Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 10.06.2018.
17:39
Vestionline, Tanjug A

Đurić: Međunarodna zajednica da kazni za zločine na KiM

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić danas je, na obeležavanju Dana kosmetskih žrtava i 19. godišnjice donošenja Rezolucije 1244 SB UN, zatražio od međunarodne zajednice da kazni one koji su odgovorni za zločine prema nevinim žrtvama rata na KiM.

Tanjug
Đurić: Deseti jun 1999. godine je jedan od najtragičnijih dana srpske istorije

Đurić je, u prostorijama Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, kazao da je rezolucijom 1244 SB UN 1999. godine uređen status južne pokrajine, te da je status Kosova i Metohije i danas za Srbiju uređen tom rezolucijom.

- Upravo temeljući se na ovoj rezoluciji, na pravu, pravdi, ogromnim patnjama kroz koje je prošao naš narod na KiM, zahtevamo od međunarodne zajednice da kazni one koji su odgovorni za zločine prema civilima, prema nevinim žrtvama rata na KiM - istakao je Đurić.

Naveo je da je danas došao u Spomen sobu posvećenu kosmetskim žrtvama da bi ukazao poštovanje braći i sestrama, majkama i ocevima ubijenih, nestalih i kidnapovanih u agresiji na našu zemlju. 

- Deseti jun 1999. godine je jedan od najtragičnijih dana srpske istorije. Tada nije samo okončana zločinačka agresija NATO pakta na našu zemlju, već je to dan koji je označio početak terora, progona, ubijanja i sistematskog istrebljivanja srpskog naroda sa njihovih viševokovnih ognjišta na KiM - naveo je direktor Kancelarije za KiM.

Podsetio je da su rezultat onoga što je započelo 24. marta 1999. godine, a u novu fazu ušlo 10. juna 1999. godine, hiljade ubijenih i nestalih i 247.000 proteranih do danas sa KiM. 

- Deseti jun 1999. godine zbog toga je jedan od najcrnjih dana u modernoj srpskoj istoriji - istakao je on.

Poručio je da ne može biti bolje budućnosti ni za Srbe, ni za Albance nametanjem bilo kojeg rešenja spolja, kako pojedini političari u Prištini zamišljaju, te da su priče o tobožnjem priznavanju nezavisnosti Kosova kao rešenju ništa drugo nego zabijanje glave u pesak i oduzimanje i Srbima i Albancima na KiM prava na budućnost. 

Naveo je da se do bolje budućnosti može doći samo kompromisom u kojem obe strane nešto dobiju.

- Klanjamo se senima žrtava na KiM, koje su životom platile samo što su bile srpske, romske, goranske, albanske i bilo koje druge naciuonalnosti. Srbija će se uvek sećati njih i nikada neće odustati od borbe za istinu o zločinima koji su se dešavali na KiM, zato što samo onog trenutka kada budemo izveli pred lice pravde one koji su odgovorni za zločine, moći ćemo da kažemo da se na primeren način zatvara poglavlje u kojem porodice žrtava i mučenika nerešsavanjem ovih zločina svakoga dana trpe nove rane - zaključio je Đurić.

Slavica Popović, rođena u Starom Grackom, ispričala je da njena tragedija počinje od dolaska KFOR-a na KiM, gde je 23. jula ubijeno 14 srpskih žetelaca, među kojima i njen otac i dva strica. 

- Moja porodica, komšije su masakrirani, nisu ubijeni, već masakrirani. Prošle godine 10 dana pre parastosa dobijam obaveštenje od Unmika, posle 18 godina, da je jedan pištolj pronađen kod Srbina. Samo sam pitala: a gde je bio ovih 18 godina, sada ga pronalazite, a gde je bio do sada. Ništa mi još uvek nisu odgovorili - kazala je Popović.

Navela je da i dan danas živi sa decom na KiM, u Gračanici, da ima tri sina, ali da polako gube nadu, te da puno brine za budućnost svoje dece.

- Imaju 21 godinu, blizanci, nemaju nikakvu perspektivu. Nemamo nikakvu slobodu, kao u logoru živimo. Možemo da se krećemo 15 do 20 kilometara, ne smemo u Prištinu da idemo. Smem, ali možda ću nešto na srpskom da progovorim i ubiće me - ispričala je Popović. 

Predsednik Udruženja Simo Spasić rekao je da to udruženje već 19 godina samo traži pravdu za žrtve, ali da nisu uspeli ništa.

"Mi smo tražili samo jedno - da nam država i mediji u Srbiji pomognu na isti način na koji su pomogli porodicama albanskih žrtava", kazao je Spasić i dodao da je "dosovska vlast hapsila svoje ljude i isporučivala ih Hagu, dok je oslobadila 2.108 albanskih terorista i zločinaca".
Prema njegovim rečima, potrebno je pre svih drugih, napraviti prvo spomenik svim nevinim žrtvama od Košara do Horgoša.

Naveo je da porodice nemaju ništa protiv Albanaca i da oni mogu da idu da pregovaraju u Brisel, ali da ne žele da pregovaraju albanski zločinci.

Obeležavanju u "Spomen sobi" u prostorijama Udruženja prisustvovali su i zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev, te supruga ubijenog Olivera Ivanovića Milena Ivanović.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online