Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.05.2018.
10:49
rts.rs, Vestionline A

Linta: Zakon u HR je završni čin otimanja srpske imovine

Zakon o upravljanju javnom imovinom, koji je u petak usvojen u Hrvatskoj, predstavlja završni čin otimanja imovine srpskih preduzeća, izjavio je danas predsednik Saveza Srba u regionu Miodrag Linta.

www.mc.rs
Otimanje srpske imovine traje 27 godina: Miodrag Linta

On je za RTS rekao da Hrvatska krši Sporazum o sukcesiji i pozivao Srbiju da reaguje tako što će poslati elaborat Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu i Savetu Evrope i tako upoznati međunarodnu zajednicu i javnost sa kršenjem ljudskih prava u Hrvatskoj.

Linta je ukazao da je otimanje srpske imovine u Hrvatskoj počelo 1991. godine, ali i da i dan danas traje.

- Ovaj zakon predstavlja završni čin otimanja imovine srpskih preduzeća, fabrika i drugih institucija. Podsećam da je još vlada HDZ-a Josipa Jovanovića 1991. usvojila uredbu kojom je počelo otimanje srpske imovine. Vlasnik nekretnina se proglasi državnim neprijateljem i kreće prodaja uglednim HDZ-ovcima. Proces traje 27 godina - rekao je Linta.

Prema njegom rečima, određene firme u Srbiji, koje su prošle sve sudske instance u Hrvatskoj, sada su došle pred Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, a Hrvatska, da bi sprecila eventualno povoljne presude Evropskog suda o vraćanju imovine srpskim firmama, "donosi ovaj skandalozni antievropski zakon".

Hrvatska navedenim zakonom krši Sporazum o sukcesiji.

- Ovim zakonom Hrvatska krši ne samo sopstveni Ustav, evropsko zakonodavstvo, krši Bečki Sporazum o sukcesiji - Aneks G tog sporazuma koji se zove privatna svojina i stečena prava i u kojem se jasno kaže da svim građanima i pravnim subjektima moraju biti vraćena prava koje su imali na dan 31. 12. 1990. godine, a svi ugovori sklopljeni pod pritiscima i pretnjama, moraju biti proglašeni ništavnim. Hrvatska od 2004. godine, kada je taj sporazum stupio na snagu, odbija da vrati srpsku imovinu - rekao je Linta.

Pozvao je srpsko Ministarstvo spoljnih poslova da napravi eloborat o kršenju prava srpskih gradana i srpskih pravnih subjekata i upozna međunarodne organizacije i međunarodnu javnost i Ujedinjene nacije sa tim da Hrvatska krši temeljnu vrednost EU i današnje civilizacije - ljudska prava.

Linta je dodao i da je jedna od procena da oteta imovina srpskih pravnih subjekata vredi blizu dve milijarde evra.

- Različite su procene, jedna od procena je da ta imovina srpskih pravnih subjekata vredi blizu dve milijarde evra. Radi se o velikoj vrednosti. Slična situacija je sa otimanjem imovine proteranih Srba i srpskih povratnika - 40.000 otetih stanarskih prava, 50,000 zaostalih neisplaćenih o otetoj dinarskoj deviznoj štednji, 800.000 katastarskih parcela - otetog poljoprivrednog i šumskog zemljišta - rekao je predsednik Saveza Srba u regionu.

Paljenja srpske imovine u Hrvatskoj

Podsetivši da je na kuću Dušana i Marije Novaković bačena eksplozivna naprava, Linta je rekao da to predstavlja klasičan napad na srpsku porodicu sa porukom da Srbima nema mesta u Hrvatskoj.

- Zapaljena im je štala, a na kuću im je bačena eksplozivna naprava, te ona sada nije u funkciji. Ovo je klasičan napad na srpsku porodicu sa porukom da Srbima nema života u Hrvatskoj - rekao je Linta. 

Naglasio je i da nema reakcije od hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online