Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 26.05.2018.
00:10
Vesti A

Nemačka mi je izazov

Vladika Grigorije biće, kako "Vesti" saznaju, 16. septembra u manastiru u Himelstiru ustoličen za epskopa Eparhije frankfurtske i sve Nemačke. U iščekivanju tog događaja vladika je za "Nedeljnik" dao intervju u kojem je rekao da odlazak u Nemačku doživljava kao još jednu misiju i u izvesnom smislu izazov, a sa svešću da je i jedno i drugo moguće samo uz Božju pomoć.

Srna
Reka ljudi slila se u selo Mrkonjiće gde se vladika oprostio od Hercegovaca

- Veoma je važno za svakog čoveka to kretanje napred, u susret novim obavezama, dužnostima, odgovornostima i izazovima koje život pred nas postavlja. Statičnost već sama po sebi nije dobra i ponekad su promene nužne kako bismo se trgli i pomerili iz životne zaparloženosti i prividne sigurnosti na koju smo navikli - izjavio je Grigorije.

Govoreći o svom iznenadnom odlasku u Frankfurt, vladika je rekao da se poslednjeg dana saborskog zasedanja raspravljalo o sudbini Eparhije frankfurtske i sve Nemačke. Tada se postavilo i pitanje ko bi mogao da se prihvati tog zaduženja i sedne na tamošnji episkopski tron.

Fudbal sa Gaćinovićem

Vladika Grigorije je poznat po tome što voli fudbal, a u Frankfurtu će imati s kime da "tera loptu".
- Tu je jedan vrhunski fudbaler iz Trebinja, Mijat Gaćinović. S njegovim ocem sam igrao mnogo puta, a u mom slučaju sport je važan pre svega kao jedna vrsta povremenog otklona od svakodnevnih briga i obaveza.

Smislen predlog

- Budući da ni posle višečasovne rasprave nismo uspeli da dođemo do rešenja, vladika budimljansko-nikšićki Joanikije predložio je da ja preuzmem tu obavezu i odgovornost. Obrazložio je taj svoj predlog činjenicom da u obavljanju arhijerejske dužnosti imam višedecenijsko iskustvo, ali da isto tako, zbog svojih godina, imam i dovoljno energije i entuzijazma da se posvetim novoj misiji - ispričao je vladika Grigorije.

On kaže da mu se vladikin predlog učinio smislenim.

- Moja jedina molba bila je ta da novog zahumsko-hercegovačkog vladiku biraju među hercegovačkim monasima koji poznaju tamošnji narod i prilike. Predložio sam oca Dimitrija, koji je istinski monah i isposnik, molitvenik i smirenouman čovek. O tome sam odavno razmišljao. Imao sam na umu da novi hercegovački vladika ne mora biti vičan biznisu i politici. Jer, mnogo toga je izgrađeno, a eparhija je ekonomski stabilna i nezavisna, pa je samim tim i politički nezavisna. Novi episkop ima mogućnost da radi ono što najbolje zna, da se moli Bogu i propoveda. To je bila moja vizija - objasnio je vladika za "Nedeljnik".

Vladika je nedavno izjavio da nikad nije bio na istoj strani sa Alekandrom Vučićem i Tomislavom Nikolićem. Ipak, nedavno su se videli u Mostaru.

- Napoleon Bonaparta je svojevremeno rekao da se ne treba plašiti onih koji ne misle kao vi i to vam kažu, već onih koji ne misle kao vi a to neće ili ne smeju da vam kažu. Voleo sam da ponavljam svojim saradnicima: kad dođe faza da ne smete da mi kažete ono što mislite da mi neće prijati, menjajte me, pa makar silom! A vrlo lako dođe čas kad volimo da o sebi slušamo samo lepe reči. Iako je to prijatno, neopisivo je opasno za čoveka na vlasti. Jer, zasigurno, oko njega će sve manje biti prijatelja, a sve više laskavca koji će ga odvesti u propast - kazao je vladika.

Posle protesta beg na Ostrog

Manje je poznato da je vladika Grigorije, kao student Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, bio jedan od organizatora studentskih protesta 1992. godine i da je čak trebalo da drži govor na prvom velikom okupljanju studenata.

- Držao sam mnogo govora pre tog završnog s kojeg sam "pobegao" u manastir Ostrog. Mladalački bunt i volja da se menja svet po meni je nešto toliko važno da ne pronalazim pravu reč kojom bih to istakao u dovoljnoj meri. Ne mislite valjda da je slučajno što se deca u jednom trenutku svoje mladosti pobune protiv roditelja. To nije slučajno, to je, usudio bih se reći, od Boga dato da bi čovek postao čovekom, inače bi ostao ostao nedonošče koje nikad nije uspelo da se odvoji od majčine suknje ili očeve sigurne ruke - zaključio je vladika Grigorije.

Zemljaci oduševljeni

Naši zemljaci u Nemačkoj su posle objave vesti o imenovanju vladike Grigorija reagovali sa oduševljenjem, a njihovo raspoloženje se nije promenilo ni posle nekoliko nedelja. Nenad Petrović iz Ofenbaha smatra da je Srbe u Nemačkoj Bog pogledao!

- Mislim da bolje nije moglo da nam se dogodi. Vladiku Grigorija nisam lično upoznao i sve što o njemu znam je iz medija. Primetio sam da ima reportera koji mu postavljaju škakljiva pitanja koja nisu baš da se na njih odgovori, ali je Grigorije svaki put davao izjave kakve su primerene Gospodu i hrišćanstvu! Uostalom, o njemu najbolje govore dela. Vidi se da je eparhija u kojoj je služio napredovala, pa je opravdano nadati se da će i naša napredovati - kazao je Nenad.

Sličnog je mišljenja i Biljana Kuzmanović iz Langena.

- Verujem da je Božja promisao takva da nam svima bude dobro. Sa verom u Boga sve će doći na svoje mesto, pa će tako i vladika Grigorije zauzeti mesto među nama.
Božidar Mićanović Pivljanin iz Frankfurta smatra da je vladika Grigorije "najbolji izbor Gospoda Boga i Sinoda SPC".

- Njegova dosadašnja eparhija govori sve. Digao je i probudio Hercegovinu. Toliko obnovljenih crkava i manastira su njegova najbolja lična karta i najbolja preporuka za našu eparhiju - zaključio je Mićanović.

Uči se na iskušenjima

Grigorije kaže da je uvek u osnovi najvažnije kakvu čovek ima nameru i da li za nešto ima dobru ili lošu volju.
- Za početak, imam dobru volju da pođem u Nemačku. Moj rođeni deda Petar potpuno je mimo svoje volje doveden kao vojnik kraljeve vojske u ropstvo u Nemačku. A ipak je uvek govorio da je tamo naučio puno važnih stvari koje su mu kasnije mnogo pomogle u životu. Dakle, iz jedne takve nesrećne okolnosti on je, ipak, izvukao nešto dobro i korisno za njega i njegovu porodicu. I, na kraju, ikao je to samo po sebi razumljivo jer je najvažnije, da kažem da i taj naš silni narod koji se poslednjih godina našao u Nemačkoj takođe potrebuje i zaslužuje našu brigu i pažnju, jer je crkva za njih važna i to ne samo kao spona sa otadžbinom, već i jedan od ključnih činilaca očuvanja nacionalnog identiteta i svesti.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online