Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.05.2018.
05:11
Z. Marjanović - Vesti A

Bolje da držimo varjače nego puške

U Gornjem Milanovcu okupili su se ratnici iz Vrnjačke Banje, Požarevca, Ćićevca, Topole, Kragujevca, Zemuna, Jagodine, Bojnika i rudničko-takovskog kraja i nekoliko heroja sa legendarne karaule Košare da bi odali poštu nastradalim saborcima, a zatim, uz takmičenje u kuvanju vojničkog pasulja evocirali uspomene na dane kada su promrzli i gladni u rovovima maštali o mekom krevetu i porciji baš ovog jela. Prema rečima Voje Borovnjaka, predsednika milanovačkog Udruženja ratnih vojnih invalida, ovo druženje bilo je mnogo više od kuvanja pasulja.

Z. Marjanović
Grupni portret: Učesnici takmičenja sa generalom Milomirom Savčićem

Mnogi će reći da je u kotlićima ekipa ratnih vojnih invalida moglo da se priprema i neko drugo jelo, ali sveštenik u mantiji i ratni vojni invalid iz Vranja Staniša Tomić i za to ima logično objašnjenje.

- Kada sam kao svešteno lice shvatio da je vreme, mantiju sam zamenio uniformom i kao ratnik sam branio pravoslavlje, narod i Srbiju. Iz rata sam izašao kao ratni vojni invalid, zapravo, samo mi je svevišnji spasao život, ali mnogi nisu bili te sreće. Zato, ponovo sam obukao svešteničku mantiju i u mantiji obilazim svoje ratne drugove gde god da se organizuje susret. A objašnjenje zašto se na našim susretima kuva vojnički pasulj leži u tome da se ovo jelo dugo priprema te imamo dosta vremena za oživljavanje sećanja, a možda i u tome da je vreme za konačno opasuljivanje naroda - objašnjava sveštenik Staniša Tomić.

Na kraju, kada su se ugasile vatre ispod kotlića, stručni žiri je proglasio, mada je to bilo i najmanje bitno, najbolje kuvare. Prvo mesto je osvojila ekipa iz Ćićevca, a pehare i sve što uz pehare ide pobednicima je uručio general Milomir Savčić, predsednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Venci na spomeniku na Brdu mira

- Suština naših okupljanja u gradovima širom Srbije je, u tome da sprečimo da ratnici koji su dali mnogo u odbrani Srbije ne budu zaboravljeni i da se konačno slobodno i otvoreno govori o našim herojstvima. Jer, da nije bilo nas i nama sličnih, danas ne bi imao ko da govori o tim teškim vremenima. Nažalost, godinama unazad pominjanje ratnika iz poslednjih srpskih ratova gotovo da je bilo zabranjeno, ali u poslednje vreme je situacija mnogo drugačija. Govori se, i treba da se govori, o junacima od kojih su mnogi položili život u odbrani otadžbine. Pre takmičenja u kuvanju pasulja obišli smo spomenik na Brdu mira u Gornjem Milanovcu, poklonili se senima junaka i položili vence - istakao je Vojo Borovnjak.

Stručni žiri je proglasio pobednike, ali najbolju ocenu kvaliteta dao je Dragan Baja koji je preživeo pakao bitaka na karauli Košare, na srpsko-albanskoj granici:
- I najgori pasulj iz ovih kotlića, da ga je bilo na Košarama, bio bi mi kao carska trpeza. Tamo sam preživeo mnogo toga zbog čega, posle toliko godina, kažem i poručujem da je mnogo bolje da u rukama držimo varjače nego puške - kaže za "Vesti" Dragan Baja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online