Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.05.2018.
00:07
Đ. Barović - Vesti A

Za godinu nestane bataljon

Od početka godine Vojsku Srbije dnevno je napuštalo najmanje po pet pripadnika, navode u Vojnom sindikatu Srbije i objašnjavaju da su svi kao razlog odlaska naveli uslove rada i zarade od kojih nisu mogli da prehrane porodicu.

EPA/Koca Sulejmanovic
Dobri za paradu: Pripadnici Vojske Srbije

Od ovog broja, kako se navodi, najmanje polovinu čine oficiri, a sve više je onih koji su za svoj rad dobili i najviša vojna priznanja. Poslednji u tom nizu je desetar Srđan Ristić koji je aprila ove godine nagrađen kao najbolji vojnik Vojske Srbije, a inače je vlasnik Ginisovog rekorda u broju urađenih sklekova.

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić kaže da ovaj sindikat svakodnevno dobija po nekoliko pisama ogorčenih pripadnika Vojske koji detaljno obrazlažu zbog čega su primorani da razduže uniformu.

Čekamo odgovor Ministarstva

"Vesti" su se u pokušaju da dobiju i drugu stranu priče službeno obratile i Ministarstvu odbrane Srbije kako bi proverile podatke Vojnog sindikata Srbije. Međutim, do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

Loši uslovi rada

- Reč je o ljudima koji vole vojni poziv, ali ih je na odlazak prisililo siromaštvo. Prosečna plata u vojsci je između 35.000 i 40.000 dinara (oko 330 evra). Većina pripadnika Vojske su podstanari, pa s tim novcem treba platiti kiriju, režijske račune, ali i izdržavati decu i suprugu - kaže Antić, koji navodi da u pet otkaza dnevno obično spadaju po dvojica vojnika i starešina i po jedno civilno lice.

On kaže da se svi koji odlaze žale da više ne mogu da izdrže ni loše uslove rada, preopterećenost radnim obavezama, neplaćanje prekovremenih sati i noćnog rada. U najgorem položaju su vojnici po ugovoru kojima se radni odnos, umesto na tri godine, kako je određeno zakonom, obnavlja na po šest meseci do godinu dana. Tako nisu u mogućnosti čak ni da ostvare dozvoljeni minus, a kamoli da uzmu kredit u nekoj banci.

Dodatni trošak obuke

Prema zvaničnim informacijama, Vojska Srbije uspeva da popuni sastav. Ministar Vulin u februaru je izjavio da je prošle godine u sastav Vojske Srbije primljeno 1.458 profesionalnih vojnika.

- Ove godine očekujemo da ćemo primiti više od 1.500 ljudi - rekao je tada Vulin.
Ipak, svaki vojnik koji zauvek skine uniformu državi donosi dodatni trošak, budući da novi ugovorci moraju da prođu obuku. Primera radi, navodi se da u obuku nišandžije tenka treba uložiti 240.000 dinara.

Život na kredit

- Tužna je istina da većina pripadnika Vojske Srbije preživljava zahvaljujući kreditima, dozvoljenim minusima i administrativnim zabranama. Tako kupuju ogrev, školski pribor deci, tako ih šalju na rekreativnu nastavu. Desetar Ristić je upravo u toj kategoriji vojnika. Zamislite Ginisovog rekordera i zvanično najboljeg vojnika Vojske Srbije kome je ugovor produžen samo na godinu dana. Šta onda treba da očekuju drugi - objašnjava Antić

Prema njegovim rečima, ukoliko se nastavi ovaj trend napuštanja Vojske, ponoviće se 2016. godina kad je Vojsku, samo od januara do novembra napustilo 1.070 vojnika i više od 450 starešina i civilnih lica. Za poslednje dve godine, iz Vojske je otišlo više od 3.000 pripadnika, od čega je najmanje 1.700 podoficira ili oficira, a Antić zaključuje da pred tim ozbiljnim problemom Ministarstvo odbrane i Generalštab namerno zatvaraju oči.

Srđan Ristić: Krpio sam kraj s krajem
Napustiću Srbiju

Desetara Ristića su posle obaranja rekorda svečano primili načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković, i ministar odbrane Aleksandar Vulin. Međutim, zbog niza neispunjenih obećanja, on je na kraju završio kurs za varioca i već je dobio posao u privatnoj firmi u Kragujevcu gde će zarađivati najmanje dva puta više nego u Vojsci.

Ristić je navodio da je imao ugovor na samo godinu dana i da se umorio od lažnih obećanja.

- Drugi razlog je što s ovom platom nisam mogao dostojno da živim i detetu i porodici obezbedim normalan život. To je bilo više krpljenje kraja s krajem. A i prestareo sam i ne mogu da očekujem unapređenje - priča Ristić.

Nadu mu je dao general Diković kada mu je obećao da će preći u specijalnu jedinicu Kobre i postati podoficir. Međutim, kada se vratio u jedinicu rekli su mu da mogu samo da mu omoguće da bude civilno lice na službi u vojsci.

Kada je Ristić opet primljen Diković je pitao Vulina da li može nešto da se reši, a ministar je odgovorio da bi "trebalo da može".

- Stalno sam slušao obećanja i na tome je ostalo. Na kraju sam rešio da završim obuku za varioca, jer se to više traži i dobro plaća, pa ću kasnije da vidim nešto i van granica Srbije - ogorčen je Ristić.

Prosečno generali 141.373 (oko 1.188 evra)
Prosečno oficiri 74.340 (oko 624 evra)
Prosečno podoficiri 52.798 (oko 443 evra)
Prosečno vojnici 39.790 (oko 334 evra)
Vojni službenici 46.214 (oko 388 evra

Najgori u regionu

Vojnik po ugovoru u Srbiji, sa zvaničnom prosečnom platom od 334 evra najgore je plaćen u poređenju sa zemljama u okruženju.

U Makedoniji, vojnik po ugovoru zarađuje 417 evra, u BiH oko 450, Crnoj Gori 470, a u Sloveniji između 665 i 1.100 evra.

Narednik u Hrvatskoj zarađuje 945 evra, a stariji vodnik u Srbiji 415. Hrvatski poručnik inkasira 1.100 evra, a srpski 493...

Zvanične plate u Vojsci Srbije objavljene su na sajtu Ministarstva odbrane. Da podsetimo, merama štednje Vlade Srbije od pre četiri godine i zarade u vojsci su smanjene za 10 odsto.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online