Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.06.2018.
20:57
Vestionline, Tanjug A

"Otkrivanje posledica NATO agresije važno za budućnost"

Sporazum o osnivanju zajedničkog tela za utvrđivanje posledica NATO bombarodavanja potpisan je danas, a ministri zdravlja i zaštite životne sredine naveli su da je ovaj potez važan za buduće generacije i da istraživanjem posledica bombardovanja Srbija ne želi nikoga da osudi, već da pomogne sebi.

Tanjug
Danica Grujičić, Goran Trivan, Aleksandar Jović

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je da Srbija ima obavezu prema svojim građanima da utvrdi sve istine vezane za NATO agresiju 1999. godine i da to nije samo pitanje istine, već i pitanje budućnosti.

- Kada shvatimo šta se dogodilo i razmotrimo sve aspekte, znaćemo i šta treba raditi da zaštitimo svoje građane i svoj biodiverzitet i biosferu - rekao je Trivan novinarima nakon potpisivanja sporazuma.

Ministar je naveo da su nakon bombardovanja izvršena ozbiljna istraživanja i dekontaminacije terena koji su bili zagađeni, pre svega osiromašenim uranijumom, ali da je vreme da se taj proces nastavi.

Ističe da sporazum ne podrazumeva samo posledice zagađenja municijom koja je sadržala osiromašeni uranijum, već i zagađenja koja su nastala uništavanjem petrohemijskih, hemijskih i drugih kapaciteta.

- Verujem da najveće posledice onoga što se desilo jesu na KiM, i oni isto imaju pravo na istinu i da se pozabavimo statistikom oboljenja. To nije pitanje srpske propagande, već pitanje zdravlja -rekao je Trivan.

Trivan je naveo da će pored novoformiranog saveta postojati i koordinaciono telo i upravni odbor na čijem čelu će se nalaziti on, kao i nacionalna labaratorija.

Sva tela uključena u proces biće sastavljena od najeminentnijih stručnjaka iz različitih oblasti, istakao je ministar.

On je dodao da nema potrebe da bilo ko bude protiv ovakvog projekta, te pozvao Srbiju da bude ujedinjenja, jer je jedini cilj utvrđivanje isitine, bez političke konotacije.

- Ono što se desilo našoj zemlji učinile su neke bivše administracije i mi nećemo ovim da osuđujemo nekoga, već da pomognemo sebi - zaključio je Trivan.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je istraživanje posledica bombardovanja najmanje što može da se uradi za sadašnje i buduće generacije, kako bi se otkrilo šta se tačno tom prilikom desilo.

- Ne želimo ništa da prejudiciramo, ali želimo i zbog nas i zbog budućnosti da otkrijemo činjenice, da sutra niko nema dilemu šta se to desilo - rekao je Lončar. On je podvukao i da rezultati koji budu ostvareni neće biti važni samo za Srbiju, već i za ceo svet.

Načelnica Odeljenja za neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije Danica Grujičić istakla je veliku podršku države na utvrđivanju posledica bombarodovanja i podvukla da je jedini cilj istina, bez obzira da li će nam se ona dopasti ili ne.

Objašnjava, da će za početak biti prikupljani podaci koji već postoje, ali koji moraju da se skupe na jednom mestu.

- Čitava Srbija će biti labaratorija i to je velika šansa za mlade ljude da pišu master radove i doktorate koji će biti zanimljivi celom svetu, ovo je pre svega pitanje struke - rekla je Grujičić i dodala da će za par godina biti poznati prvi rezultati istraživanja, ali da se o konačnim posledicama može govoriti tek za 50 godina. 

Profesor Mašinskog fakulteta Aleksandar Jovović rekao je da je važno utvrditi šta se desilo tokom bombardovanja, ali i sada, 20 godina kasnije.

Dobijeni rezultati pokazaće da li možemo da smanjimo uticaje bombardovanja, ako ih je bilo, a ako nije, da razbijemo mitove, kaže on.

- Mi formalno počinjemo danas sa radom, ali već imao mnogo podataka, jer treba sve podatke koji su skupljani 20 godina da analiziramo. Sredstva neće biti mala, ali su ograničena. Ovo su dosta skupa istraživanja i moramo da imamo dobar plan - rekao je Jovović. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online