Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.05.2018.
08:36
Vestionline, Tanjug A

Da li je Kosovo "problem svih problema" za Srbiju? On kaže da nije

Predsednik Odbora za evropske poslove nemačkog Bundestaga Ginter Krihbaum ocenio je, nakon samita EU-Zapadni Balkan u Sofiji, da je važno što je odatle "ponovo poslat jasan signal za evropsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana", da "Kosovo nije jedini izazov sa kojim se Srbija suočava" na putu ka EU, kao i da će "pregovori (s EU) sigurno trajati još nekoliko godina".

Tanjug
TKosovo važan, ali ne i jedini uslov za ulazak Srbije u EU: Ginter Krihbaum

On je u intervjuu današnjoj "Politici" kazao da je "Evropska unija jedini partner zapadnog Balkana koji vodi računa o regionalnoj stabilnosti i o prosperitetnoj budućnosti ljudi u ovom regionu".

- Stoga jako cenim što je u središtu samita bilo upravo intenziviranje ekonomske saradnje i otvaranje novih šansi za mlade. Dobar je znak što će se uskoro održati sledeći samit, kad pomislimo da je prethodni održan pre 15 godina. Potpuno se slažem sa saveznom kancelarkom (Angelom Merkel) da susreti smanjuju tenziju - rekao je Krihbaum.

Na podsećanje da je "u Beogradu pre nekoliko dana rekao da EU nije potreban još jedan Kipar, misleći na nerešavanje kosovskog problema" i pitanje "koje rešenje bi zadovoljilo Berlin", Krihbaum je odgovorio da je "cilj jasno utvrđen Pregovaračkim okvirom sa Evropskom unijom: odnosi između Srbije i Kosova treba potpuno da budu normalizovani pre pristupanja Evropskoj uniji".

- Jedino tako obe zemlje mogu da ostvare svoju evropsku perspektivu. Istorijski gledano, Evropska unija je pre svega i projekat mira. Stoga ne želimo i nećemo da uvezemo nerešene bilateralne sukobe - poručio je on.

Upitan da li "normalizacija" znači priznavanje nezavisnosti i da li je podela Kosova prihvatljiva za Berlin", Krihbaum je kazao da "'normalizacija' znači 'normalizacija', ni manje ni više".

- To je pre svega zadatak dve države, a EU kao i Nemačka će ih podržati u tome, gde god se ta podrška traži - rekao je predsednik Odbora za evropske poslove Bundestaga.

Krihbaum je izrazio "želju da pojasni da... ambasadori kvinte (SAD, Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija) redovno održavaju koordinacione sastanke i konsultacije".

- Izveštaj kvinte ne postoji, a da ne govorim o nekom zvaničnom zaključku te grupe o zapadnom Balkanu. Pored toga, Nemačka je principijelno protiv bilo kakvih promena granica na zapadnom Balkanu jer se time neće rešiti otvorena pitanja, već pre svega otvoriti novi sukobi - naveo je on.

Na ocenu da se stiče utisak da je Kosovo "problem svih problema" kada je reč o evropskim integracijama Srbije i da je to najveća prepreka ka članstvu u Evropskoj uniji i pitanje "da li je to tako", Krihbaum je odgovorio odrično.

- Nije. Kao što rekoh, članstvo Srbije u Evropskoj uniji nije moguće bez normalizacije odnosa sa Kosovom. Međutim, to nije jedini izazov sa kojim se Srbija suočava. Najmanje podjednako važna tema su reforme u oblasti vladavine prava. Tu još uvek ima dosta toga da se obavi u pogledu nezavisnosti pravosuđa, slobode medija i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala - rekao je Krihbaum.

On je dodao da "Srbija jeste na dobrom putu u pravcu Evropske unije, iako će pregovori sigurno trajati još nekoliko godina".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online