Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.05.2018.
15:05
aljazeera.net A

Tači: Hoću sastanak sa Vučićem, neka Angela Merkel posreduje

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je veoma moguće da nemačka kancelarka Angela Merkel organizuje njegov sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da bi to bila "poruka da se ide brže napred".

twitter.com/MajaEUspox
Tači i Vučić sa Federikom Mogerini (Foto: Arhiva)

"Nikad neću razgovarati o podeli Kosova"

On je za prištinsku TV Klan Kosova rekao da bi taj susret bio dobrodošao i da bi to bila snažna poruka da treba da brže napreduje normalizacija odnosa Kosova i Srbije.

- Naravno, tražeći od nas odgovornost, svi su shvatili da konačno rešenje podrazumeva stabilizaciju koja prevazilazi odnose naše dve zemlje, već je to regionalna stabilnost - kazao je Tači.

Rekao je da je s nemačkom kancelarkom u Berlinu razgovarao i o predstojećem samitu zemalja Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana u Sofiji i da je Merkel radila na tome da se Kosovo na tom samitu tretira ravnopravno sa drugima.

- Kosovo se sada predstavlja kao i druge zemlje regiona. Takođe, mogu da potvrdim da će na samitu biti i gospođa Merkel, jer bez nje samit ne bi imao smisla - kazao je Tači i dodao da za njega ne predstavlja problem susret sa predsednikom Srbije Vučićem, sa kojim će, kako je rekao, biti u istoj sali.

On je rekao da nikada nije, niti će razgovarati o podeli Kosova ili razmeni teritorija i da smatra da se ta tema pojavila sa "ciljem opipavanja pulsa" Kosova, Srbije i zemalja regiona.

"Srbija zainteresovana samo za teritoriju, ne i za građane"

- Lansiraju se lažne vesti i posle toga postaju političke teme. U interesu je da se provere ideje, da se vidi da li ih neko pokreće da bi se otvorila rasprava. Ideja o razmeni teritorija je bila lažna vest, da se opipa puls na Kosovu, u Srbiji i u glavnim gradovima zemalja regiona - rekao je on.

Tači tvrdi da je razlika između Beograda i Prištine ta što je Srbija zainteresovana samo za teritoriju Kosova, ne i za njene građane, kao i da izaziva napetosti sa teritorijalnim ciljevima.

On kaže da je prilikom nedavne posete Nemačkoj razgovarao sa nemačkom kancelarkom i o smeni direktora Kosovske obaveštajne agencije Dritona Gašija i ostavci ministra unutrašnjih poslova Flamura Sefaja.

- Što se tiče ministra unutrašnjih poslova, lično smatram da je dao ostavku više zbog reakcije na hapšenje Marka Ðurića, nego iz bilo kog drugog razloga - naveo je Tači, koji tvrdi i da je Merkelovoj rekao da će Ðuriću, ukoliko je toliko zainteresovan za dolazak na Kosovo, dati državljanstvo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online