Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 17.05.2018.
12:39
Tanjug A

Nezavisno Kosovo - da li je to cena koju je Srbija spremna da plati zarad EU?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je za nemački "Rajniše post" upozorio da bi, ako se ne nađe rešenje prihvatljivo za većinu, moglo doći do novog talasa srpskog nacionalizma. Predsednik Srbije je u intervjuu za taj nemački dnevnik naglasio da je Srbija za fer-kompromis u rešenju kosovskog pitanja.

Tanjug
Bez fer rešenja moguć novi talas srpskog nacionalizma: Aleksandar Vučić

Na ocenu lista da Srbija izbegava da prizna nezavisnost svoje bivše provincije i pitanje ne mora li se ta cena platiti za EU, kaže da je ''nezamislivo da Srbija, pri rešenju konflikta, na kraju stoji praznih ruku''.

- Nama je potreban fer-kompromis i to znači da bi obe strane morale da učine ustupke - rekao je Vučić i, ocenjujući da bi moglo biti da Srbi prinesu veću žrtvu, upozorio da se kompletno poniženje u tom pitanju od Srba, jednostavno, ne može zahtevati.

Beograd spreman na kompromis, a Priština?

On je naglasio da je Kosovo za Srbe jedna ekstremno osetljiva tema i podsetio da su svi njegovi prethodnici, na jedan ili drugi način, politički na toj temi propali. 

Upitan da kaže kako bi jedan kompromis rešenja kosovoskog pitanja mogao da izgleda, Vučić je rekao da o tome još ne može da govori. 

- Molim Vas, imajte razumevanja za to da ja još nikakve detalje ne mogu da navedem.To bi moglo da oslabi našu pregovaracku poziciju. Ali, budite uvereni-čim počnu ozbiljni razgovori, mi ćemo biti spremni za kompromis. Voleo bih kada bih mogao to da tvrdim i za drugu stranu - rekao je Vučić. 

Na pitanje da li su njegovi sunarodnici zaista spremni na ustupke oko Kosova, Vučić je odgovorio da nisu. 

- Ne, za to se moramo boriti. Danas bi oko tri četvrtine Srba želelo da se konflikt zamrzne, nego da se prihvati kompromis. Ali će jednom, iznenada, taj konflikt da se odmrzne i to je jedna vremenska bomba, jedna politička hipoteka za moju zemlju i ceo region. Ne, mi moramo taj problem da rešimo i to ne tek za 100 godina. Mi moramo sada i ovde da stvorimo temelj za bolju budućnost - rekao je Vučić i dodao da bi on želeo da njegovi sunarodnici ''prime k'srcu'', reči pisca Borislava Pekića - ''volite zemlju svoje dece, a ne svojih predaka''.

"Ne stidim se prošlosti"

Na ocenu da je do pre desetak godina bio tvrdi srpski nacionalista, a danas važi kao prozapadni reformator koji svoju zemlju, što je moguće pre, želi da uvede u EU i pitanje da li može da razume da neki ljudi ne mogu potpuno da veruju u tu radikalnu promenu, Vučić je naglasio da on svoju političku prošlost ne sakriva i ne negira da je tada pravio velike greške. 

- Ali, ja se ne stidim zbog toga, što sam se promenio. Samo se budale ne menjaju. Ponosan sam da svaki dan učim nešto novo. I, molim, procenjujete me na osnovu mojih delovanja - danas i ovde - rekao je Vučić. 

Na ocenu lista kako u Nemačkoj nije baš veoma popularna ideja o Srbiji u EU, Vučić je rekao da on zna da Srbija privredno i politički, iz nemačke perpektive, nema, naravno, veoma veliku težinu. 

- Ali moja zemlja, na osnovu svog položaja, ima strateški veliki značaj. Ona je mala, ali je najveća od svih balkanskih zemalja. Mir i stabilnost u regionu su, bez uključenja Srbije, nezamislivi. I dok je Nemačka na kraju milenijuma mnogim Srbima bila još omražena, danas je ona, među mojim sunarodnicima, jedna od najomiljenijih zemalja - naglasio je srpski predsednik i podsetio da je Srbija u izbegličkoj krizi 2015. godine pomogla, koliko god je mogla "potpuno drugačije od nekih EU - zemalja, koje su se ogradama štitile. 

On je ocenio da to i u Srbiji na početku nije bilo baš popularno i istakao da bi se on, međutim, ''stideo, da mi nismo učinili, onoliko koliko smo mogli''.

"Tri puta mi je zaista bila potrebna pomoć Putina"

Povodom današnjeg samita EU i balkanskih zemalja u Sofiji i njegovih očekivanja, Vučić je naglasio da bi on bio srećan već, ako bi objektivno i racionalno jedni sa drugima mogli da razgovaraju o narednim koracima. 

- Mi želimo jedan što je moguće jasniji koncept i plan i želimo da znamo šta EU od nas očekuje.Važno je, takođe, da pomoć EU za ljude u regionu konačno postane konkretno vidljiva - rekao je Vučić i dodao da bi se, na primer, već sutra moglo početi sa gradnjom planiranog ''autoputa mira'' od Prištine do Niša, kada bi sada bila zaključena odluka o finansiranju. 

Upitan da oceni da li bi tradicionalno tesni odnosi Srbije i Moskve mogli postati prepreka za pristup Srbije EU, Vučić je rekao da od ruskog predsednika Vladimira Putina nikada nije čuo prigovor o srpskoj orijentaciji da bude član EU. 

Zamoljen da opiše lične odnose sa Putinom, srpski predsednik je istakao da on šefa Kremlja poznaje veoma dobro i ima veliko poštovanje za njega. 

- On je veoma inteligentan čovek i znam da se Srbija na njega može osloniti. Meni je tri puta zaista hitno bila potrebna njegova pomoć i tri puta sam ga odmah dobio telefonom. Ali to važi, takođe, i za Angelu Merkel. Njoj sam još i danas najdublje zahvalan, da je ona 2015. godine posegla za telefonom, kako bi okončala bivšu hrvatsku blokadu granica protiv moje zemlje. Mi, Srbi, to njoj nikada nećemo zaboraviti. Isto kao što ne zaboravljamo ni Rusima njihovo prijateljstvo. Upravo zato uvek i govorim da se nikada necemo prikljuciti sankcijama EU protiv Rusije - naglasio je Vučić. 

Na pitanje da li to znači da prihvata rusku aneksiju Krima, Vučić je rekao da Srbija nije priznala Krim kao deo Rusije i da to, takode, neće ni učiniti.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.05.2018. 19:13
Кад се Србији врате све Крајине и Косово онда можемо да разговарамо са ЕУ!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online