtić: "Nismo u potpunosti zadovoljni i mislimo da je ne samo Euleks, već čitava međunarodna zajednica, koja je u velikom kapacitetu prisutna na Kosovu, još daleko od onoga što je trebalo da uradi"

- Došli smo da predstavimo realnu sliku onoga što su danas realni problemi Srba koji žive na prostoru KiM i da govorimo o poslednjim incidentima, kojih je samo tokom meseca maja bilo 20-ak, kao i onome što se u dešavalo od moje poslednje posete Vašingtonu u februaru, a to je pre svega incident u kojem je uhapšen (Marko) Ðurić, način na koji se sve to desilo i što je doprinelo zahlađenju odnosa Srba i Albanaca na Kosovu - rekao je Jevtić za Glas Amerike. 

On je dodao da je delegacija Srpske liste u SAD došla iz Berlina, gde je razgovarala o trajnom rešenju problema koji će doneti stabilnost i mir na Kosovu. 

Jevtić je rekao da će se delegacija u Vašingtonu susresti sa predstavnicima Stejt departmenta, a

da je već razgovarala sa predstavnicom Ministarstva odbrane SAD i predstavnicima NDI (Nacionalnog demokratskog instituta).

Na pitanje kako ocenjuje rad Misije Euleksa, koja završava mandat na Kosovu, Jevtić je rekao da očekivanja nisu ispunjena do kraja, te je ukazao da i dalje postoji veliki broj slučajeva uzurpirane imovine i ubistava, koji nisu rešeni. 

Podsetivši na nedavni incident u Starom Gracku, Jevtić je rekao da sve što se događa, i nakon ubistva 14 srpskih žetalaca, "događa jer su prethodni incidenti prošli nekažnjeno". 

- Nismo u potpunosti zadovoljni i mislimo da je ne samo Euleks, već čitava međunarodna zajednica, koja je u velikom kapacitetu prisutna na Kosovu, još daleko od onoga što je trebalo da uradi, a to je da je zbog pravde, istine, stabilnosti i mira trebalo da daleko bolje te probleme i pitanja reši - ocenio je Jevtić. 

Govoreći o urbanizaciji Gračanice, Jevtić je rekao da je želja i potreba da se Gračanica i druge sredine u kojima Srbi na Kosovu žive urbanizuju proistekla iz činjenice da ne postoji povratak u urbane sredine, kao što su Priština, Ðakovica i drugi gradovi u kojima su Srbi živeli pre rata. 

Ipak, naglasio je, važnije od urbanizacije je ekonomsko i bezbednosno pitanje.

- Bez razvoja ekonomije neće biti mogućnosti da mladi tu ostanu. Prioritet mora da bude mogućnost da se ekonomija razvija, a mi smo tu šansu videli kroz formiranje Zajednice srpskih opština. Mislim da će ZSO upravo pruziti te mogućnosti - kaže on.

Na pitanje da li ima neke informacije o ubistvu Olivera Ivanovića, Jevtić je rekao da nema i da smatra da informacije treba da pruže organi i institucije koje se bave istragom. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online