Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.06.2018.
10:48
Vestionline, Tanjug A

"Napadi na Srbe na KiM - široka akcija zastrašivanja"

Više od 20 napada na Srbe i njihovu imovinu u svega mesec dana, ne moze se smatrati drugačije nego kao široka akcija zastrašivanja Srba na KiM i pokušaj destabilizacije situacije na Balkanu, izjavio je danas predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Tanjug
Rakić: Oni to bez podrške stranaca nikad ne bi mogli da učine, zato za ovo pitanje adresa nisu Priština ili Tirana, već neke evropske prestonice

Rakić je rekao da je Srpska lista zatražila konsultacije sa predsednikom Srbije koje su, kako smatra, više nego potrebne.

On je prokomentarisao i nedavnu izjavu šefice Kancelarije EU u Prištini, Natalije Apostolove u intervjuu za "Euraktiv" da je bilo etnickih incidenata u proteklim mesecima u kojima su ucestvovali Srbi i Albanci što je "zabrinjavajuće, pocinje da izgleda kao vraćanje milo za drago".

- Očigledno je da su izjave koje su uperene protiv dijaloga, a koje dolaze iz Prištine, nešto na šta

EU ne želi da odgovara iako je na to dužna kao posrednik. Ako nisu reagovali tri dana nakon izjave koju smo čuli, sumnjam da će reagovati i sada - kazao je Rakić u uključenju u dnevnik RTS-a.

On je naglasio da su se međunarodni predstavnici oglasili nakon više od 20 napada i desetina apela članova Srpske liste.

- Ubeđen sam da je ova reakcija zakasnela, mada bolje ikad nego nikad. I verujem da je ova osuda usledila nakon prvog incidenta, možda ne bismo imali više od 20 napada na naš narod - rekao je on.

Zbog svega toga, kazao je da su zahtevali konsultacije sa Vučićem.

- Zbog celokupne situacije, mi smo zahtevali hitne konsultacije sa predsednikom Vučićem, kako bi definisali nase dalje delovanje. Nemamo iskreniju podršku od naše države i predsednika i ove konsultacije su nam više nego potrebne - istakao je Rakić.

O sporazumu o carinskom ujedinjenju Prištine i Tirane koji je usvojio kosovski parlament, Rakić je kazao da je "odluka da se faktički ukinu kontrole između KiM i Alabnije potvrda naših strepnji da Albanci žele stvaranje Velike Albanije".

Kako je naglasio, Srpska lista se apsolutno protivi takvim odlukama.

- Da budem iskren, oni to bez podrške stranaca nikad ne bi mogli da učine, zato za ovo pitanje adresa nisu Priština ili Tirana, već neke evropske prestonice. Srpska lista je apsolutno protiv ovih odluka - podvukao je Rakić.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online