Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.05.2018.
10:49
rts.rs, Vestionline A

Linta: Zakon u HR je završni čin otimanja srpske imovine

Zakon o upravljanju javnom imovinom, koji je u petak usvojen u Hrvatskoj, predstavlja završni čin otimanja imovine srpskih preduzeća, izjavio je danas predsednik Saveza Srba u regionu Miodrag Linta.

www.mc.rs
Otimanje srpske imovine traje 27 godina: Miodrag Linta

On je za RTS rekao da Hrvatska krši Sporazum o sukcesiji i pozivao Srbiju da reaguje tako što će poslati elaborat Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu i Savetu Evrope i tako upoznati međunarodnu zajednicu i javnost sa kršenjem ljudskih prava u Hrvatskoj.

Linta je ukazao da je otimanje srpske imovine u Hrvatskoj počelo 1991. godine, ali i da i dan danas traje.

- Ovaj zakon predstavlja završni čin otimanja imovine srpskih preduzeća, fabrika i drugih institucija. Podsećam da je još vlada HDZ-a Josipa Jovanovića 1991. usvojila uredbu kojom je počelo otimanje srpske imovine. Vlasnik nekretnina se proglasi državnim neprijateljem i kreće prodaja uglednim HDZ-ovcima. Proces traje 27 godina - rekao je Linta.

Prema njegom rečima, određene firme u Srbiji, koje su prošle sve sudske instance u Hrvatskoj, sada su došle pred Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, a Hrvatska, da bi sprecila eventualno povoljne presude Evropskog suda o vraćanju imovine srpskim firmama, "donosi ovaj skandalozni antievropski zakon".

Hrvatska navedenim zakonom krši Sporazum o sukcesiji.

- Ovim zakonom Hrvatska krši ne samo sopstveni Ustav, evropsko zakonodavstvo, krši Bečki Sporazum o sukcesiji - Aneks G tog sporazuma koji se zove privatna svojina i stečena prava i u kojem se jasno kaže da svim građanima i pravnim subjektima moraju biti vraćena prava koje su imali na dan 31. 12. 1990. godine, a svi ugovori sklopljeni pod pritiscima i pretnjama, moraju biti proglašeni ništavnim. Hrvatska od 2004. godine, kada je taj sporazum stupio na snagu, odbija da vrati srpsku imovinu - rekao je Linta.

Pozvao je srpsko Ministarstvo spoljnih poslova da napravi eloborat o kršenju prava srpskih gradana i srpskih pravnih subjekata i upozna međunarodne organizacije i međunarodnu javnost i Ujedinjene nacije sa tim da Hrvatska krši temeljnu vrednost EU i današnje civilizacije - ljudska prava.

Linta je dodao i da je jedna od procena da oteta imovina srpskih pravnih subjekata vredi blizu dve milijarde evra.

- Različite su procene, jedna od procena je da ta imovina srpskih pravnih subjekata vredi blizu dve milijarde evra. Radi se o velikoj vrednosti. Slična situacija je sa otimanjem imovine proteranih Srba i srpskih povratnika - 40.000 otetih stanarskih prava, 50,000 zaostalih neisplaćenih o otetoj dinarskoj deviznoj štednji, 800.000 katastarskih parcela - otetog poljoprivrednog i šumskog zemljišta - rekao je predsednik Saveza Srba u regionu.

Paljenja srpske imovine u Hrvatskoj

Podsetivši da je na kuću Dušana i Marije Novaković bačena eksplozivna naprava, Linta je rekao da to predstavlja klasičan napad na srpsku porodicu sa porukom da Srbima nema mesta u Hrvatskoj.

- Zapaljena im je štala, a na kuću im je bačena eksplozivna naprava, te ona sada nije u funkciji. Ovo je klasičan napad na srpsku porodicu sa porukom da Srbima nema života u Hrvatskoj - rekao je Linta. 

Naglasio je i da nema reakcije od hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online