Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 21.05.2018.
16:10
Vestionline, Tanjug A

"Nije da prejudiciram, ali... Sve je kao pred Prvi svetski rat"

Drugačija je klima u Evropi, nikada ovako komplikovana situacija u svetu nije bila, čak ni u vreme pred Prvi svetski rat, primetio je predsednik Aleksandar Vučić, komentarišući rigidne stavove Holandije i Francuske u vezi sa otvaranjem poglavlja za zemlje kandidate u junu, te poziciju i izglede Srbije u tom kontekstu.

Tanjug
Ozbiljna situacija u svetu: Aleksandar Vučić

- Nije da nešto prejudiciram, ali tako nije bilo ni pred Prvi svetski rat - primetio je Vučić u razgovoru sa novinarima u Bakuu, ali je insistirao na proceni da su okolnosti u Evropi i svetu mnogo komplikovane i složene, te da je mnogo opasnosti koje nas okružuju. 

Nama je u toj situaciji, poručio, bolje da gledamo da sačuvamo mir i stabilnosti i radimo na razvoju ekonomije. 

U tom smislu su, dodaje, u dosta nezavidnoj poziciji Makedonija i Albanija, kojima će, kako pretpostavlja, u junu biti izrečene neke pohvale, "da se ne kaže baš da je katastrofa i da nisu nista dobili", ali smatra da im neće dozvoliti da otvore poglavlja. 

Kad je reč o Srbiji, a na pitanje ostaje li nama taj datum 2025. za ulazak u punopravno članstvo, Vučić kaže da to niko u ovom trenutku ne može da kaže. 

- Mislite da oni to znaju, bilo ko u Evropskoj uniji. Ali, prvo mi da uradimo svoj posao, vladavinu prava, razne slobode, da to završimo, a onda ostaje još najteža prepreka, normalizacija odnosa s Prištinom, tako da - da li iko zna da li će do toga doći i kako, samo može da se nagađa - rekao je i dodao da niko ne zna pod kakvim uslovima će sve da se zbiva, biće novog talasa izbeglica, iz Sirije svakako, možda i dvostruko, trostruko većeg od prethodnog...

Pomenuo je i pritiske na Tursku i najavio promenu stava, možda i pozicije Italije u evropskoj zajednici. 

Kako je naveo, veliki je pritisak na Tursku, zato je, kaže, Erdogan i zakazao izbore ranije, jer je pritisak očekivao, ali se, dodao je, nada da će Turska umeti da se odbrani. 

- Uveren sam da će Turska i turski narod umeti da se odbrane - poručio je. 

Kad je reč o otvaranju novih poglavlja za zemlje kandidate za EU, Vučić je naveo da treba sačekati i videti šta će biti u junu, ali je primetio da je već u Sofiji bilo jasno da to neće "ići lako". 
Prosto, kaže, drugačija je atmosfera u Evropi, i Francuska i Holandija tu imaju nešto rigidniji stav u vezi s poglavljima i novim članicama, druge zemlje liberalniji...

- Videli ste uostalom Salvinijevu (Mateo, lider Lige za sever) izjavu, a oni će sad da predstavljaju italijansku vladu. To je bila i jedna od glavnih tema na zasedanju Evropske narodne partije u Sofiji nedavno, a to sada predstavlja najveći problem u Evropi... Oni, naime, najavljuju da će raditi sve suprotno dosadašnjoj vladi, da će možda čak izaći iz evrozone, videćemo - rekao je Vučić. 

Mi, dodao je, da u svemu tome sačuvamo mir i stabilnost i da razvijamo ekonomiju. 

- Da nastavimo ovako, sada nas u svetu uvažavaju, bićemo u mnogo boljnoj poziciji nego što smo bili, ali i u boljoj nego zemlje koje su bile ispred nas. Da mi malo sukobe preskočimo, i da imamo rast veći od četiri odsto ove godine, pa 4,5 iduće i polako da omogućimo sigurnu i bolju budućnost  za naše građane - zaključio je predsednik Srbije. 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.05.2018. 17:29
А ако дође до рата, шта ћеш ти Вучићу да радиш?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online