Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.06.2018.
13:44
Vestionline, Tanjug A

Đurić Evropskoj Uniji: Izjasnite se o stavu Apostolove

Direktor vladine Kancelarije za KiM, Marko Ðurić, pozvao je danas Evropsku uniju da se izjasni o stavovima šefice delegacije EU Natalije Apostolove, koja je za učestale napade Albanaca na Srbe u južnoj srpskoj pokrajini rekla da je to "vraćanje milo za drago".

Tanjug
Marko Đurić želi da zna da li je stav Apostolove njen lični stav ili tako misli Brisel

Takvim reagovanjem na više desetina napada, u kojima su ugroženi životi i imovina ljudim, Apostolova "šalje poruku teroristima i onima koji napadaju da su napadi dobrodošli", rekao je Ðurić i dodao:

- Smatram da EU treba da se izjasni o tome da li je stav gospođe Apostolove njen lični stav ili je to stav briselskih institucija - istakao je Đurić.

Ðurić je gostujući na Pink Tv upozorio da je usvajanjem rezolucije koja je omogućila ukidanje carina i stvaranje jedinstvene carinske zone sa Albanijom, Priština praktično potvrdila postojanje "velikoalbanske carinske unije".

Primetivši da ni sa tim u vezi međunarodna zajednica nije reagovala, Ðurić je je skrenuo pažnju da bi ta "vrsta recepta" mogla da destabilizuje Balkan.

Šef vladine Kancelarije na KiM je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije predlagao stvaranje Balkanske carinske unije, kako bi države bolje ekonomski sarađivale, koju je upravo Priština odbila.

- Sada vidimo zašto, zato što je sve vreme želela etnički čistu velikoalbansku carinsku uniju - naveo je Ðurić.

On je upozorio da je ovaj potez Prištine protivan rezoluciji 1244, kao i svim drugim međunarodnim pravnim dokumentima i srpskoj volji.

Povodom učestalih napada Albanaca na Srbe na Kosovu i Methiji, Ðurić je istakao da predstavnici Srba na KiM nisu imali podršku i pomoć od tamošnjih institucija u takvim situacijama.

Najavio je skori sastanak predstavnika Srba sa KiM i predsednika Aleksandra Vučića, uveren da će, kako je rekao, tokom tog sastanka doći do konkretnih zaključaka u daljem delovanju srpskih predstavnika.

- Ono što građani treba da znaju, to je da je Srbija žrtva sistematskog gaženja Briselskog sporazuma, žrtva kampanja laži predstavnika prištinskih institucija, koji osim što pogrešno predstavljaju situaciju u dijalogu, do pre nekoliko dana tvrdili su da na KiM nema etnički motivisanih incidenata - rekao je Ðurić.

Podseća i da kosovska policija tvrdi da to nisu "međuetnički incidenti", a kada je, kaže Ðurić, američki predstavnik u Prištini Greg Delavi osudio napade na Srbe, "albanski predstavnici su promenili ploču, ali ne i situaciju na terenu, već su nastavili sa svojom velikoalbanskom kampanjom".

- Uveren sam u to da oni ovakvu politiku ne bi smeli da sprovode da nemaju podršku dela međunarodne zajednice. Skorija istorija nas uči da Albanci gotovo nijedan potez ne vuku bez konsultacija sa svojim najbližnim saradnicima i partnerima - ukazao je Ðurić.

Ističe da je za Srbiju važno što ima zemlje unutra EU koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, te da Srbija upravo sa tim zemljama "pažljivo neguje odnose i redovno ih obaveštava o svim aktivnostima".

- Naravno da nam je ta baza podrške ključna za naredni period kada je reč o KiM. Međutim, nema dileme da najsnažnije zemlje EU i SAD podržavaju nezavisnost i lobiraju za proširenje tog priznanja nezavisnosti, ali i za uključivanje Kosova u međunarodnim organizacijama. To su zemlje koje su veoma uticajne u međunarodnoj zajednici i to čini naš položaj težim - zaključio je Ðurić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online