Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.06.2018.
00:22
J. L. Petković - Vesti A

Progon po hrvatskom receptu

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović razgovarao je sa grupom građana čije su porodice u jednoj noći bile žrtve serije pljački na teritoriji te opštine. Meštani su pokazali zabrinutost zbog štete koja im je tokom pljački naneta, a posebno su podvukli da su uplašeni za svoje porodice, jer se pljačkaši slobodno šetaju njihovim imanjima, preneo je Radio Gračanica.

A. Čukić
Vrana vrani oči ne vadi: Kosovska policija

Od predsednika opštine, kome su takođe obili auto, zatražili da kod policije u Gračanici insistira da ozbiljno shvate situaciju u kojoj se nalaze domaćinstva na teritoriji te opštine, te da pojačanim prisustvom na terenu zaštite njihove živote i imovinu.

Popović kaže da je reč o organizovanoj seriji pljački i razbojništava i da su građani sa pravom zabrinuti za bezbednost svojih porodica i svoje imovine.

Ukrali mu tri košnice

Marku Đoriću iz Gračanice lopovi su ukrali tri pčelinja društva zajedno sa košnicama. Đorić živi u Ulici Devet Jugovića i kako je portal Gračanica onlajn saznao, to je četvrti put da mu lopovi kradu košnice.

- Sva četiri slučaja krađe sam prijavljivao policiji, dolazila je, napravila zapisnik i sve se završavalo na tome - rekao je Đorić.

Vlasnik je krađu primetio ujutro kada je krenuo da obiđe pčelinjak, koji se nalazi u njivi nedaleko od njegove kuće. Prvo što je uočio bili su razbacani metalni držači za košnice.

Ministar za zajednice i povratak Vlade Kosova u ostavci Dalibor Jevtić, izjavio je da su na Kosovu i Metohiji određene grupe nastavile delovanje, a koje "za cilj ima da na oproban način vršenja pritisaka na Srbe u sredinama u kojima ne čine većinu učine da oni ponovo ili konačno napuste KiM".

On ističe da su metodi na koje se pritisci vrše različiti, te da ima i direktnih napada na Srbe i njihovu imovinu, institucionalnih pritisaka, poput hapšenja po navodnim optužnicama za ratne zločine.

- Sve su to negde oprobani modeli koji su dali rezultate ne samo na KiM već, recimo i u Hrvatskoj - kazao je Jevtić u intervjuu za "Novi magazin" i dodao da je situacija u južnoj pokrajini svakako napeta i zahteva pažnju međunarodne zajednice koja, dodaje, neshvatljivo ćuti.

Nikakve vajde od policije

Bezbednost ljudi i imovine na Kosmetu je ugrožena već 20 godina. Samo u poslednjih mesec dana smo imali više od 20 incidenata, a krađe i nebezbednost imovine u opštini Gračanica nije ništa novo. Godinama pripadnici Kosovske policije u ovoj opštini nisu efikasni, osim kada kažnjavaju za nepropisno parkiranje. Policija ne radi dobro svoj posao, očigledno je da ne postoji dobra saradnja između organa lokalne samouprave i policije, što traje godinama, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova ne čini ništa da promeni komandire stanica policije gde se neprekidno dešavaju krađe, a počinioci ostaju ili nepronađeni ili nekažnjeni, ukoliko se kojim slučajem desi da se pronađu. Samo da napomenem da je teritorija Gračanice navodno pod video-nadzorom - kaže za "Vesti" Anđelka Ćup, glavni i odgovorni urednik portala Gračanica onlajn.

- Meštani Gračanice su razočarani ovom serijom krađa. To zapravo nije ništa novo, već trend koji preživljavamo godinama unazad. Nijedan počinilac krivičnog dela nije pronađen i veliki je stepen nepoverenja u policiju koja čuva nas, naše kuće i našu imovinu. Naravno, u našem programu pokušali smo da razgovaramo sa komandirom policije, ali nismo dobili adekvatan odgovor. Naime, on je kazao da u stvari broj pljački nije značajno povećan u odnosu na prošlu godinu, kao da bi to trebalo da nas uteši. A, recimo, bilo je primera da su u prodavnicama izvršene pljačke, da se na kameri vidi pljačkaš, doduše ne i njegovo lice jer nosi kapuljaču, ali se vidi odelo. Zar to nije neki osnov za istragu koja bi odvela do počinioca - kaže za "Vesti" Zoran Stanković, glavni i odgovorni urednik Radio Gračanice.

On dodaje da se meštani osećaju nesigurno kada krenu i na svadbu i na more, kome da ostave kuću i kako će je zateći:

- To ne spominjem slučajno, jer su se dve tri pljačke upravo dogodile u kućama gde su se ženili i udavali, pa kada su svatovi otišli u restoran kuće su opljačkane.

Stanković dodaje da je novi gradonačelnik Gračanice Srđan Popović izrazio ogorčenost i ljutnju napadima na imovinu Srba, a da je njegov prvi komentar bio da traži hitnu reakciju policije.
- On je tu tek nekoliko meseci. Pre njega, bivši gradonačelnik Vladeta Kostić nije imao dobru saradnju sa policijom, i to je bilo javno, pa se to odražavalo i na bezbednost u opštini. Sada su reakcije oštrije, pronađen je jedan auto koji je ukraden, ne znam šta će dalji biti, ali znam da su nam meštani sa kojima smo pričali rekli da će, ako sa pljačkama ne stane, oni se sami organizovati, napraviti straže po ulicama, kako bi bili bezbedni - zaključuje Stanković.

Vučić: Zamrznutim sukobom gubimo i sever

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da zamrzavanje kosovskog konflikta nije u interesu Srbije, jer "niko ne može da garantuje da Albanci neće na silu pokušati da preuzmu potpunu kontrolu nad severnim delom Kosova".

- Imate li nekoga ko će da garantuje da sever neće biti nasilno zauzet? I ako mi uđemo da branimo Srbe, onda imamo pretnju NATO-a da smo ušli u sukob s njima. To su mi rekli ne jednom, nego sto puta. I posle onog što se desilo Marku Đuriću rekao sam da Srbija neće da ćuti, ne precizirajući šta time mislim, a oni su onda održali 10-12 vežbi s Kosovskim snagama bezbednosti. Šta mislite zašto? Prezentacija sile - rekao je Vučić u Palati Srbija.

On je dodao da se "nije uplašio i da nije zadivljen tom silom", ali da nije neodgovoran i da neće da potcenjuje te pretnje.

- Zato je bolje da se politički učini sve da se sačuva mir i stabilnost. Ako će zamrznuti konflikt da traje pet godina, recimo, zaboravite onda i na evropski put i sve ostalo - rekao je Vučić.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online