Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.06.2018.
11:07 >> 12:47h
Vestionline, Tanjug A

Đurić: Međunarodna zajednica mora hitno da reaguje na izjave Haradinaja

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić je izjavio danas da bi međunarodna zajednica morala hitno da reaguje na izjave kosovskog premijera Ramuša Haradinaja zbog ratne retorike i zveckanja oružjem i poručio da Srbija neće ni pod kakvim okolnostima prihvatiti formiranje kosovske vojske.

Tanjug
Marko Đurić: Srbija neće prihvatiti formiranje kosovske vojske

Na pitanje da li ga je pozvala evropska komesarka Federika Mogerini ili Haradinaja da ga ukori, Ðurić je rekao - svakako da nije i da ta vrsta ratne retorike i priče o nezavisnosti Kosova kao jedinom putu u budućonosti predstavlja ''zabijanje glave u pesak''.

Kako je rekao za Prvu, svako ko misli da bez kompromisa i bez toga da obe strane nešto dobijaju treba da zna da to vodi u ćorsokak.

- Neophodna je hitna i ozbiljna rekacija mejdunarodne zajednice na ratnu retoriku. Lično, više ništa ne očekujem, jer se pokazlao da Albanci smatraju da im je sve dozvoljeno zato što su reakcije dela međunarodne zajednice suviše blage i zato danas imamo i zveckanje oružjem i ratnu retoriku - naglasio je Ðurić.

Na pitanje da li u igri da Srbija pod nekim okolnostima prihvati priču o vojsci Kosova, Ðurić je rekao da to nije u igri, zbog rezolucije 1244 i međunarodnog prava i zato što je KiM deo naše teritorije.

On je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozoravao da albanska strana nema nameru da ispoštuje Briselski sporazum po pitanju ZSO i da se sada vidi da je to tačno.

Na pitanje da li je tačno da je od hapšenja Ðurića na KiM do sada bilo ''12 vežbi'' na granici sa KiM i da li i Srbija razmišlja da i ona ima neke vežbe na granici, Ðurić je kazoa da građani Srbije nemaju razloga da se plaše zveckanja oružja iz Priština i da su političke i bezbednosne institucije dovoljno stabilne i znažne.

- Mi ćemo tražiti rešsnje na odgovoran nacicn i uvek ćemo da biti u stanju da zaštitimo svoju zemlju. Ulaganja u naš vojsku rastu i jačanje našeg bezbednosnog sistema je kontinuirano. Ključni su diplomatski napori koje Vučić preuzima, kao i napori da se naša ekonomija i insitutcije ojačaju, jer nas to čini snažnijim igračem u ovoj utakmici - kazao je Ðurić.

Na pitanje da li imamo razloga da strahujemo od novog Rambujea, kaže da imamo razloga da sa puno samopozdanja štitimo naše intrese, zato što su međunarodno pravo i pravda na našoj strani, kao i to što na KiM živi 120.000 Srba.

Ðurić je kazao da format i mesto na kome se razgovara je manje važno od toga da li ćemo sa druge strane za stolom imati ljude koji su spremni da postignu kompromis ili ljude koji natavljaju da prete ratovima.

Ðurić je kazao da opozicija u Srbji želi da se zaboravi da je u njihovo vreme rasformiran Prištinski korpus i prebačen ceo problem iz UN na teren EU, kao i da su upravo oni tražili to pitanje pred Međunarodnim sudom pravde...

- Sigurno je da će građani imati priluku da se izjasne o svakom konačnom rešeju za KiM, jer je ovo demoktratska država. Da nismo spomenuli izjašnjenje građana onda bi rekli da je diktatura, a ovako kažu da se tobože krijemo iza refrenduma. Kriju se samo oni iza svojih nepočinstava u prethodnomg perioda - naglasio je Ðurić.

Haradinaj je rekao da će "rat sa Srbijom... zvanično biti prekinut kada dve strane priznaju jedna drugu", da će kosovska vojska biti formirana u toku ove godine i da navodno ima podršku Srba na KiM.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online