Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 01.06.2018.
16:52
Vestionline, Tanjug A

Alo: Skot glumi šerifa usred Boegrada; UKD: Niko nije pominjao ni Vučiuća, ni Kosovo

Udruženje korporativnih direktora (UKD) Srbije demantovalo je danas medijske navode o sadržaju sastanka svojih članova sa ambasadorom SAD-a u Srbiji Kajlom Skotom, išticući da su se u javnosti pojavile netačne činjenice i tendenciozno interpretirani stavovi ambasadora.

Tanjug
Navodno "prozvao" predsednika Vučića: Kajl Skot

Dnevni list Alo objavio je danas povodom tog sastanka članak pod naslovom "Glumi šerifa usred Beograda: Skot pola sata pljuvao po Vučiću i Srbiji". 

"Ni jednom rečju, ni komentarom ambasador i diskutanti nisu pomenuli predsednika Srbije i njegove aktivnosti", tvrdi UKD u saopštenju i dodaje da kosovski problem u uvodnom izlaganju ambasadora i diskusiji nije ni pomenut.

Fokus je, kako ističu iz Udruženja, bio na reformama, pre svega u pravnoj i poreskoj sferi, kao i reformama državne administracije i javnog sektora, kao i na regulisanju odnosa sa susedima.
Ambasador je, prema saopštenju, precizirao poziciju Zapada u vezi sa integracijom Srbije u EU, posebno komentarišući poslednji dokument EU Komisije po ovom pitanju, te dajući niz predloga kako bi se ovaj proces ubrzao. 

"Posebno je bitan stav da SAD sa mnogo više optimizma gleda na integraciju Srbije u EU, nego sama EU", ističu iz Udruženja korporativnih direktora.

Što se tiče "izvora sa lica mesta", na koje se poziva Alo, iz Udruženja korporativnih direktora predočavaju da sastanku, održanom 30. maja, nisu prisustvovali predstavnici medija, a da novinari Alo nisu kontaktirali Udruženje pre objavljivanja članka.

"Slika koja prati tekst je uzeta sa Tvitera, a ceo tekst ne bazira se na činjenicama niti odražava iznesene stavove učesnika", kažu u UKD. 

U saopštenju se podseća da ova organizacija, koja postoji od 1997. godine i koja trenutno broji 50 članova i 18 kandidata, ima redovne susrete sa diplomatama i predstavnicima međunarodnih finansijskih organizacija. 

"Naši gosti dolaze i sa Zapada i sa Istoka. Korporativni direktori moraju da poznaju geopolitički kontekst i međunarodni finansijski okvir", dodaje se dalje.

"Večera koju navodi Alo nije postojala", dodaje se u saopštenju i zaključuje da je "pored ovih netačno iznetih činjenica, najvažnije da je Alo netačno preneo iznesene stavove ambasadora i tendenciozno ih interpretirao".  

"Žao nam je što je netačno prenesena u medijima naša aktivnost, imajući u vidu činjenicu da je poštovanje drugih, respekt prema tuđim stavovima i pronalaženje rešenja na dobrobit obe strane sučeljavanjem argumenata, sastavni deo etičkog kodeksa korporativnih direktora", poručili su iz Udruženja korporativnih direktora.

Vučić: Nisam čuo uvrede

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nije čuo uvrede ni napade američkog ambasadora Kajla Skata na njegov račun i da ne zna da li se to zaista dogodilo.
- Mi njih nećemo da vređamo, ali tražimo samo da iskažu poštovanje prema Srbiji i ništa više od toga. Srbija je nezavisna i slobodna zemlja, samostalno donosi odluke i dok sam predsednik njom neće upravljati nijedan ambasador. Zbog toga je Srbija izuzetno cenjena u svetu - poručio je Vučić. 

Alo je, inače, preneo da je ambasador SAD svoj govor posvetio iznošenju niza optužbi na račun aktuelne vlasti. Skot je, navodi list, rekao nekoliko uobičajenih rečenica o Kosovu, o potrebi dijaloga i normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a onda je, navodi list, nastavio sa ocenom o katastrofalnoj situaciji po pitanju vladavine prava i medijskih sloboda, ali i reforme pravosuđa, zbog čega ćemo se, kako je naveo prema Alo-u, načekati dok ne uđemo u EU.

Prema tom listu, ambasador je srpske medije podelio na podobne i nepodobne, istovremeno lamentiraju i nad sudbinom onih koje je nazvao "nerežimskim", i u koje, kako se navodi, vlast šalje poreske kontrole.

Skot je, kaže Alo, rekao i da predstavnici srpske vlasti "jedno pričaju na Zapadu, a sasvim drugo u Srbiji", pri čemu nije, kaže list, pomenuo nijedno ime, ali je bilo jasno da aludira na predsednika Vučića i njegove najbliže saradnike.

Prema izvoru Alo, učesnici sastanka su bili "neprijatno zatečeni" istupanjem ambasadora SAD.

POVEZANE VESTI

Petak 01.06.2018. 16:59
Па јел тај мамлаз акредитиран амбасадор у циљу сарадње Србије и УСА или је његов задатак да уназади Србију још више него што су је уназадили. Шта раде наши политичари??? Напоље са њим из земље!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online