Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 10.06.2018.
17:51
Radio Slobodna Evropa A

Cena goriva po "ukrajinskom scenariju"?

"Sve što ovde ne odgovara vlastima je ili makedonski ili ukrajinski ili rumunski scenario". Tako izjavu ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina koji je u protestima vozača zbog visokih cena goriva "uvideo" sličnosti sa demonstracijama u Ukrajini 2013. godine, kometariše ekonomski novinar i glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk.

Tanjug
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Vulinu se priviđa Ukrajina

Posle Vulina, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je opoziciju da stoji iza protesta građana, koji su, uz poziv državi da smanji akcize i tako stabilizuje cene goriva, u petak i subotu u Beogradu i više gradova u Srbiji blokirali saobraćaj, piše Radio Slobodna Evropa.

. Kako to da niko ne kaže - 'alal vera Vučiću, imamo najnižu cenu hleba i kako niko ne kaže da je u Srbiji struja najjeftinija u Evropi. Što ne izađete na ulicu pa se zakačite za bandere i kažete nećemo ovako jeftino da plaćamo. Hleb nije važan, struja nije važna, važno je gorivo i pri tome nam predavanja drže oni koji su prodali NIS (Naftnu industriju Srbije) - rekao je Vučić.

Navodeći da iza protesta koji su organizovani putem društvenih mreža zapravo stoji opozicija, ministar odbrane Aleksandar Vulin otišao je i korak dalje.

- Zanimljivo je da je 2013. godine ista ovakva akcija bila sprovođena u Ukrajini. Tada se zvala 'auto Majdan' i tada su isto ovako, stvarajući saobraćajne gužve, išli da uništavaju jednu zemlju i da izazivaju sukobe i po nalogu zapadnih obaveštajnih službi uništili čitavu jednu zemlju. Izgleda da postoje ljudi koji bi da od Srbije naprave i urade ono što su nekad radili u Ukrajini. Na našu sreću, na čelu Srbije se nalazi Vučić, a ne Janukovič i neka se ne nadaju da će na ovaj način uspeti da destabilizuju i sruše Srbiju - rekao je Vulin.

Samo u Albaniji gorivo jeftinije...

- Verovatno samo ministar Vulin zna kakve ovo veze ima sa Ukrajinom. Ja zaista verujem da ni on, kad bi to hteo sebi da prizna, ne bi našao nikakvu sličnost - kaže Milan Ćulibrk.

Podsećamo, protesti vozača zbog poskupljenja goriva počeli su u petak, kada su tačno u 17 časova na sat vremena ugasili motore svojih vozila i blokirali saobraćaj na ključnim tačkama u Beogradu, ali i drugim gradovima u Srbiji.

Blokade puteva dogovorene su putem društvenih mreža jer je cena goriva od početka godine porasla za skoro devet dinara po litru (0,08 evra), a dizela za više od 11 dinara (0,09 evra).

- Vozači u Srbiji imaju pravo da budu nezadovoljni. Podaci govore da gorivo plaćaju jeftinije jedino od građana Albanije. Po litru, dizel u Srbiji košta 1,37 evra, dok je za isto toliko benzina potrebno izdvojiti 1,29 evra. S druge strane, osim u Makedoniji, nigde prosečna plata u regionu nije manja nego u Srbiji. Kad se te dve stvari spoje, nezadovoljstvo je logično - navodi Ćulibrk.

U Makedoniji je litar dizela 1,05 evra, dok u Bosni i Hercegovini vozači za litar benzina ili dizela u proseku plaćaju 1,18 evra. Ne iznenađuje onda to što su stanovnici opština duž reke Drine koja razdvaja Srbiju od susedne države, često na tamošnjim pumpama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online